NTFS-levyjen liittäminen Debian serveriin

Minulla on ongelma. Minulla on 3 kovalevyä. Eka on osioitu kahteen palaan, josta ensimmäisellä pienemmällä osalla on Debian asennettuna. Nyt kun yritän liittää NTFS-levyjä jotta pääsisin niihin käsiksi tai voisin muuttaa partition kokoa, minulla ei kuulemma ole oikeuksia moiseen. Partitiointiohjelmakin kysyy administrator -salasanaa, mutta se ei auta, vaikka sen antaa ja se on oikein annettu.
Löysin netistä jonkin ohjeen, jolla käyttäjätunnus (muukin kuin root) saadaan admin-oikeuksien piiriin, mutta homma meni vain huonommaksi ja nyt en pysty edes katsomaan levyjakoja, eli näitä hda1 jne.

Miten tästä saadaan kunnian kukko laulamaan. Mä oon niin vihree vielä.

Niin, ja kun W2003 server kyrvähti, muille levyille ja tuon “päälevyn” isolle kakkososiolle jäi paljon säästettävää sälää, joten en haluaisi niitä hukata.

Mikä olisi ollut oikea tiedostojärjestelmä, jos ei NTFS? Ainakin pöytäkoneeni (XP) nurkalla oleva Ubuntu Linux löytää kaikki NTFS-levyt, jopa ulkoisen USB-kovalevyn.

-e-

Liittämistä varten pitäisi ensin olla oikea ajuri, eli ntfs-3g, asennettuna.

Sitten pitäisi tehdä /mnt- tai /media-hakemistojen alle sopivat hakemistot niiden osioiden liitospisteiksi (missä osioiden sisältö siis jatkossa näkyy). Esimerkiksi /mnt/levy1, /mnt/levy2 ja /mnt/levy3.

Sitten tehdään fstab-asetustiedostoon joka osiota varten rivit tyyliin

Laitetiedoston nimen voi katsoa vaikkapa GPartedista tai vastavasta osiointiohjelmasta. Liitospisteitä ovat nuo ylläkerrotut.

Yksi rivi fstabissa voisi näyttää siis vaikka seuraavalta:

Tämän jälkeen voit joko root-oikeuksin ajaa komennon

tai käynnistää koneen uudelleen, jolloin osioiden sisällön pitäisi näkyä tekemissäsi liitospistehakemistoissa.

Jos aiot muuttaa osioiden kokoa (Gpartedilla?), niin pitäisi muistaa kaksi asiaa. Ensinnäkään osiot eivät voi olla liitettyinä, kun niille tekee jotain osiointiohjelmassa. Toisekseen koon muutoksen kohteina olevilla osioilla ei saa olla mitään, minkä et potentiaalisesti halua häviävän (varmuuskopionti kannattaa siis muistaa). Osion ja sillä olevan tiedostojärjestelmän koon muuttaminen on melko virhealtista hommaa.

Lisätietoja löytyy wikistä:
http://linux.fi/wiki/NTFS-3G
http://linux.fi/wiki/Fstab
http://linux.fi/wiki/Mount
http://linux.fi/wiki/Asetustiedosto
http://linux.fi/wiki/Laitetiedosto
http://linux.fi/wiki/Osiointityökalut

Joku sudo-hommako tuo oli?

En ole Debiania käyttänyt, mutta rootiksi pääsee takuuvarmasti (jos et ole söhlinyt salasanan kanssa) antamalla komentorivillä komennon

su

Tämän jälkeen voit sitten vaikka käynnistää komentoriviltä gpartedin tai jonkin tekstieditorin ym root-oikeuksilla.

[quote=“pb, post:3, topic:417”]su
Tämän jälkeen voit sitten vaikka käynnistää komentoriviltä gpartedin tai jonkin tekstieditorin ym root-oikeuksilla.[/quote]
Jos hieman tarkennetaan. Komento su - tarjoaa pääkäyttäjän oikeudet ja pääkäyttäjän ympäristömuuttujat. Esim. PATH -määritys poikkeaa root-käyttäjällä ja tavallisella käyttäjällä (esim. /sbin, /usr/sbin jne.).
Osiointityökalut, kuten luonnollisesti muutkin järjestelmätyökalut, on suoritettava pääkäyttäjän oikeuksin.
Joissakin tapauksissa kannattaa käyttää jotakin rescue/pelastus- tai Live-CD:tä esim. osiointeja tehdessään, jotta osiot eivät ole liitettynä järjestelmään, kuten yllä kerrottiin.
Osioiden koon muuttaminen ei useinkaan ole välttämätöntä, sillä hakemistoja voidaan liittää (mount ja /etc/fstab) tai/ja linkittää (ln -s) eri osioille. Osiointi on aina riskialtista puuhaa, joten ajantasallaolevat varmuuskopiot omista data-tiedoista on järkevää.