Acer Aspire 9300 mikä linux?

Olen kokeillut uutena käyttäjänä asentaa Linux versioita Ubuntu, Kubuntu ja Mandriva Gnome ja KDE.
Acer 9305WSMi läppäri tuntuu hylkivän näitä versioita. Aloitusruudun jälkeen kuvaruutu musta.

AMD Turion 64 TL58*2
2 Gt
Nvidia 7300 128Mb

Mikä versio olisi sopiva tähän laitteeseen.

Kone ei suostu Vistalla polttamaan DVD+R tai DVD-R levyjä. DVD-RW levyt polttaa. Ollut kahdesti huollossa, mutta eivät osanneet kuin vaihtaa DVD-aseman ja toisella kertaa kovalevyn.

Ongelma korjaantuisi toimivalla käyttiksellä.

Ubuntusta koitin 64bit versiota.

Pikaisista vastauksista kiitollinen

  • Timpa -

Ainakin jälleen eilisten kokemuksien perusteella(ubuntussa suoraan toimimaton wlan kortti) hoitaa open suse peruskäyttäjälle helpommin rautapuolen kuntoon asennuksen yhteydessä. Suosittelisin kokeilemaan.
Todennäköisestihän tuo on nyt kiinni siitä että jostain syystä näytönohjaimen ajuri, taikka näyttötila ei natsaa yhteen koneen/näytön kanssa…
Voisit myös kokeilla ajaa ubuntua, mandrivaa, muuta niin että koneen käynnistyessä levyltä valitset vesa yhteensopivan tilan, normaalin sijaan.

Omien kokemusten mukaan juurikin näyttisajuri on yleisin ongelma ollut tuon mustan ruudun aiheuttajana. Jos rompun(/jonkun muun median) buuttivalikossa on vesa-tila niin kokeile sitä. Muuten joutuu muokkaamaan suoraan asetus-tiedostosta vesan päälle.

Varsinkin nvidialla tuntuisi olevan tuota ongelmaa, kun käytetään tuota epävapaata ajuria, ja se lykkää saman version tuosta ajurista, riippumatta siitä että mikä nvidian kortti on sisällä. Tuosta ajurista siis taisi olla kolme(?) eri versiota, kortin iästä riippuen. Samalla nimellä tuota ajuria kutsutaan yleensä versiosta riippumatta, joka aiheuttaa tuon ongelman. Eli kaikki kortit toimivat nvidia-nimisellä ajurilla, mutta riippuen kortista tämän ajurin version on oltava oikein, että kortti toimisi:) Ja distrot tietystikkään ei osaa valkata nvidia-nimisen ajurin oikeaa versiota kortille, vaan käyttävät sitä versiota, joka distron mukaan on laitettu.

Vesa pitäisi toimia aina, mutta on aika hidas. Sen pystyy tosin vaihtamaan myöhemmin oikeaksi.

Vanha topikki mutta vastaan silti. Itsellä sama kone ja samoja ongelmia polttaa toimia dvdeitä sekä Linux imageja. Ratkaisin ongelman sillä lailla että käynnistin Ubuntun 9.10 windowsin sisällä. Ubuntussahan on se asennus ohjelma suoraan poltettuna imageen. Pura ubuntu image kovalevylle ja poista windowsin järjestelmästä cd/dvd asemat pois käytöstä ja muistaakseni joku usb juttukin piti poistaa. Asenna Deamontool ja luo kaksi cd/dvd asemaan joihin molempiin laita Ubuntun image. Käynnistä Kovalevyllä sijaitseva Ubuntun asennus ohjelma ja asennus voi alkaa.