Kirjautuminen Ubuntu 8.10

Asensin alternattina ubuntun,ja en asentanut tunnusta ja salasanaa oikein,vain roottin tunnus ja salasana.
Miten saan lisättyä ?

Ubuntussa ei oletuksena aktivoida root-tunnusta, vaan käyttäjä, jonka asennuksessa määrittelit on sudo -oikeudet. Kaikki konfigurointi toimii siis sudo
Käyttäjien hallinta löytynee sitten Gnomen valikoista. Salasanaa kyseltäessä käytät tuota määrittelemääsi salasanaa.
PS. Linux-jakeluissa toimivat komennot adduser/useradd.


http://linux.fi/index.php/Useradd

Kiitän vinkeistä, en kuitenkaan pääse kirjautumaan, herjaa login incorrect.
En nyt kyllä pääse jyvälle missä mokaan ? Olen niin kyllä alokas linux käyttäjäkin.

Alternate-asennuslevyssä saatetaan kai silti kysyä rootin salasanaa? Ja voihan rootille toki muutenkin salasanan määrittää.

Kyse voi olla siitä, että GDM-kirjautumisohjelmassa on oletuksena estetty rootin kirjautuminen (graafisen ympäristön käyttö root-oikeuksilla on tietoturvariski). Aika monet jakelut tekevät näin.

Kannattaisi siis kirjautua tekstipohjaisesti ja luoda komennolla useradd (ks wiki) jokin tavallinen käyttäjä kaikkia ei-ylläpidollisia toimia varten.

Tai jos graafisen ympäristön käyttöön root-oikeuksilla on jokin todella hyvä syy, niin lisätä rivi AllowRoot=true asetustiedostoon /etc/gdm/custom.conf.

Joskus on sattunut, että asennettaessa on käytössä ollut väärä näppäimistö esim. amerikkalainen, jolloin salasanan jotkin merkit ovat sijainneet näppäimistöllä hieman eri paikassa. Voisit jopa kokeilla kirjautumista virtuaalikonsolista (CTRL-ALT-F2) Graafinen kirjautuminen löytyy CTRL-ALT-F7:n takaa.
Ubuntun asennuslevyllä bootatessa pääsee järjestelmään yhdenkäyttäjän tilaan, jolloin käyttäjällä on root-oikeudet. (Taitaa tuo onnistua myös Grub:in määrittelyjä vaihtamallakin, mutta ei siitä nyt sen enempää).

Ubuntu-tutuksi Wiki tarjoaa ohjeita peruskäyttöön: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi

Kylläpä vaikeata on. Perusongelma kun koneessa fujitsu lifebook oma romppuasema hajosi.
Nykyinen usb-portissa ja vanha tuo kone jota en saa buuttaamaan niin kikkailua jotta asentais uusiksi.
Näppäimistö ok.Onko kokemusta uudemman kautta asennusta (f-s amilo vista)esim kaapelilla.tässä ongelma koneessa on nettiyhteys auki joten asennus vaikuttaa olevan ok.