Linux Wanhaan Winukkaan?

Terve! Kiinostais linuxsin kokeilu tuohon vanhaan 555Mhz koneeseen.

Kovo: Seagate 17.5Gbt
RAM: 100Mhz 256Mbt
Emo: Random Asus

Tuttavalta sain ohjelman nimeltä
Gparted (Linukan partition magic)?
Levyssä lukee:
Boottaava versio, eli toimii myös Vistassa.

Kovolla on ilmeisesti Win XP tai 98/5

Oliskohan näistä apua…

Edit: Hätä varana Win 2K

Kerron Ubuntuista, ne tunnen. Muiden distrojen tuntijat tuntevat omiensa rajoitteet minua paremmin.

Asennuksen voit tehdä joko valloittaen linuxille koko kiintolevyn tai Windowsiin rinnalle, jos vaan tyhjää tilaa on tarpeeksi. Ubuntun asennusvaiheesa saadaan hoidettua tuo levyn osiointi. Suosittelen juurelle (/) 8Gb osiota, kotikansioille (/home) 8GB osio ja swap-osioksi loput n.1,5GB. Jos asennetaan linux windowsin rinnalle, niin joku 5+1+0,5=6,5GB olisi minimitarve.

Tuohon voi laittaa vakioUbuntun
http://ftp.funet.fi/pub/mirrors/releases.ubuntu.com/intrepid/
, mutta rammia on niin vähän, että käyttö on nihkeää, joskin mahdollista.

Kevyempi vaihtoehto on Xubuntu
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/intrepid/release/
toimii sujuvammin tuon tehoisessa ja muistisessa koneessa. Ja esim OpenOfficen voi siihen lisätä pakettivarastoista, jos Abiword ja Gnumeric eivät riitä.

Lisäohjeita:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Ohjeet
Ja jos Ubuntuun päädyt, niin foorumilta
forum.ubuntu-fi.org
löytyy lisäapuja.

Rammin lisäys tuohon tehostaisi eniten käyttömahdollisuuksia, mutta tuollakin määrällä pärjää jotenkin

EDIT: Gparted löytyy myös Ubuntujen desktop-levyiltä, mutta periaattessa sitä ei tarvita, sillä asennusohjelman sisällä voi hoitaa osioinnin. Voihan sen toisaalta tehdä etukäteenkin.

Ystävällisin terveisin
Jari J. Lehtinen
wanhempi tietoteknikkakonsultti, Turku

myös PCLinuxOS voisi olla kokeilun arvoinen, kevyt ja erittäin vakaa, alkuun se on täysin englanninkielinen, mutta suomennokset on helppo asentaa, apua saa suomalaiselta käyttäjäfoorumilta http://pclinuxos-fi.org/keskustelu/index.php

Vaihtoehtoja toki riittää. Jakelupakettien erot eivät silti ole kovin isoja päivittäisessä käytössä, lähinnä eroja on asennuksessa, ohjelmien asentamisessa sekä oletuksena tarjottavassa ohjelmavalikoimassa.

Jo yllämainittujen lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Fedora (jakelukohtaisten ominaisuuksien suhteen ohjeistusta ja tukea löytyy parhaiten Linux.fi:stä), openSUSE (opensuse.fi) ja Mandriva (mandriva-fi.org).

256Mt:n RAM-muistin pitäisi kyllä riittää. 192Mt lienee vuorostaan jonkinlainen alaraja normaalin graafisen Linuxin käyttöön, siitä alaspäin mennessä käyttö tahmenee todella pahasti.

Tutkiskelin kaappeja ja hokasin Ubuntun levyn! Pitää
asennella kun kerkeää vai asentuuko nopeammin ku Win XP (9.3h)?

Pittää tyhjennellä kovo Seagaten Disc Wisardilla ja kokeilla.

[quote=“Jack Hammer, post:5, topic:490”]Tutkiskelin kaappeja ja hokasin Ubuntun levyn! Pitää
asennella kun kerkeää vai asentuuko nopeammin ku Win XP (9.3h)?

Pittää tyhjennellä kovo Seagaten Disc Wisardilla ja kokeilla.[/quote]

Kannattanee tarkistaa, ettei asennuslevy ole kovin vanha, vuotta vanhempia Linux-versioita harvemmin kannattaa asentaa.

Osiorakenteen rukkaamiseen ei välttämättä tarvita sen paremmin Disc Wizardia kuin GPartedin cd:täkään, useimpien jakeluiden asennusohjelmiin sisältyy osiointiohjelma.

Etpä kovin tarkkaan sano minkä tyylistä linuxia haluat ajaa. Oletan että työpöytä-versioita, ja itselläni parhaat kokemukset ubuntusta. Toisaalta tuollaiseen koneeseen voi olla aika kova esimerkiksi TinyMe-linux tai Damn small linux. Ubuntun perinteiset versiot vaativat suhteellisen paljon muistia ja itse suosittelisin omaamaan 512MB ubuntuun. TinyMe ja Damn small linux on perustaltaan huomattavasti kevyempiä, ja niissä riippuukin pyöriminen sitten enemmän siitä mitä softaa päällä ajaa.

Omien kokemusten mukaan Arch linux LXDE-työpöydällä 192MB muistilla sekä 450MHz P2-prossulla alkaa olemaan jo aika käytettävyyden rajoilla. Nettiä voi selailla siedettävästi, mutta open officet ym. pistää muistit ja “levyn hehkumaan punaisena”. LXDE on kuitenkin kevyimpiä työpöytiä ilman että aletaan karsimaan pahemmin windowsmaisuudesta(tiedostoselain, kuvakkeet työpöydällä, alapalkki, sekä “start-valikko”).

Täytyypä rakennella lisää rautaa tuleen…