CentOS 7

Mitä mieltä raati on CentOS:sta (7) työpöytäkäytössä?
Johan tämä on ilmestynyt heinäkuussa, mutta nyt vasta törmäsin. Ja kaikkea kun pitää kokeilla, jopa "RHEL"liä. :wink:
Asennus meni OK ja toimii hyvinkin liukkaasti SSD-levyllä. Vanhahkoa, mutta aah niin pitkään tuettua kamaa.
Annoin oletuksena olevan xfs-tiedostojärjestelmän tulla käyttöön, ei ole ennen ollut käytössä sitä.
Kokeilin nyt aluksi Gnomea, vaikka KDE kiinnostaa enemmin (jos tällä saisi vältettyä sen tulevan 5 version?).

ps. tuolla kernelillä ei ole HDMI-ääniä luvassa, mutta ne onkin ihan yliarvostettuja ääniä. :slight_smile:

Miksi sitä haluat vältellä? Kaikesta päätellen luvassa on tällä kertaa aika luonnollinen evolutiivinen jatkumo KDE 4:lle eikä KDE 3:sta 4:een siirtymisen tapainen hyppäys. Sitä paitsi Breeze vaikuttaa lupaavalta perustyyliltä.

CentOSista minulla ei ole pahaa sanottavaa, vaikkei ole omaan käyttööni jäänyt. Monta kertaa on kyllä ollut lähellä, koska se on niin vakaa ja vuosikausia tulevaisuuteen tuettu.

Lattana ulkoasu ei iske sitten yhtaan. Ja tuntuu etta asioita muutetaan vain sen vuoksi etta saadaan jotain muutosta aikaan, on se sitten jarkevaa tai ei.
Esimerkkina nyt vaikkapa tyopoydan vasempaan ylakulmaan siirretty entinen Desktop-nappula joka oli oikeassa ylakulmassa missa se ei ollut minkaan edessa. Pikku juttu mutta kuvaava, pitaa muuttaa etta olisi jotenkin erilainen kuin vanha. Breezen vilkkuvalkky varimaailma on minusta lahes kauhea, ja kuvakkeet sekavia, joku on yksivarinen ja toinen sateenkaaren kaikissa vareissa. Mutta makuasioitahan nama on. :slight_smile:

[quote=“raimo, post:3, topic:1616”]Lattana ulkoasu ei iske sitten yhtaan. Ja tuntuu etta asioita muutetaan vain sen vuoksi etta saadaan jotain muutosta aikaan, on se sitten jarkevaa tai ei.
Esimerkkina nyt vaikkapa tyopoydan vasempaan ylakulmaan siirretty entinen Desktop-nappula joka oli oikeassa ylakulmassa missa se ei ollut minkaan edessa.[/quote]

Mutta nuohan ovat yhdentekeviä juttuja, koska ei Oxygen-tyylikään katoa ja painikkeet ja muut voi siirtää parissa sekunnissa minne ikinä lystää. Siirtyminen KDE 5:een ei siis merkitse, että mistään mistä KDE 4:ssa pitää olisi luovuttava.

Omakohtainen kokemus on vain versiosta CentOS 6.3:sta, joka toimi erinomaisesti ‘jo yli viimeisen käyttöpäivän’ kannettavassa koneessa 512Mt -RAM:lla - hitailla kiintolevyillä ja täysin onnettomalla näytönohjaimella. (Windows XP ei enää ko. koneessa toiminut - vaan boottasi itsensä muutaman hetken käynnistyksen jälkeen). Koskapa kokemukseni RH-jakeluista on jo vuosien takaa, päädyin asentamaan tuolloin uusimman Fedora-jakelun, joka toimi aivan moitteetta. Tuokin Fedora-versio on päivitetty nykyisin versioon Fedora 20 toki XFCE-työpöytineen. Mielenkiinnolla jään odottelemaan joulukuussa (?) julkaistavaa versiota ko. laitteen osalta. Jos päivitys F20 → F21 ei toimi, asentelen tuohon raaskuun todennäköisimmin nimenomaan CentOS 7.0:n.

Lisäys jo vanhaa viestiin: Ko. yliaikakoneessa on nyt päivitetty Fedora 21, joka toimii olosuhteisiin nähden hyvin - eikä potilas edes kuollut :wink: Fedoraproject.org -sivuilla esitetyt suositellut vaatimukset eivät täyty ko. vanhan, raihnaisen kannettavan osalta, mutta käyttöjärjestelmänä uusin toimii. (Kone ei toki ole erityisessä aktiivikäytössä.)

Kyseessä taitaa olla tietokone 32-bittisellä suorittimella. RHEL 7 -versiota ei ole julkaistu muille kuin x86_64-arkkitehtuurille, joten en usko että CentOS 7:sta tulee myöskään 32-bittistä versiota. Harmi sinänsä kun olin itsekin suunnitellut laittavani pariin vanhempaan laitteeseen CentOS:n. Tosin onhan tuo 6 -versiokin tuettu vielä ainakin vuoteen 2020 asti. 2.6 -kernel tosin on niin vanha ettei kaikki laitteet toimi sillä.

Itse olen taas innolla odottanut KDE 5 -versiota. Ei näytä ollenkaan hassummalta kun noita uutisia olen seurannut. Uusi KDE on kehittäjien mukaan suunniteltu yksinkertaisemmaksi kuin aiempi versio.
https://www.kde.org/announcements/plasma-5.1/

Itse asiassa on tulossa. Muistelin lukeneeni siitä jostain, ja löysin tämän maininnan 7.0-version julkaisutiedotteesta:

= As a part of the expanded Core efforts, we are also going to attempt to deliver a CentOS-7 release for 32bit x86, ARM and PowerPC in the coming months.

Hieno homma, sitten tuo 32bit tulee kakkoskoneeseen ainoaksi systeemiksi, sitä kun ei jaksa jatkuvasti ylläpitää ja päivitellä.
Ehkä ei olisi pitänyt ollenkaan kokeilla tuota KDE 5 versiota ennen sen “lopullista” valmistumista. Nyt odotan enkä kokeile ennenkuin se virallistuu johonkin jakeluun. Sittenhän sitä vasta voi oikeasti arvostella kun ei enää ole kehitysasteella.

[quote=“SuperOscar, post:7, topic:1616”]Itse asiassa on tulossa. Muistelin lukeneeni siitä jostain, ja löysin tämän maininnan 7.0-version julkaisutiedotteesta:

= As a part of the expanded Core efforts, we are also going to attempt
to deliver a CentOS-7 release for 32bit x86, ARM and PowerPC in the
coming months.[/quote]

Katsos vaan, oli mennyt kokonaan ohi vaikka julkaisutiedotteet aina luenkin.

Kuten palstan keskusteluista käynee selväksi, olisi yhä 32-bittisellekin koneelle tarjolla ko. jakelu. Vanhentuneet koneet sekä jotkin minilaitteet toimivat yhä 32-bittisine prosessoreineen. Jos RedHat ei tuollaisia enää tukisi, on tarjolla monet muut Linux-jakelut. (Jos lähdekoodista ei halua vääntää ko. prosessorille sopivaa ydintä ja niille ohjelmistoja ;I )
Yhä perimmäinen tavoite on päivittää koneilla olevat Fedora-jakelut, mutta jos tuosta ei saa toimivaa järjestelmää, pitää asennella sopiva Linux-jakelu koneille.
CentOS 7 oli useista vaihtoehdoista ihan parhaimmistoa.
Joissakin minikannettavissa on toki 64-bittinen väylä, mutta kun konetehot/muisti/näytönohjain ovat vähäiset, voi toistaiseksi olla paras käyttää 32-bittistä järjestelmää ko. laitteissa.

Pientä päivitystä: ko. antiikkiseen laitteeseen on onnistuneesti päivitetty Fedora20->Fedora21. Eli vieläkään ei ole tarvetta turvautua CentOS -versioihin.

Vuosi siinä meni mutta nyt vasta on alettu tekemään tuota 32-bittistä versiota CentOS 7:sta. Toinen asia on taas se, että kuluuko toinen vuosi ennen kuin tuo julkaistaan vakaana versiona.
http://lists.centos.org/pipermail/centos-devel/2015-June/013426.html

Myöskään RPM Fusion ei vieläkään tue EL7-jakeluja. Olisin kuvitellut että näin pitkässä ajassa olisi tuki tullut. Saa nähdä tuleeko sitä ollenkaan.

Nyt se julkaistiin viimein.
http://seven.centos.org/2015/10/centos-linux-7-32-bit-x86-i386-architecture-released/
https://lists.centos.org/pipermail/centos-announce/2015-October/021430.html

1 tykkäys