Centos 5.4 julkaisu pian

http://twitter.com/centos :

5.4 release in about 24 hrs from now. remember to seed those torrents when you get them

eli torrent clientit valmiiksi.


Eero

Centos on kyllä vakaa, kuin kallio. Tais olla ainoa linux, joka sulavasti pyöri isän 800 Mhz pöytäkoneessa ihan Kde:n kanssa.
Ei kyllä mikään cutting-edge, mutta ei ole tarkoituskaan. Varmaan parasta mitä tuotantokäyttöön saa

[quote=“Immo, post:2, topic:876”]Centos on kyllä vakaa, kuin kallio. Tais olla ainoa linux, joka sulavasti pyöri isän 800 Mhz pöytäkoneessa ihan Kde:n kanssa.
Ei kyllä mikään cutting-edge, mutta ei ole tarkoituskaan. Varmaan parasta mitä tuotantokäyttöön saa[/quote]

Niin, siis ei kaupallisista vaihtoehdoista. Moni toki suosii RHEL:iä tai Oraclen Linuxia, mikäli haluaa maksaa.


Eero

Itse en ole noita kaupallisia ikinä kokeillut, mutta Centos perustuu tietääkseni RHEL:n ja on niiltä osin samanlainen ulkoasua ja asiakastukea lukuun ottamatta. Näin ainakin uskoisin.

Itse luin RHCE kokeeseen käyttäen Centos 5:ta, kun sen saatavuus on helpompi. Centos 5 on käytännössä RHEL advanced server. Grafiikka vain on huonompaa.


Eero

Näin sen oletinkin olevan. Mitäs tämä RHCE on?

RHCE = Redhat Certified Engineer certifiointi katso lisää:

ps. centos 5.4 on nyt ulkona, torrentilla vaikka osoitteesta:
http://ftp.funet.fi/pub/mirrors/centos.org/5.4/isos/

Eero

Ai sitä ollaan ihan rautaisia ammattilaisia täällä 8)
Ei vaikuta helpolta tuommoinen koe, menis aika monella sormet suuhun.

Saanko udella mikä olet koulutukseltasi?

[quote=“Immo, post:8, topic:876”]Ai sitä ollaan ihan rautaisia ammattilaisia täällä 8)
Ei vaikuta helpolta tuommoinen koe, menis aika monella sormet suuhun.

Saanko udella mikä olet koulutukseltasi?[/quote]

Eihän se helppo ole, mutta kun on melkein Linuxia 10 vuotta työkseen tehnyt, niin sen kyllä sai harjoittelemalla läpi.
(https://www.redhat.com/training/certification/verify/?rhce_cert_display:certno=805008655135787&rhce_cert_display:verify_cb=Verify)
RHCE 5:ta on suomessa 177 kpl, eli aika harvinainen se kyllä on.

Koulutustaustaa on sen verran että tietoliikennepuolta luin ammattikorkeassa, melkein valmistumiseen asti. Joskus on tarkoitus suorittaa loppuun, kun työkiireet helpottavat (lue: ei koskaan ehdi)


Eero

Onhan tuo kunnioitettavan vähän, jos vain 177 koko Suomesta löytyy

Joskus on tarkoitus suorittaa loppuun, kun työkiireet helpottavat (lue: ei koskaan ehdi)

Ei taida taantuma hirveästi IT-alaa haitata, jos töitä riittää kiireeksi asti :smiley:

Mahtaakohan tuo uusin Centos sisältää jonkinlaiset ajurit unichromelle? 5.2 ei ainakaan sisältänyt, joten grafiikkaa ei saanut piirrätettyä, ja tumpelona en rpm:ä osannut käyttää (en kyllä vieläkään, kun on vain apt-pohjaisia tullut käytettyä), että olisin voinut ajurit ladata (varmaan repoista löytyy).

Ei taida taantuma hirveästi IT-alaa haitata, jos töitä riittää kiireeksi asti :D

Osaajillehan on aina töitä, ainakin pääkaupunkiseudulla on aika suurikin pula IT-alan todellisista osaajista.

Mahtaakohan tuo uusin Centos sisältää jonkinlaiset ajurit unichromelle? 5.2 ei ainakaan sisältänyt, joten grafiikkaa ei saanut piirrätettyä, ja tumpelona en rpm:ä osannut käyttää (en kyllä vieläkään, kun on vain apt-pohjaisia tullut käytettyä), että olisin voinut ajurit ladata (varmaan repoista löytyy).

Centos on pitkälti palvelintuote, desktop käyttäjille suosittelen UBuntua tai Fedoraa.


Eero


Eero

Centos on pitkälti palvelintuote, desktop käyttäjille suosittelen UBuntua tai Fedoraa.

Itse käytän juuri Ubuntua, mutta kyllä Centoskin desktop-käyttöönkin mielestäni sopii, jos ei halua jatkuvasti päivitellä uudempaan versioon ja haluaa olla varma käyttöjärjestelmän ja ohjelmiston vakaudesta.

CentOS ja palvelimet:

meillä hyrrää pääosin CentOS 5 ja 4 käyttikset palvelimissa joko raudassa tai virtuaalina. Työasemissa ja lappareissa on sitten kokeiltu Fedora 6-11, CentOS 3-5 ja Ubuntu 7.10-9.04

Vuodesta 1996 perustuvalla kokemuksella tuotantokäytössä CentOS on turvallinen ja idioottivarma. Varsinkin jos pysytään vielä erossa EPEL- ja RPM Fusion paketeista… eli pysytään RHEL binääri yhteensopivana. Yllättävät ongelmat ovat lähinnä tulleet OpenJavan ja Sun Javan toimimisesta. Siirtyminen isommalla budjetilla käy sitten kivuttomasti RHEL tuotteisiin joiden tuki on ylivoimainen (ja kallis).

Työpöydällä ja myös lappareissa CentOS toimii luotettavasti. Paljon etätyötä tekevänä toimivin vaihtoehto on ollut CentOS 5.x HP:n lapparissa (nw9440). Fedorat ovat alkaneet takkuilemaan aina jossain vaiheessa. Kotikäytössä ei ole ongelmia ja esim FC11 on kaikin puolin loista distro… vaikka updateja tulee pilvin pimein. Työkäytössä “rattaisiin joutuva raekoko” on huomattivasti pienempi miksi askeetisempi ympäristö toimii tehokkaammin.

Ubuntut ovat hyviä vaihtoehtoja Windowssin korvikkeeksi. Vertailuna RHEL/CentOS ymoäristössä tuntee olevansa *nix alustalla mutta Ubuntut luovat monelle tutumman ja turvallisenoloisen toimintaympäristön. Ubuntulla on myös loistava yhteisö joka auttaa kaikenlaisissa ongelmatilanteissa ja vähän kaikenlaisia vempaimia saa helposti toimimaan sen kanssa. Sitten kun mennään konsolipuolelle niin System V malliin tottuneelle asiat ovat väärissä paikoissa ja vi toimii ihan viturallaan… mutta eihän normaalisti kovinkaan moni konepellin alle mene ruuvaamaan säätöjä aivan toiseksi.

esimerkkikokoonpanoja:
HP nw9440 : CentoOS 5.0 - 5.4
HP DV6000 : Fedora 9 - 11 (-> 12)
HP tc4200 : Ubuntu 9.04
HP tx2000 : Ubuntu Netbook Remix
HP Mini 5101 : Ubuntu Netbook Remix

Vuosia tuota distro sotaa seuranneena ja myös *nix <-> M$ vääntöön osallistuneena kotikäytössä ratkaisevat eniten omat mieltymykset ja työkäytössä tarvittu toiminnallisuus ja luotettavuus. Lisäksi työkäytössa tarvittavat softat lopulta sanelevat minkä platformin päällä lopulta istutaan.

…ja vieressä asentuu juuri uusi 5.4 testiin…