VirtualBox ei asennu oikein

Olen yrittänyt jo useampaankin kertaan asentaa Oraclen VirtualBox’ia Ferora 21:een mutta kernel moduli ei asennu. Tutkaillin hiukan syistä moiseen ja löysin pari viallista linkkiä. Syykin on sielle selvä. Niiden hakemistojen nimet on ihan erilaiset kuin mihin virheen aiheuttavat linkit viittaa.

Tässä asennusraporttia:

Stopping VirtualBox kernel modules [ OK ]
Uninstalling old VirtualBox DKMS kernel modules [ OK ]
Trying to register the VirtualBox kernel modules using DKMSError! echo
Your kernel headers for kernel 4.1.5-100.fc21.x86_64 cannot be found at
/lib/modules/4.1.5-100.fc21.x86_64/build or /lib/modules/4.1.5-100.fc21.x86_64/source.
[VIRHE ]
(Failed, trying without DKMS)
Recompiling VirtualBox kernel modules [VIRHE ]
(Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong)

Nuo “build”- ja "source"tiedostot on linkkejä jotka osoittaa kyseisiin hakemistoihin jossa tarvittava tieto on eli kernelihin. Nyt vain on niin että tarkistukseni mukaan nuo hakemistojen nimet sisältää lisäksi tekstiä “+ Debuck”. Sehän ei silloin ole sama kuin tuo lauseessakin näkyvä. Hakemistossa myös nuo linkit on merkitty rikkinäisiksi ja avaaminen antaa vaihtoehdon myös linkin poistoon. Mutta haluaisinkin korjata ne. Mitenkä se onnistuu helpoiten? Gedit ei saa noita auki edes admin-tilassa.

Onko kernel-devel ja kernel-headers paketit asennettu? Jos ei ole niin asenna ne:

sudo yum -y install kernel-devel kernel-headers

Yritä sitten kääntää moduulit uudelleen:

sudo /etc/init.d/vboxdrv setup

Nykyisin Fedora käyttää dnf-ohjelmaa yum:in sijaan. Oletuksena Fedorassa ei liene vieläkään sudo:a vaan kirjautuminen pääkäyttäjäksi tapahtuu su -komennolla.
man dnf
man sudo
Ongelman ydin siis lienee se, ettei tarvittavia lähdekooditiedostoja ole ladattu, kuten oselotti jo ohjeisti. $ rpm -qa | grep kernel Fedora 21 tuki päättyy varsin pian Fedora 23 -version julkaisun jälkeen, joten vaivattominta olisi päivittää jakelu jo ennen aikojaan Fedora 22 -versioksi, jos mitään erityistä syytä ei ole käyttää vanhentuvaa jakeluversiota.

Niinhän se nykyään käyttää, mutta Fedoran 21 versiossa on vielä yum oletuksena. Kyllä dnf tietysti toimii myös ja periaatteessa on ihan sama kumpaa käyttää. Fedorassa on nykyisin sudo oletuksena asennettuna. Joskus kauan sitten se piti asentaa itse erikseen.

On hieman eri asia, onko ohjelma asennettu, vaiko se määritelty käyttöön.
Jos Sudo on jo määritelty oletuksena pääkäyttäjän oikeuksin, on tarve jo hieman tarkistaa jakeluversionsa.
Fedorassa en ole koskaan käyttänyt (onnistunut käyttämään) sudo -komentoa. Toki tuo osaisin saada toimimaan, koska kaikissa jakeluversioissa tuo on asennettavissa ja asetettavissa toimimaan. Vain Ubuntussa ja seuralaisissa sudo on oletuksena käytössä, eikä root-tunnusta tarvitse aktivoida.

Ainakin minulla Fedora 22 (ja jo monet versiot aikaisemmin) on sudo käytössä ja se oli sitä oletuksena ilman mitään muita toimia kun tämä: asennuksen aikana valitsen että käyttäjälle annetaan pääkäyttäjän oikeudet, se ruksi on siinä käyttäjän nimen ja salasanan alla asennusohjelmassa. Tällöin käyttäjä lisätään wheel -ryhmään = käyttäjällä on sudo:n käyttöoikeus. En ole root-käyttäjää luonut asennuksessa ollenkaan, asennus ei sitä väkisin vaadi luotavaksi sen jälkeen kun tuo yllämainittu ruksi lisätään.

edit, jo Fedora 15 lähtien on tuo sudo ollut käyttäjälle mahdollinen:
https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/15/html/Release_Notes/sect-Release_Notes-Changes_for_SysAdmin.html

3.7.1. Administrative User
Fedora 15 introduces the concept of an administrator group. Users who are in this group are able to:

sudo, using their password
authorize for various administrative tasks using PolicyKit with their own password
authorize for various administrative tools using consolehelper/userhelper with their own password

edit2: Tuossapa ohjetta miten sudo otetaan käyttöön asennuksen jälkeen jos ko. ruksi unohtuu asennuksessa (käyttäjä vain lisätään wheel ryhmään ja uloskirjautuminen sen jälkeen)
https://fedoraproject.org/wiki/Configuring_Sudo

1 tykkäys

Näin muistelin itsekin. Kävin tarkistamassa ja siellähän se on.

No niin… tein siis sen linux headerin asennuksen kuten tuossa alussa neuvottiin. Mutta edelleen tuo asennus ei löydä oikea pakettia. Nimittäin tarve olis tuommoiselle , 4.1.5-100.fc21.x86_64 ja koneeseen asentui 4.1.6-100.fc21.x86_64. Mistäs kohdata nyt puukotetaan?

Käytössä on ilmeisesti vanhempi kerneli kuin mitä pakettivarastossa on saatavilla. Koita vaan päivittää kernel uusimpaan ja käynnistää tietokone sen jälkeen uudelleen.

sudo yum -y update kernel

No lähtihän se vihdoin käyntiin. Kiitosta vaan. BIOSkin oli jossain vaieessa resetoitunut kun ei virtualisointui ollutkaan enää päällä. Ihmettelin kun ei saanut 64-bittisiä koneita rakennetua. Sekin on nyt kunnossa.