Acer aspire ja asennus

hei,

olen yrittänyt koko päivän selvittää, miten saan acer aspire oneen suomen oikoluvun (voikko tai soikko?).

voikko ei löydy add/remove programmes -hakuvalikosta, joten se pitäisi asentaa erikseen. en ole kuitenkaan onnistunut asentamaan koneelle vielä tähän mennessä juuri mitään muita kuin noita hakemistosta löytyviä ohjelmia. Kun tuplaklikkaan asennusfailia (executable), mitään ei tapahdu. poikkeuksena tästä oli frostwire, jonka asennusfailin klikkaaminen jostain syystä toimikin. tämä on kuitenkin harvinainen poikkeus; tavallisesti onnistun vain asentamaan tarvittavat failit koneelle ja siihen se jää, asennus ei käynnisty.

terminalissa en osaa operoida, mutta kun yritin asennusta siellä linuxia tuntevan ystäväni kanssa, ilmeni ettei jokin olennainen “make”-komento onnistu koneellla lainkaan kun jokin paketti puuttuu. koneella on valmiina tullut linpus-käyttöjärjestelmä, onko ongelma siinä?

olisin tosi kiitollinen avusta! muut ohjelmat joita yritin asentaa eivät ole niin tärkeitä, mutta tarvitsen suomenkielisen oikoluvun koneelleni, muuten siitä ei ole minulle apua ja voin luopua koko koneesta… plääh.

kiitos jo etukäteen!

Valitettavasti Voikon tilanne Aspire Onessa on hieman epäselvä. Koneen Linpus-käyttöjärjestelmä perustuu Fedoraan ja minä ylläpidän Voikko-paketteja Fedorassa. Periaatteessa niiden pakettien pitäisi olla saatavilla ja toimia myös Linpusissa, mutta olen kuullut aiemminkin, että ongelmia on. Minä en ole koskaan päässyt käyttämään Aspire Onea sillä alkuperäisellä käyttöjärjestelmällä, joten en tiedä yhtään miten paketinhallinta on hoidettu.

Olisin kiinnostunut selvittämään asiaa, mutta ilman terminaalin käyttöä en oikein voi antaa mitään ohjeita. Terminaalissa pitäisi toimia suunnilleen samat komennot kuin Fedorassakin, mutta siitä graafisesta puolesta en tiedä yhtään, sehän on jotenkin koneelle sopivaksi mukautettu.

Jos kuitenkin osaat ja uskallat mennä terminaaliin, niin Voikko-paketteja voi etsiä komennolla su -c "yum search voikko" Tuo komento kysyy pääkäyttäjän (root) salasanaa, eli sellainen pitäisi olla tiedossa.

Hmm. Eikö tuon komennon pitäisi toimia myös ilman root-oikeuksia?

[quote=“pb, post:3, topic:447”][quote author=vpv link=topic=434.msg2080#msg2080 date=1226766925] su -c "yum search voikko" Tuo komento kysyy pääkäyttäjän (root) salasanaa, eli sellainen pitäisi olla tiedossa.
[/quote]

Hmm. Eikö tuon komennon pitäisi toimia myös ilman root-oikeuksia?[/quote]

Kyllä se toimii. Olen vain huomannut, että yum ei ilmeisesti lataa verkosta pakettien metadataa, ellei sitä käynnistä pääkäyttäjänä. Eli jos sen käynnistää pääkäyttäjänä, niin saa ainakin ajantasaiset tiedot saatavilla olevista paketeista.

hei, suurkiitos nopeasta vastauksesta!

toimin tuon ohjeen mukaan terminalissa ja se antoi tällaisen vastauksen:

openoffice.org-voikko.i686 : Finnish spell-checker and hyphenation for OpenOffice.org
libvoikko.i386 : library for spellcheckers and hyphenators using Malaga natural language grammar development tool
suomi-malaga.noarch : Suomi-malaga is a description of Finnish morphology written in Malaga
tmispell-voikko.i386 : Tmispell is an Ispell compatible front-end for spell-checking modules

eli näyttäisi löytyvän. yritin tämän jälkeen “yum install”-komennolla, mutta se ei onnistunut. teki seuraavaa:

Setting up Install Process
Parsing package install arguments
No package openoffice.org-voikko.i686 available.
Nothing to do

teinköhän jotain väärin, tai olenko ymmärtänyt väärin miten yum toimii?

tätä ennen muuten se linuxia taitava ystäväni oli tallentanut jonkun voikko-paketin täältä: http://ap1.pp.fi/linux/voikko/fc6_voikko.html
ja oli kuulemma asentanutkin sen koneelle. open officen kielivalinnoista sitä ei kuitenkaan löydy.

pitäisiköhän jompaa kumpaa tutkimussuuntaa jatkaa? :slight_smile:

kiitos taas! anu

Olet periaatteessa tehnyt kaiken oikein, mutta nuo paketit joita saat näkyviin ovat noita sivulta http://ap1.pp.fi/linux/voikko/fc6_voikko.html ladattuja paketteja, eli ne on jo asennettu järjestelmään ja näkyvät siksi yum search -komennolla. Nuo paketit ovat kuitenkin vanhentuneita, ne on tarkoitettu Fedoran versiolle 6 ja Linpus ilmeisesti perustuu Fedoran versioon 8, sikäli en ihmettele jos ne eivät toimi (ne eivät myöskään ole niitä minun tekemiäni paketteja).

Pahoittelen että tämä menee nyt tällaiseksi terminaalikomentojen luettelemiseksi, mutta kun en tunne Linpusta, niin en voi opastaa graafisen puolen käytössä. Koska ap1.pp.fi:n Voikko-paketit eivät toimi, niin ne on parasta poistaa etteivät jää jatkossa sotkemaan. Poiston saa tehtyä kerralla komennolla su -c "yum remove openoffice.org-voikko.i686 libvoikko.i386 suomi-malaga.noarch tmispell-voikko.i386"

Jos tuo ei jostain syystä onnistu, niin yksittäisiä paketteja saa poistettua samantapaisella komennolla, eli tyyliin [tt]su -c “yum remove paketti”[/tt], nimiä voi koittaa ottaa vaikka tuosta yum search -komennon antamasta luettelosta copy-pastella.

Sitten toivoisin että ihan tilanteen selvittämiseksi tekisit komennon yum repolist ja laittaisit tuloksen tänne. Siitä nähdään mitä asennuslähteitä (tai ohjelmalähteitä tai pakettivarastoja, eri nimiä samalle asialle) järjestelmässä on käytössä.

Sen jälkeen voit kokeilla uudestaan, että löytyykö mitään Voikko-paketteja, eli taas komento su -c "yum search voikko" Todennäköisesti ei löydy, koska ei löytynyt aiemminkaan… Mutta jos tuon yum repolist -komennon tuloksen saisit liitettyä tänne, niin siitä voisi olla jotain apua.

Moi!

ei yhtään haitaa etttä menee “tällaiseksi terminaalikomentojen luettelemiseksi”, kun ohjeet ovat niin selkeät. muilla foorumeilla en ole juuri ymmärtänyt mitä sanotaan :wink:

poistin väärän paketin ja tein repo-haun, tässä tulos:

repo id repo name status
fedora Fedora 8 - i386 enabled
updates Fedora 8 - i386 - Updates enabled

ja toisaan, ei löytynyt enää voikkoa poiston jälkeen, kuten ennakoit… mitäs seuraavaksi yritetään?

kiitokset taas - tuntuu kivalta kun välillä onnistuukin jossain, vaikkei vielä oikolukua olekaan :wink:

anu

Edit: Foorumi bugittaa web-osoitteiden kanssa, siksi ao. postit on jaettu kahtia ja toinen osoite jälkimmäisessä postauksessa tarkoituksella rikottu

Kiitos tiedoista. Fedoralla oli jonkinlainen tietomurto tuossa pari kuukautta sitten ja siksi kaikki asennuslähteet (eli repositoryt/repot) vaihdettiin. Linpus ilmeisesti käyttää noita vanhoja asennuslähteitä edelleen ja siksi mitään lisäpaketteja ei löydy yumilla. Sikäli kun tiedän ja osaan, neuvoisin tässä vaiheessa kokeilemaan kahta juttua.

Siinä Linpusissa pitäisi olla jonkinlainen “Live Update” -ominaisuus, joka lataa päivityksiä Acerilta. Tämä näyttää olevan täysin erillinen yumista, eli Live Updatella tulevia päivityksiä ei saa yumin kautta. Hieman sekavaa, mutta näin he ovat sen toteuttaneet. Kokeile olisiko siellä jotain päivityksiä, niiden asentamisen jälkeen voisi taas kokeilla su -c “yum search voikko” -komentoa. Toivon siis, että Acer olisi julkaissut uudet asennuslähdeasetukset, mutta en tiedä onko.

Jos kaikkien Live Update -päivitystenkään jälkeen Voikkoa ei löydy, voi kokeilla asentaa uutta versiota fedora-release-paketista, jonka ainakin pitäisi ottaa uudet asennuslähteet käyttöön. Tämä tapahtuu komennolla

Näin sivumennen sanoen Linpusissa ilmeisesti toimii sudo-komentokin, joka on periaatteessa “vähän helpompi su -c”, eli sama pitäisi onnistua myös komennolla [tt]sudo yum install fedora-release[/tt]

Tuon paketin asentamisen jälkeen voi taas etsiä Voikkoa, sudoa käyttäen se tapahtuisi komennolla [tt]sudo yum search voikko[/tt]. Toivottavasti se nyt viimein löytyy, jos löytyy, openoffice.org-lisäosan saa asennettua komennolla

Lähteenä olen käyttänyt mm. tätä blogia: http://macles.blogspot.com/2008/09/updated-repositories.html

Sitten hieman lisätietoa Linpusista muille foorumilaisille. Sain “epävirallisesti” käsiini Aspire Onen pelastus-DVD-ison ja yritin asentaa sitä virtuaalikoneeseen. Asennus itseasiassa onnistuikin, mutta asennettu Linpus ei käynnisty. Ilmeisesti kernel ja initrd on niin tarkasti sovitettu Aspire Onelle, että ne eivät käytännössä toimi muulla “raudalla”. Pääsin kuitenkin käsiksi asennetun järjestelmän tiedostoihin käynnistämällä virtuaalikoneen Fedoran live-cd:llä ja mounttaamalla virtuaalikiintolevyn. Siihen voi jopa chrootata. Uutta initrd:tä ei ole mitenkään kovin helppo tehdä, koska Linpukseen ei ole asennettu mkinitrd:tä ollenkaan. Yritin asentaa verkosta Fedoran 8:n mkinitrd:n, mutta sillä on niin paljon riippuvuuksia, että olisi ollut todella hankalaa hakea ne kaikki käsin ja asentaa rpm:llä.

Sain kuitenkin tehtyä Linpus-chrootissa rpm -qa:n, josta selvisi, että siellä on mm. paketit update-notifier ja online-updater. Tiedostoista päätellen nämä paketit, tai toinen niistä, ilmeisesti sisältää apt-rpm:n, vaikka esimerkiksi apt-binääriä ei järjestelmässä olekaan. Hakemistossa /etc/online-updater on kuitenkin kovasti aptia muistuttavat konffitiedostot, joka osoittaa FTP-sijaintiin ht tp://update.linpus.com/ACER/AspireOne/ (tämä on tosiaan siellä ftp, mutta se vaatii tunnukset, samat tiedostot näkyy myös http:n kautta selaimella) ja HTTP-sijaintiin http://update.linpus.com/LinpusUpdate/

Erikoisesti http-osoitteessa ei enää ole 9.4-hakemistoja, jonne nuo asetukset osoittavat, mutta ACER-hakemistosta näkee, että siellä on jotain shell-skriptejä. Esimerkiksi kerneliä ei ole rpm-paketoitu, joten se luultavasti asennetaan jotenkin tuolta webistä lataamalla ja sopiva skripti ajamalla.

hei taas!

asennettuani fedorapaketin sain kuin sainkin haettua voikot ja asensinkin ne (löytyvät package managerin haulla).
openoffice writerin kielivalinnoista voikko ei kuitenkaan löydy.
(asetukset > kielet > kirjoituksen aputyökalut, löytyy englantia, saksaa ja venäjää mutta suomi puuttuu.)

hmm. jossain asennuksen vaiheessa ruudulla vilahteli pari jotain error-ilmoitusta, voikohan se olla syynä? nyt sitten olin niin hölmö etten kirjoittanut niitä ylös.
t. anu

Kokeilin tätä niin lähellä Linpusta kuin pystyn, eli päivittämättömällä uudella Fedora 8 -asennuksella, johon päivitetään vain uudempi fedora-release ja asennetaan openoffice.org-voikko. Eihän se toimi :-\ Ainakin minä täällä saan virheilmoituksen:

ERROR: unexpected option --link! Use unopkg --help (short -h) to print all options.

Täytyy tutkia tätä, tässä on kyse siitä, että OpenOfficella on noille laajennoksille oma “paketinhallinta” vielä käyttöjärjestelmän paketinhallinnan lisäksi ja jostain syystä Fedora 8:n mukana julkaistun OpenOffice-version unopkg-paketinhallinta ei nyt toimi yhteen openoffice.org-voikko-paketin kanssa.

En ole vielä kokeillut näitä seuraavia neuvoja, koska haluan säilyttää tuon “rikkonaisen” yhdistelmän jatkotestailuja varten, mutta tilanteen voi toivottavasti korjata näin:

  • Ensin poistetaan openoffice.org-voikko:sudo yum remove openoffice.org-voikko Tästä tulee virheilmoitus “There is no such extension …”, mutta se ei tässä tapauksessa haittaa.

  • Sitten päivitetään OpenOffice:sudo yum update openoffice.org-core Tämän pitäisi päivittää myös kaikki muut koneella olevat OpenOffice-paketit

  • Sitten asennetaan openoffice.org-voikko takaisin:sudo yum install openoffice.org-voikko

Paketinhallintajärjestelmiä tunteville tiedoksi, että tässä on ilmeisesti kyse Yumin ja/tai RPM:n bugista. Fedora 8:n updates-newkey-asennuslähteestä saatava openoffice.org-paketti (versio 2.2-2.fc8) vaatii pre- ja post-Requiresilla openoffice.org-core 2.3.0-6.12, joka tukee unopkg:n --link-valitsinta. Yum ei kuitenkaan asenna tätä uudempaa openoffice.org-core-paketin versiota, kun asennetaan openoffice.org-voikko-paketti, vaikka niin nimenomaan on käsketty. Siksi openoffice.org-core-paketti pitäisi ensin erikseen päivittää ja sitten vasta asentaa openoffice.org-voikko-paketti.

hmm. tein kaiken listalla täsmälleen ohjeen mukaisesti ja lopputulema oli:

audit_log_user_command(): Connection refused
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
Package openoffice.org-voikko - 2.2-2.fc8.i386 is already installed.
Nothing to do

mikähän meni pieleen?
anu

tsekkasin vielä openofficen: kielipuolella ei ole tapahtunut mitäään muutosta.
desktopilla OO-ikonit ovat muuttaneet ulkomuotoaan, eli joltain on päivittynyt :wink:

[quote=“badger, post:14, topic:447”]audit_log_user_command(): Connection refused
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
Package openoffice.org-voikko - 2.2-2.fc8.i386 is already installed.
Nothing to do

mikähän meni pieleen?[/quote]

openoffice.org-voikko on ilmeisesti ollut asennettuna sillä aikaa, kun olet päivittänyt muuta openofficea. Se olisi nyt kuitenkin asennettava uudestaan, että se osaa lisätä itsensä OpenOfficeen. Eli pitäisi varmaankin tehdä:

ja sitten

Yleisesti tiedoksi, että olin väärässä väittäessäni, että kyseessä olisi ollut Yumin/RPM:n bugi, oikeasti kyse oli siitä, että Fedoran openoffice.org-paketeissa on määritelty ns. Epoch-arvo 1, joka on aina versiovertailuissa eniten merkitsevä. Koska en ollut ottanut openoffice.org-voikossa tuota Epochia huomioon, niin Yum ei huomannut vaatia riittävän uutta OpenOfficea, jotta Voikko asentuisi oikein. Olen korjannut tämän bugin ja päivitys on tulossa aikanaan. Tilannetta voi seurata täältä: https://admin.fedoraproject.org/updates/openoffice.org-voikko-2.2-3.fc8

moi…

poistin voikon ja asensin uudestaan.

nyt ei toimi enää openoffice lainkaan. antaa virheilmoituksen: “kohdetta home/user%U ei ole olemassa”

terkuin anu

Fedoran päivitetyt pikakuvakkeet eivät siis näytä toimivan Linpusin kanssa. En keksinyt miksi ei, tuon %U:n on kuitenkin tarkoitus “edustaa” sen tiedoston nimeä, joka “pudotettaisiin” OpenOfficen kuvakkeeseen (drag-and-drop-toiminto). Fedora 8:ssa OpenOffice-kuvakkeet toimivat päivityksen jälkeenkin normaalisti, mutta ilmeisesti Linpus ei osaa tulkita %U:ta oikein enää.

Tämä on varmaankin laiha lohtu, mutta löysin Googlella muitakin vastaavia tapauksia:

  • Tässä on päivitetty “uusia kieliä” ja saatu sama vika
  • Täällä on yritetty asentaa norjan kielen/kielten oikolukua ja saatu sama vika
  • Tämän viestin kommenteissa valitetaan samasta viasta OpenOffice 3:n asennuksen jälkeen

Ratkaisu on tuon ensimmäisen viestiketjun alemmassa viestissä: http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/homeuseru-does-not-exist-666808/#post3318274

Valitettavasti kyseessä on hieman hankala juttu, pikakuvaketiedostoja pitää muokata ja poistaa niistä tuo %U. Kokeilin tätä Fedora 8:lla, mutta kuten nyt nähtiin, niin se ei välttämättä kerro mitään Linpuksesta. Silti kannattaa ehkä ainakin kokeilla.

Eli tuon mukaan ensin käynnistetään tiedostonhallinta komennolla

Siitä ainakin minulla Fedora 8:ssa avautuu tuollainen kaksiosainen ikkuna, jonka yläosassa on varoitus pääkäyttäjätilin käytöstä. Sieltä valitaan vasemmasta luettelosta “Tiedostojärjestelmä” ja sitten hakemistot usr -> share -> applications. Tuolta applications-hakemistosta pitäisi sitten löytää ne OpenOfficen pikakuvakkeet, en ole ihan varma millä nimellä ne Linpusissa kulkee. Kun kuvake löytyy, sitä napsautetaan hiiren oikealla painikkeella, valitaan “Ominaisuudet” ja sieltä viimeinen välilehti “Käynnistin”. Tuon välilehden “Komento:”-kohdasta pitää poistaa lopusta %U. Sitten vain “Sulje”. Tämä pitäisi tosiaan toistaa kaikkien toimisto-ohjelmien kuvakkeille.

kiitos!
nyt toimii. ja näyttäisi löytyvän myös oikolukuohjelma. :slight_smile:

ja kiitos kun jaksoit selittää kohta kohdalta. taisin oppiakin tästä jotain. ensi kerralla vähän fiksumpana sitten.
anu

Todella hyvä että toimii. Kiitos myös sinulle, että viitsit säätää Voikon kanssa. Voikko-kehittäjillä (jos nyt lasketaan paketoijatkin kehittäjiksi :wink: ) ei tosiaan ole tuota laitetta ja hyvä kun saatiin tietoon edes yksi, vaikka hankalakin, tapa saada OpenOfficeen Voikko toimimaan. Olen lähettänyt Voikon pääkehittäjälle tietoa sitä mukaa, kun asia on edennyt ja ohjeet varoituksineen ovat nyt osoitteessa http://voikko.sourceforge.net/laitteet.html

Tässä on nyt mietinnässä, että miten asennusta saataisiin hieman helpommaksi. Yksi vaihtoehto olisi etsiä arkistosta vanhempi openoffice.org-voikon versio, joka ei vaadi openofficen päivittämistä ja laittaa se jonnekin ladattavaksi. Toinen vaihtoehto on, että tekisin Fedora 8:n OpenOfficen desktop-tiedostoista sellaiset versiot, että ne toimivat Linpusilla ja mukaan pienen ohjelmanpätkän, joka kopioisi ne tuonne /usr/share/applicationsiin. Tämän ohjelman voisi sitten ajaa openoffice.org-voikon asennuksen jälkeen ja OpenOffice (toivottavasti) käynnistyisi taas.