Fedora 13

Fedora 13 on julkaistu tänään, avaan vakaalle versiolle oman keskusteluketjunsa.



http://spins.fedoraproject.org/
http://torrent.fedoraproject.org/

En löytäny torrent-latausvaihtoehtoa Fedoran lataussivuilta, mutta ei se kyllä haitaakaan kun tulee funetin servulta täydellä kaistalla ;D Ei muuta ku uutta Fedoraa koneeseen

Tämä on tietoinen ratkaisu kuulemma. Ilmeisesti torrentia pidetään kokeneiden käyttäjien juttuna, jotka löytävät torrent-sivuston vaikka Googlella.

[quote=“vpv, post:3, topic:1078”][quote author=joke93 link=topic=1174.msg6281#msg6281 date=1274801934]
En löytäny torrent-latausvaihtoehtoa Fedoran lataussivuilta
[/quote]

Tämä on tietoinen ratkaisu kuulemma. Ilmeisesti torrentia pidetään kokeneiden käyttäjien juttuna, jotka löytävät torrent-sivuston vaikka Googlella.[/quote]

Niinpä tosiaan löytyykin. Toisaalta Fedorahan on suunattu enemmän kokeneemmille käyttäjile, että siihen nojaten luulisi tuolta löytyvän - edes pieni linkki torrent-sivustolle. Mutta hyvä näin, ei tule valintaviidakkoja.

Pitäisi saada muihinkin selaimiin (kuin Operaan) integroitu torrentin lataus. :slight_smile: Yhtä helppoa kuin tavallisillakin tiedostoilla.

PS. Sori kun sotkin Operan tähän, ei kehuta sitä tässä enempää jos vielä tarvitsee (→oma aihe).

Ellei satu olemaan jostain syystä peilipalvelimet poikkeuksellisen ruuhkaisia, ovat minusta nuo torrentit kuitenkin hankalia verrattuna siihen, että lataa suoraan http:lla esimerkiksi Funetista. Usein nopeus jää heikoksi ja sitä on vaikea ennustaa muuten kuin kokeilemalla ladata esim. vartin. Lisäksi torrentin oikea käyttö edellyttäisi mahdolliseen NAT-järjestelyyn porttiohjauksia ja porttien avaamista myös omasta palomuurista. Äkkiähän nuo toki tarvittaessa laittaa, mutta siinä ajassa olisi http:lla Fedora jo puoliksi ladattuna. Eli ruuhka-aikoja lukuunottamatta en itsekään yleensä jaksa varsinkaan läppärillä vaivautua.

Tänään kuitenkin tuli tuo Fedora 13 asenneltua itsellekin. Tyhjensin samalla koko läppärin ja laitoin vaihtelun vuoksi juuritiedostojärjestelmäksi btrfs:n. Luulisin, että se nykyään on jo aika stabiilimpi kuin Fedora 11:n aikoihin, jolloin viimeksi sitä isommin kokeilin.

Asennuksessa tuli hieman lisätöitä siitä, että varomattomasti lähdin siihen minimiasennusvaihtoehtoon lisäämään paketteja. Lisäsin sinne Emacsin ja KDE:n, ja molemmat toki asentuivat nätisti sinne. Asennuksen jälkeen kuitenkaan esimerkiksi X.org ja NetworkManager eivät olleet asennettuna, joten jonkin aikaa tuli langallisen verkkoyhteyden ääressä päivystettyä näitä paketteja asennellessa. Sekä Emacs että KDE toki voivat toimia nätisti ilmankin paikallista X:aa, eikä KDE:n minusta kuuluisikaan pakettitasolla riippua X:sta. Tämmöiseen tilanteeseen olisi kuitenkin kiva olla joku fiksu ratkaisu, jotta asennuksessa KDE:n valitsevalle nakattaisiin X ainakin jotenkin tarjolle. Tästä eteenpäin toki tiedän myös vain erikseen käskeä sen X:n matkaan sieltä pakettivalikosta.

Ihan odotusten mukaiselta perus-Fedoralta tämä kuitenkin vaikuttaa.

Torrent-latausmahdollisuus löytyy sivun oikeasta laidasta alhaalta “All download methods”-linkin takaa. Linkki mahdollisesti lisätty sivulle postisi jälkeen.

“Get Fedora”-sivusta käydään avointa keskustelua täällä:
http://thread.gmane.org/gmane.linux.redhat.fedora.general/368998
http://thread.gmane.org/gmane.linux.redhat.fedora.websites/2918
http://thread.gmane.org/gmane.linux.redhat.fedora.websites

Fedora 13:ssa on sellainen pieni bugi KPPP-ohjelmassa, että se ei toimi kuin root-käyttäjänä. Asia on kuitenkin helppo korjata … :slight_smile:

  1. Avaa pääte ja suorita siinä seuraavat komennot

[code]su -

chmod u+s /usr/bin/kppp

chmod u+s /usr/sbin/pppd
[/code]

Sitten vain tavallisena käyttäjänä nettiin KPPP-ohjelman avulla … :slight_smile:

Hyvin käytetty 75 minuuttia tuon ohjelman parissa (nimeäkään enää muista tuon paasauksen jälkeen). Ei kyllä auta yhtään hälventämään jenkkeihin kohdistuvia stereotypioita kohdallani.

Olisi hienoa, jos wikin Fedoran asennuksen jälkeiset toimet -artikkeli päivitettäisiin, sillä osa siitä on päässyt jo vanhentumaan.
Esim. Atin suljettujen ajurien asennusohjeita kaivattaisiin.

Minun ohjeeni olisi, että ei asenneta niitä. AMD:n Catalyst-ajuri tukee lähinnä Ubuntua ja Novellin ja Red Hatin enterprise-jakeluita. Jos jakelussa on uudempia osia kuin Ubuntussa esimerkiksi Linux tai X.org, ei ajuri usein toimi siinä lainkaan. Fedorassa taas grafiikka-ajurit ja rajapinnat ovat usein hyvinkin viimeistä huutoa, minkä seurauksena ajuri voi olla täysin epäyhteensopiva.

Vanhempiin Fedoroihin, kuten tällä hetkellä Fedora 12:een, Catalystin saa asennettua RPM Fusionista. Päivitin ohjeen kohdan viittaamaan vaihtuneeseen paketinnimeen.

Kiitos päivityksestä. En ole vielä Fusionia lisännyt ohjelmalähteisiin. Löytyisikö sieltä suljetut ajurit?
Ati Catalystin asennusohjelmalla on seuraava sanottavaa:

[code]==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager

which: no XFree86 in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/home/mikko/bin)

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib::none:2.6.33.3-85.fc13.x86_64:; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.ddqcrf
[/code]

Myöskin radeon-paketin puuttuminen lähteistä on outoa:

================================ Löytyi: radeon ================================ radeontool.x86_64 : Backlight and video output configuration tool for radeon : cards xorg-x11-drv-radeonhd.x86_64 : Xorg X11 radeonhd driver for AMD GPG r[5-8]xx : Chipsets chess.x86_64 : 3D chess game

E: Fusion free- ja non-free asennettu, ei löydy paketteja radeon, tai kmod-catalyst :frowning:

[quote=“Immo, post:11, topic:1078”]Kiitos päivityksestä. En ole vielä Fusionia lisännyt ohjelmalähteisiin. Löytyisikö sieltä suljetut ajurit?
Ati Catalystin asennusohjelmalla on seuraava sanottavaa:

[code]==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager

which: no XFree86 in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/home/mikko/bin)

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib::none:2.6.33.3-85.fc13.x86_64:; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.ddqcrf
[/code]

Myöskin radeon-paketin puuttuminen lähteistä on outoa:

================================ Löytyi: radeon ================================ radeontool.x86_64 : Backlight and video output configuration tool for radeon : cards xorg-x11-drv-radeonhd.x86_64 : Xorg X11 radeonhd driver for AMD GPG r[5-8]xx : Chipsets chess.x86_64 : 3D chess game

E: Fusion free- ja non-free asennettu, ei löydy paketteja radeon, tai kmod-catalyst :([/quote]

asennat käsin atin sivulta uusimman ajurin.


Eero

Kyllä Fedora 13:sta se radeon-ajuri löytyy. Tarkemmin sanottuna paketista xorg-x11-drv-ati.

Sitä epävapaata Catalyst-ajuria ei tosiaan kannata minusta alkaa asentamaan, jos ei sitä RPM Fusionista löydy. Jos se edes jossain määrin toimii, on se se pidetty siellä tarjolla. Jos taas se on käyttökelvottoman epäyhteensopiva, niin sitä ei pidetä siellä tarjolla, jotta ihmiset eivät särkisi sillä asennuksiaan.

Ubuntu 10.04:ssä on X Serverin versio 1.7, Fedora 13:ssa on 1.8. Ati ei tue noin uutta X Serverin versiota vielä.

Kyllä Fedora 13:sta se radeon-ajuri löytyy. Tarkemmin sanottuna paketista xorg-x11-drv-ati.

Kiitos tästä tiedosta. Kerkesin vain Ubuntun asentaa, kun 3d-kiihdytystä kaipailen pelejä varten. Täytyy asentaa Fedora vierelle ja tarkistaa avoimien ajureitten laatu.

Muutenhan Fedora yllätti oikein positiivisesti. Live-Cd Gnomella buuttasi tikulta hyvin nopeasti ja asennus oli ehkä puolet siitä mitä Ubuntu aikaa käytti. Päivityksetkin asentuivat paljon nopeammin kuin Ubuntulla, mutta uuden kernelin myötä verkkopiiri sekosi täydellisesti vaatien CMOS:n nollauksen (pikkuvikoja). ;D

Vaikuttaa muutenkin Ubuntua vakaammalta vaikka ulkonäössä häviääkin.

Käytän pääsääntöisesti peilipalvelimia ja wget:iä isojen imurointiin. Tosin latausaika jää ison osalta minimiin, kun lataa Netinst-levykuvan :wink: Tosin asennus sitten kestääkin, kun n. 1200 tiedostoa asentui kohtuullisellakin väylällä. Asennus ensimmäiseen jo hieman vanhempaan konekalustoon onnistui hienosti (esim. Riva TNT/TNT2 -näytönohjain - VESA-ajurilla kiihdytettynä :wink: ) Vielä pitäisi muutamia koneita päivittää F12 → F13 (x86 sekä x86_64).
Offtopic: valitettavasti uusin x86_64 -kone sanoi täysin sopimuksensa irti (muutama vuosi sitten koottu) - enkä oikein tiedä, mistä aloittaisi tutkimaan, mistä kone on ottanut nokkiinsa. Kesken bios-asetusten säästämistä (valittiin käynnistyvä media) pimeni kone totaalisesti - tuulettimet kyllä iloisesti puhisevat, mutta muuta eloa ei enää ole.
Yksi arvaus olisi integroidun näytönohjaimen rikkoutuminen, mutta mitään piippauksia ei bios anna :frowning:

Ei kun vaan ulkoinen kortti (jokaisesta kotitaloudestahan löytyy niitä nurkista lojumasta) kiinni ja testamaan.
Voihan tuo johtua myös viallisesta keskusmuistista.

Löytyyköhän Atin ohjaimille mitään pakettia, jolla voisi tarkkailla näytönohjaimen lämpötiloja ja vaikuttaa tuulettimen kierrosnopeuteen?

Lainaus Fedoran julkaisumuistiosta:

3D support for ATI cards (R600 and R700) via Radeon driver. In Fedora 13, 3D support for many ATI cards has moved out of experimental status and is enabled by default. 2D support for the latest generation (R800) is integrated as well in this release. Thanks to Red Hat's Dave Airlie and many others for involvement upstream and in Fedora.

Eli Radeon-ajuri Fedorasta näköjään löytyy suoraan, eikä näin edelläkäyvään distroon saa Catalyst-pakettia, uuden X:n takia.
Radeon-ajurilla tuuletin vaan käy n. kaksi kertaa vilkkaammilla kierroksilla kuin Catalystilla. En tiedä onko lämmöntuotto suurempaa avoimella versiolla vai eikö Radeon-ajuri osaa puuttua tuulettimen toimintaan.

Yksi vaihtoehto olisi asentaa Fedora 12, sille Catalyst löytyy, eikä se vielä mikään vanhentunut ole.

Päätin kokeilla Fedora 13 asennusta vanhahkoon pöytäkoneeseen (32bit). Asensin koneelle ensin Windows XP, jätin puolet levystä partitioimatta (Linuxille).

Sekä Fedora13 DVD-versio että LiveCD buuttaus päättyvät jo melko alussa “uncompression erroriin”, ja systeemi halttaa. Mistä voi olla kyse? Oletan ettei levyn loppuosan tarvitse olla valmiiksi partitioitu?

EDIT: partititoin loppuosan käyttöön (mutta en formatoinut), ei vaikutusta ongelmaan.

DVD tulostaa suunnilleen tällaista (sen jälkeen kun valitsee alkuvalikosta uuden asennuksen):

Loading vmlinuz
Loading initrd.img…
… uncompression error
–system halted…
…ready
Probing EDD (edd=off to disable)…ok

LiveCD:llä buutatessa puolestaan tulee:

ACPI: Invalid PBLK length[5]
uncompression error
kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)

Tarkemmat tiedot laitteesta olisivat ihan oleellisia, mutta olethan tarkistanut asennus- tai CD-live -levyn eheyden.
Itse vielä kokeilisin Netinst -asennusmediaa tai vaikkapa Omega:n Fedora Live-CD -jakelua.
http://omega.dgplug.org/
Jos noistakaan ei ole lainkaan toimiviksi, kokeilisin jotakin muuta jakelua.