64-bittinen

Voisitteko suositella 64-bittistä Linuxia, jossa kaikki pakettienhallinnasta hankittavat ohjelmat olisivat 64-bittisiä. Olisi lisäksi mukavaa, jos järjestelmää saisi itse rakennella, ettei kaikki siis olisi valmiiksi.

Käyttäisin Archia, muttei se ole kokonaan 64-bittinen.

harvassa taitavat olla vielä jonkin aikaa, tarvitsetko välttämättä 64bittistä?

Kyllä minulla on tarvetta 64-bittiselle järjestelmälle, olen tietoinen kyllä sen haitoistakin.

Eikös suunnilleen kaikki nämä isommat 64-bittiset jakelut saa asennettua ilman 32-bittisiä ohjelmia? Monilla on kyllä pakettivarastoissa tarjolla joitain 32-bittisiä ohjlelmia, mutta eihän niitä pakko ole käyttää.

Debian ja Fedora nyt ainakin siis ovat ihan mahdollisia, ellei tosiaan se pelkkä 32-bittisten binäärien tarjolla oleminen ole nyt poissulkeva ehto.

openSuse

Helpoin 64bittinen jakelu bittisyyden kannalta, jos tarvii 32bit ohjelmia. Teemat toimii hyvin ristiin bittisyyksien välillä jne. Suorastaan huomaamaton.

Kaikki onnistuu myöskin deb-jakeluissa säätämällä. Korostan säätämällä. Perusvaatimukset, kuten se adoben CPU-rohmu toimivat ilman sitä “säätöä” niissäkin. Lähes kaikki on puhdasta 64 bittisyyttä.

Hups. Haluttiinkin viritellä.
Deb-pohjaisia suosittelen, jos jakelut tyyliin Gentoo ei innosta. Näissä 64-debseissä on mukana aika vähän 32bittistä koodia pakettivarastoissa ja nekin eroteltuna.
Säätöohjeita 32-bittitarpeille
http://www.debian-administration.org/articles/566
http://www.debian-administration.org/articles/534
Eli tuossa voi rakennella itselleen alle 32bittistä järjestelmää 64bittisen päälle tietyin rajoituksin. Ainakin aluksi ihan opettavaa.

Mielenkiintoinen projekti on SlackWaresta (ja ZenWalkista = MiniSlack) rakenneltu 64-bittinen BlueWhite64. BW64 mainostaa itseään Pure 64-bittiseksi Gnu/Linux -jakeluksi.
http://www.bluewhite64.com/bluewhite64-linux-news.html
Myös ZenWalkista on tekeillä 64-bittinen systeemi.
http://zenwalk64.axxium.us/