Fedora 16

Aika pian, se Fedora 16 ainakin aikataulun perusteella näyttäisi olevan tulossa valmiiksi, ja kehitysversio toki on jo pitkään ollut tarjolla. Ehkä tästäkin voisi jotain keskustelua olla.

Fedora 15:ssa tuli isoja muutoksia sekä isolle osalle käyttäjiä että ylläpitäjille, Gnome 3:n ja systemd:n käyttöönoton muodossa. Fedora 16:ssa ei näytä mitään ihan saman mittakaavan mullistuksia olevan tulossa, vaan lähinnä pienempiä versiopäivityksiä. Grub kyllä vaihtuu 2-sarjan versioon, mutta se näkyy käyttäjälle toivottavasti hyvin vähän.

Kehitysversio on minulla ollut muutaman kuukauden käytössä, ja enimmäkseen ihan nätisti se on toiminut. Pahimmat ongelmat liittyivät tuohon Grub-päivitykseen, mutta toivottavasti julkaistujen Fedora-versioiden välillä päivittäessä ongelmia on vähemmän.

Tavallaan vieläkin isoimmat minulle näkyvät muutokset liittyvät noihin Fedora 15:n mukana tulleisiin Gnome 3:een ja systemd:iin. Gnome 3.2:ssa tulee ihan kivoja pikkuparannuksia varsinkin ohjelmien käynnistelyyn ja GDM:n ulkoasu on laitettu kokonaan uusiksi.

Systemd taas kehittyy vielä aika nopeasti ja uudemman version työkaluissa on myös ihan kivoja käytettävyysparannuksia. Lisäksi paljon paketteja on siirretty System V-tyylisistä käynnistyskomentosarjoista käyttämään systemd:n yksiköitä, mikä minusta helpottaa jonkin verran niiden hallintaa.

Maltan istuksia käsieni päällä Fedora-jakelu-päivityksien kanssa. Fedora on niin virtaviivainen ja uusinta uutta tarjoava jakelu, joten aion päivittää kaikki koneeni vasta kun virallinen jakelu (Fedora 16) on tarjolla. Koska koneita on useampia, voi toimivuuden osiksi varmistaa jo ensimmäisellä jakeluversiopäivityksellä (Netinst-päivitys). Jos päivitys menee ihan harakoille, voi toimivan Fedoran palauttaa varmuuskopioilta.
Joskus olen kokeillut Beta-versiota USB-tikulla tms.
Haluan jakeluni olevan uusinta uutta, mutta nykyisin taidan jättää Beta- tai muut kehitysversiot lukuunottamatta http://zenwalk.org:in snapshot-versio :wink: Senverran pitää toki olla seikkailumieltä.

Ei toki ollut tarkoituskaan hoputtaa päivittämään, hyvin sitä ehtii myöhemminkin. Itsekin käytän sekaisin Fedoran 15- ja 16-versioilla varustettuja koneita enkä silti havaitse mitään kovin häiritseviä eroja. Paljon ikävämpi olisi hyppiä F14:n ja F15:n kovasti erilaisten Gnome-versioiden välillä.

Mutta vähitellen alkaa kehitys olemaan sen verran loppusuoralla että uusien ominaisuuksien puolesta ollaan aikalailla selvillä siitä, mitä on tulossa. Ja vaihteeksi aika maltilliselta näyttää :slight_smile:

Jep, F16 betaa on tässä testailtu.

systemd vaikutaa hyvältä hommalta.

Sen sijaan Gnome ei vaikuta!
Gnomen kehittäjät eivät vieläkään saanet kuntoon niitä kaikkein pahimpia mokia (esimerkiksi totaalisen sekaisin oleva dpi-asetus “activities” ikkunassa, jolloin ikonit ovat kohtuuttoman suuria ja tekstistä ei saa selvää ja Fonttikokojen valinta Small, Normal, Large ei vain ole tarpeeksi! Ei myöskään (ole kai odotettavissakaan) mitään käyttöä tehtäväpalkille. Unitykin on tässä parempi, sillä se tuo edes ohjelmien menut “sinne ylös” tilaa viemästä. Uudessa Gnomessa on niin monta vikaa ja puutetta, ettei niitä voi edes listata. Käyttöliittymän muokkausmahdollisuuksien puute on niistä pahimpia lisättynä onnettomalla virtuaalityöpöytien käsittelyllä, joka vaatii 3 kertaa enemmän klikkailua kuin aiemmin (Gnome 2.x:n aikaan).

Tällä hetkellä elämme ehdottomasti pahinta aikaa linuxien kanssa koskaan! Yhdelläkään jakelulla ei ole tarjota kunnollista käyttöliittymää. Gnome3.2 on huono ja vajavainen, Unity on ällöttävä ja vajavainen uuden Gnomen jatke, KDE on aivan liian sekava ja liian raskas, XCFE (ja muut kevyet) ovat paluu 90 luvulle… Ei hyvältä näytä. Uusin XCFE tosin on hyvään suuntaan.
Onneksemme Microsoft tyrii itsensä totaalisesti Win8:n näpyttelyliittymällä ja Apple vielä pahemmin vanhanaikaisella OSX:llä sekä siirtymällä ARM:n käyttöön.

Toivoa siis on, mutta jotain olisi saatava aikaiseksi ja nopeasti. Linuxit tarvitsisivat ehdottomasti yhden “valtadesktopin”, jotta ne voitaisiin (voisivat) adaptoitua paremmin kuluttajamarkkinoille. Tämä suuntaus, missä jokainen jakelu tekee omia desktop-virityksiään ei ole kenenkään eduksi.

Olenkin ollut F14:ssa toistaiseksi ja F16 menee siis julkistuksen jälkeen asennukseen XCFE:n spin versiona kun muutakaan ei ole tehtävissä.

Gnomen kehittäjät eivät vieläkään saanet kuntoon niitä kaikkein pahimpia mokia (esimerkiksi totaalisen sekaisin oleva dpi-asetus "activities" ikkunassa, jolloin ikonit ovat kohtuuttoman suuria ja tekstistä ei saa selvää ja Fonttikokojen valinta Small, Normal, Large ei vain ole tarpeeksi! Ei myöskään (ole kai odotettavissakaan) mitään käyttöä tehtäväpalkille. Unitykin on tässä parempi, sillä se tuo edes ohjelmien menut "sinne ylös" tilaa viemästä. Uudessa Gnomessa on niin monta vikaa ja puutetta, ettei niitä voi edes listata. Käyttöliittymän muokkausmahdollisuuksien puute on niistä pahimpia lisättynä onnettomalla virtuaalityöpöytien käsittelyllä, joka vaatii 3 kertaa enemmän klikkailua kuin aiemmin (Gnome 2.x:n aikaan).

Noita arvoja voi myös käsin säätää /usr/share/gnome-shell/theme/gnome-shell.css tiedostosta käsin. Eikös tuonne palkkiinkin saanut jollakin ilveellä niitä valikoita? Oliskohan ollut tweak toolin jollakin laajennusosalla? Eli tätä gnome kolmostakin voi kyllä säätää mielin määrin, mutta säätämisestä ei ole kyllä tehty kovin yksinkertaista tavallista käyttäjää ajatellen ja ehkä se on ollutkin kehittäjien ideana, että ei tarvitsisi mitään asetuksia juurikaan muuttaa. Kuitenkin tässä mennään mielestäni jossakin kohtaa metsään, sillä kuvakkeiden ja tekstien muuttaminen, teemojen vaihtaminen ja joitakin muita pieniä ominaisuuksia tulisi olla helposti myös peruskäyttäjän näkökulmasta katsottuna säädettävissä.

Kuitenkin omasta näkökulmasta ajatellen tämä gnome 3 on ollut pitkästä aikaa se perusasetuksiltaan valmiin työpöytäympäristö, jota olen käyttänyt. Monet ovat tämän gnomen haukkuneet, mutta minulle se on tuonut kyllä kaivattua vakautta kde käytön jälkeen. Tässä on lopulta kaikki lähtenyt toimimaan kohtuullisen pienellä säädöllä. Erityisesti tykkään siitä, että voin “lennosta” vaihtaa USB-kuulokkeet käyttöön eli voin vaihdella pöytäkaijuttimien ja kuulokkeiden välillä vain klikkaamalla ääniasetuksista output kanavasta kulloisenkin laitteen käyttöön. Tätä en saanut kde puolella toimimaan millään (ovat ehkä voineet korjata ongelman tällävälin).

Minusta tuo uusikin Gnome on ollut ihan ok, varsinkin Gnomen 2-sarjaan verrattuna. Erityisesti ohjelmien käynnistämisessä arvostan hakutoiminnolla varustettua sovelluksen valintaa. Lisäksi ulkoasu on tehosteiden käytöstä huolimatta mukavan hillitty ja viimeistellyn oloinen. Toisaalta minustakin Gnome 3:ssa on muutama aika hassu yksityiskohta, mutta missähän vähänkään isommassa ohjelmistossa ei olisi?

Toki jos käytössä ilmenee esimerkiksi DPI:n suhteen bugeja, ei niistä uusista ominaisuuksista oikein pääse nauttimaan. Varsinkin isolta osin uusissa ohjelmistoissa virheitä herkästi on, mutta ne voidaan onneksi saada korjattua. Itse en DPI-ongelmiin ole törmännyt.

Tweakeilla saa aikaiseksi jotain, mutta esimerkiksi nuo palkin säädöt kuten virtuaalidesktopit ja ohjelmien listaus sinne ovat add-oneja, jotka pureutuvat melko syvälle Gnomen koodiin, joten tekijäkään ei lupaa niiden välttämättä toimivan mahdollisen Gnomeen kohdistuvan päivityksen jälkeen.

Kökkö homma kaikenkaikkiaan jos tarvitaan jotain plugineja! Noiden toimintojen pitäisi olla Gnomen "core"ssa.

Vielä kökömpi idea on juuri tuo kehittäjien ajatus, että heidän mallinsa on se oikea ja sitä ei tarvitse muutaa. Uskomatonta - etenkin linux-maailmassa, jossa kaikki on yleensä mahdollista muuttaa.

Miksi ihmeessä se yläpalkki on ylipäätään olemassa jos siellä ei ole toimintoja? Activities voisi aktivoitua ilman palkkiakin menemällä vasempaan yläkulmaan ja loput palkissa olevat jutut ovat network-applettia lukuunottamatta täysin turhaa roskaa. Palkki on kaikenlisäksi tolkuttoman iso -miksi en voi säätää sen kokoa vaikkapa 18px korkeaksi?!
Esimerkiksi käynnissä olevat ohjelmat-lista taskbarissa Gnome2.x tyyliin on erittäin tärkeä toiminto, jossa ohjelman vaihtaminen käy yhdellä klikkauksella ja toiselta desktopiltakin kahdella. Nyt Gnome3:ssa joudut klikkaamaan kolme kertaa: -ensin activities vasemmalla, sitten siirrä hiiri epäergonomisesti toiseen laitaan oikealle, klikkaa virtuaalidesktoppia, missä haluamasi ohjelma on, valitse klikaamalla ohjelma…

Eikö sinulla ole ikonit julman suuria ja teksti onnettoman pientä “activities”-ikkunassa? Miksi ikoneita ei saa pienemmäksi?
Sitten jos säädät fonttikokoa pienemmäksi (siitä onnettomasta “large-normal-small”-valintamahdollisuudesta --miksi ei ole enää aitoa fonttikoon määritystä pisteittäin???), niin siten fontit ovat muualla sopivan pieniä ja activities näytöllä hommasta ei saa enää mitään selvää.

Näyttöni on aivan tavallinen 22" 1680x1050px ja 96dpi.

En nyt ole ihan varma, mitä kohtaa Activities-näkymästä tarkoitat.

Kuvakkeet ovat Toiminnot->Sovellukset -näkymässä melko isoja mutta kun niille on kuitenkin tilaa näytöllinen niin ei se koko minusta kohtuuton ole. Tällä hetkellä niitä näyttää mahtuvan yhdeksän kappaletta rinnakkain. Pienemmillä kuvakkeilla näitä tulisi vielä paljon enemmän rinnakkain ja mahdollisesti sieltä olisi vielä vaikeampi löytää haluamansa asia.

Vasemmassa laidassa kuvakkeet ovat isoja jos niitä on vähän, mutta niitä pienennetään tarvittessa jos niitä on enemmän ja tilaa tarvitaan lisää. Näiden kuvakkeiden on hyvä ollakin isoja, jotta niihin saa helpommin osuttua nopeasti hiirellä.

Fonttikoko tuolla on tosiaan melko pieni mutta kuitenkin ihan luettava. Kovin paljoa tarkemmalla näytöllä ei noista välttämättä saisi niin hyvin selvää kuin tällä, ellei DPI:n muutosta oteta huomioon ja fonttien pikselikokoja kasvateta vastaavasti.

En kyllä löydä mistään tuommoistakaan säätöä. Onko tämä joku erikseen asennettava säätötyökalu?

[quote=“odysseus, post:8, topic:1356”]niin siten fontit ovat muualla sopivan pieniä ja activities näytöllä hommasta ei saa enää mitään selvää.

Näyttöni on aivan tavallinen 22" 1680x1050px ja 96dpi.[/quote]

Jos tosiaan itsekin säätäisin kaikkia fontteja pienemmiksi, niin ehkä siellä Toiminnot-näkymässä fontit menisivät jo turhan pieniksi. Vakiona ne ovat hiukkasen pienet mutta minusta vielä ihan käyttökelpoiset.

Oma näyttöni on kooltaan 24", ja tuohon läpimittaan on laitettu 1920x1200 pikseliä. Menee varmaan DPI:n osalta melko lähelle tuota sinun näyttöäsi.

En kyllä löydä mistään tuommoistakaan säätöä. Onko tämä joku erikseen asennettava säätötyökalu?

universal access → seeing → display → text size

Kuvakkeet ovat Toiminnot->Sovellukset -näkymässä melko isoja mutta kun niille on kuitenkin tilaa näytöllinen niin ei se koko minusta kohtuuton ole. Tällä hetkellä niitä näyttää mahtuvan yhdeksän kappaletta rinnakkain. Pienemmillä kuvakkeilla näitä tulisi vielä paljon enemmän rinnakkain ja mahdollisesti sieltä olisi vielä vaikeampi löytää haluamansa asia.

Noita kuvakkeiden kokoja voi tosiaan aika helposti säätää, kun editoi /usr/share/gnome-shell/theme/gnome-shell.css tiedostoa, kuten tuossa aijemmin mainitsin. Tiedostossa olevia arvoja (icon-grid) säätämällä saa kuvakkeet/tekstit sopivan kokoisiksi. Omalla näytöllä 24" / 1920 x 1080 olen laittanut arvot 36px, 80px ja 70px.

icon-grid {
spacing: 36px;
-shell-grid-item-size: 118px;}

.icon-grid .overview-icon {
icon-size: 96px;}

universal access → seeing → display → text size

[quote]Kuvakkeet ovat Toiminnot->Sovellukset -näkymässä melko isoja mutta kun niille on kuitenkin tilaa näytöllinen niin ei se koko minusta kohtuuton ole. Tällä hetkellä niitä näyttää mahtuvan yhdeksän kappaletta rinnakkain. Pienemmillä kuvakkeilla näitä tulisi vielä paljon enemmän rinnakkain ja mahdollisesti sieltä olisi vielä vaikeampi löytää haluamansa asia.
[/quote]

Noita kuvakkeiden kokoja voi tosiaan aika helposti säätää, kun editoi /usr/share/gnome-shell/theme/gnome-shell.css tiedostoa, kuten tuossa aijemmin mainitsin. Tiedostossa olevia arvoja (icon-grid) säätämällä saa kuvakkeet/tekstit sopivan kokoisiksi. Omalla näytöllä 24" / 1920 x 1080 olen laittanut arvot 36px, 80px ja 70px.

icon-grid {
spacing: 36px;
-shell-grid-item-size: 118px;}

.icon-grid .overview-icon {
icon-size: 96px;}[/quote]

Joo, tuon huomasinkin nyt vasta. Auttaa hieman. Löytyykö jostain vielä “vanha kunnon” Preferences->Appearance->Fonts ja sieltä fontit kohteittain määriteltävissä vaikkapa 9pt?

Tuo oletusfonttikoko on aivan liian suuri ja oletuksena yläpalkki(kin) vie aivan turhaan liikaa tilaa.

Joo, tuon huomasinkin nyt vasta. Auttaa hieman. Löytyykö jostain vielä "vanha kunnon" Preferences->Appearance->Fonts ja sieltä fontit kohteittain määriteltävissä vaikkapa 9pt?

Tuo oletusfonttikoko on aivan liian suuri ja oletuksena yläpalkki(kin) vie aivan turhaan liikaa tilaa.

En tiedä ajaako tuo samaa asiaa mitä olet käyttänyt, mutta tuossa tweak toolissa pystyy säätämään fontteja kohdassa fonts. Sieltä kun säätää “text scaling factor” kohdasta asetusta saa myös tuon yläpalkin todella pieneksi. Tämä tosin pienentää myös tekstejä. En ole testannut, että saako edellä mainitulla säädöllä + gnome-shell.css - tiedoston säätämisellä onnistunutta yhdistelmää, eli palkki/tekstit sopivan kokoisiksi.

Lisäys: Tuo text scaling factor ei ehkä olekkaan käyttökelpoine tuohon pelkän palkin pienentämiseen, sillä se muuttaa jokaisen sovelluksen tekstien kokoa eikä ainoastaan toiminnot → sovellukset ikonien tekstien kokoa.

[quote=“Linux123, post:12, topic:1356”][quote]Joo, tuon huomasinkin nyt vasta. Auttaa hieman. Löytyykö jostain vielä “vanha kunnon” Preferences->Appearance->Fonts ja sieltä fontit kohteittain määriteltävissä vaikkapa 9pt?

Tuo oletusfonttikoko on aivan liian suuri ja oletuksena yläpalkki(kin) vie aivan turhaan liikaa tilaa.[/quote]

En tiedä ajaako tuo samaa asiaa mitä olet käyttänyt, mutta tuossa tweak toolissa pystyy säätämään fontteja kohdassa fonts. Sieltä kun säätää “text scaling factor” kohdasta asetusta saa myös tuon yläpalkin todella pieneksi. Tämä tosin pienentää myös tekstejä. En ole testannut, että saako edellä mainitulla säädöllä + gnome-shell.css - tiedoston säätämisellä onnistunutta yhdistelmää, eli palkki/tekstit sopivan kokoisiksi.

Lisäys: Tuo text scaling factor ei ehkä olekkaan käyttökelpoine tuohon pelkän palkin pienentämiseen, sillä se muuttaa jokaisen sovelluksen tekstien kokoa eikä ainoastaan toiminnot -> sovellukset ikonien tekstien kokoa.[/quote]

Joo, testasin juuri tuota F16beta:lla. Ei valitettavasti pelaa.

Tuon ongelman lisäksi se suurin ongelma on siinä, että Gnomen kehitysporukka näyttää pitävän itseään jumalina, jolloin heidän ei tarvitse kuunnella käyttäjiään! Siinä hommassa ollaan ikävä kyllä tuhon tiellä. Olen keskustellut asiasta useamman Fedora Ambassadorin kanssa (itsekin olen FA) ja mielipide on monilla aivan sama. Melko moni oli alkuun kovasti uuden Gnomen puolella ja nyttemmin ovat kääntäneet takkinsa ja vaihtaneet; XFCE:n!
Loppukaneettina jokaiselta on tullut se, että tyylikkyys ei saa olla toiminnallisuuden ja vapauden este ja että Fedoran olisi nyt vakavasti harkittava jotain toista työpöytäympäristöä oletuskokoonpanoonsa. Saapa nähdä miten käy. Tulen itse ehdottamaan ainoana jakeluversiona multidesktop-install (ehkä myös multidesktop-live) levyä, jossa käyttäjä saa valita haluamansa desktopin “lennosta”. Siis vähän samaan tyyliin kuin mikkisoftan “·selainvalikko” EU:ssa. *)

Sääli. Minun osalta tilanne on nyt “hyvästi Gnome” monien monien vuosien käytön jälkeen. Aloitan homman siis alusta XFCE:n kanssa -onneksi tuo uusin 4.8 näyttääkin jo aika mukavalta.

*) Asiaan täysin liittymättä: EU:n komission olisi saatava aikaiseksi myös päätös pakollisesta käyttöjärjestelmävalikosta! Se toimisi niin, että kaupasta ostetussa “OEM” koneessa olisi “jonkinlainen käynnistysohjelma”, joka antaisi käyttöjärjestelmävalikon: “Windows n, “Fedora nn”, “Ubuntu nn.nn”…, “Mint”…, “BSD Unix”… …”. ja jos käyttäjä klikkaa Windows n, niin sitten käyttäjä ohjataan ensin lisenssinmaksusivulle, josta sen voi ostaa ja sitten windows asentuu koneelle esiasennuksesta tai netin kautta. Jos taas käyttäjä klikkaa jotain ilmaista käyttöjärjestelmää, niin se latautuu koneelle netistä suoraan.

Tuon ongelman lisäksi se _suurin ongelma_ on siinä, että Gnomen kehitysporukka näyttää pitävän itseään jumalina, jolloin heidän ei tarvitse kuunnella käyttäjiään! Siinä hommassa ollaan ikävä kyllä tuhon tiellä. Olen keskustellut asiasta useamman Fedora Ambassadorin kanssa (itsekin olen FA) ja mielipide on monilla aivan sama. Melko moni oli alkuun kovasti uuden Gnomen puolella ja nyttemmin ovat kääntäneet takkinsa ja vaihtaneet; XFCE:n!

Varsin ikävää mikäli näin on. En tiedä sitten kenen etua tässä ajetaan, jos ei kuunnella käyttäjiä. Kyllä kieltämättä itselläkin on häirinnyt tässä gnomessa (3) tällaisten perusmuokattavuuden puute, sillä tässä alun käytön jälkeen on alkanut säätö-hammasta kolottamaan. :slight_smile: Tosin edelleen mulla toimii kokonaisuutena paremmin tämä gnome kuin kde, sillä tässä mulla toimii tietyt ohjelmat ja laitteet, joita oli hankala kde puolella saada toimimaan.

Ymmärrän erittäin hyvin, että tämä gnomen käyttöliittymä ei kaikille sovi. Ei siinä mitään niin kauhean isoista muutoksista olisi kysymys, jotta tämä sopisi kaikille paremmin. Toivottavasti nyt ottavat kehittäjät järjen käteen ja kuuntelevat palautetta. Itselle kuitenkin toistaiseksi tärkeintä on, että itse ohjelmat toimii. Gnomessa navigoin hyvin pitkälti pikanäppäimillä joten ei isommin vielä ole häirinnyt esimerkiksi virtuaalipöytien vaihtaminen hiirellä kolmella klikkauksella, joka on kieltämättä aika hassua, sillä esim. kde puolella pöydät vaihtuivat yhdellä pyöräytyksellä hiiren rullalla.

Lisäys: Jätin itsekkin tuon gnome kolmosen kehittymään toistaiseksi ja kokeilen tuota LXDE:tä joka on mulle aivan vieras tuttavuus. Eli en juuri siitä mitään tiedä. Gnomessa oli pieniä bugeja jotka ei sinällään olleet mitään ylitsepääsemättömiä, mutta nyt on aika tutustua noihin muihin vaihtoehtoihin. Ja nyt on oiva tilaisuus muutenkin testata kaikkea uutta,kun openSUSESTA ja fedorasta on tulossa uudet versiot.

Fedora 16 on julkaistu tänään

Julkaisutiedote: http://lists.fedoraproject.org/pipermail/announce/2011-November/003011.html
Lataussivu: http://fedoraproject.org/fi/get-fedora
Torrentit: http://torrent.fedoraproject.org/
Yleiset bugit: http://fedoraproject.org/wiki/Common_F16_bugs