Acer Aspire One A110 + Ubuntu 8.10

Tuli hankittua Aspire One A110:n Linux-malli, kun halvalla lähti. Kone on ollut nyt vajaan viikon käytössä, ja täytyy sanoa että mainio peli. Oletuksena asennettu Linpus Linux lähti ensimmäisenä iltana vauhdikkaasti, ja tilalle meni Ubuntu Intrepid Ubuntun wikin ohjeiden avulla nätisti. Puolen gigan muisti ei oikein tyydytä, sitä täytynee hieman lisätä. Myöskään oletusarvoisesti tarjottu kolmekennoinen akku ei oikein tahdo riittää, täytynee ostaa se järeämpi malli.

Muilta osin laitteisto vaikuttaa mukavalta… Atom-prosessori on riittävän nopea, ja todella vähävirtainen. Intelin grafiikkasiru jaksaa tarpeen vaatiessa pyöritellä vähän 3d:täkin, ja Atheroksen WLAN-piiri pelittää ath5k-ajurin kanssa oikein mukavasti. Kahdeksan gigan SSD-levy on kyllä aika pieni ja kirjoitus on hidasta, mutta toisaalta vähävirtainen, ja haut sekä luku ovat nopeita. Testaamaani Eeepc 901 -koneeseen verrattuna näppäimistö on todella hyvä – työpöytänäppäimistöllä koettu kirjoitusnopeus ja -tarkkuus ei jää kovin kauas.

Kokonaisuutena hintansa arvoinen paketti, näitä myydään uusien mallien tieltä hyvinkin kohtuulliseen hintaan.

Vastaanpa itselleni, että nyttemmin tuli lisättyä muistia tuohon koneeseen, ja toimenpide oli kyllä kaukana mukavasta iltapuuhasta. Kesti ainakin omilla metsurinkourilla varmaan lähemmäs kaksi tuntia, ja aiheutti ahdistusta kun mahdottomia voimia joutui kohdistamaan pikkuosiin. Ruuvit olivat todella tiukalla. Emolevy piti irroittaa kokonaisuudessaan että vapaaseen muistipaikkaan pääsi käsiksi. Toimenpiteessä ohjastava Youtube-video välittää vain osan homman tuskallisuudesta… No, kyllä se nyt tehtävissä oli, mutta jos kohtuuhinnalla saa valmiiksi isommalla muistilla, niin voin suositella. Isommalla muistilla kone on todella jouheva. Mainittakoon myös, että mitään takuutarroja ei tarvinnut rikkoa tuossa toimenpiteessä, joten takuu jäi luullakseni entiselleen.