Animaatiot pysähtelevät

Eri ohjelmien animaatiot pysähtelevät ja jatkavat vasta, kun esimerkiksi liikuttelee hiirtä tai painaa jotain näppäintä. Esimerkiksi koneeseen asennettu Planets simulointiohjelma ja netistä worldofsolitaire.com.

Videot, esimerkiksi youtube ja yle areena, toimivat ok.

Koneessa on Distro Astro, kaksi näyttöä.

Mitenkähän tätä ongelmaa voisi selvitellä?

Josta worldofsolitaire.com on selainpeli. Siihen vaikuttaa selain. Eli mitä selainta käytät? Minkälainen konepaketti sulla on? Riittääkö tehot.

System information:
Compaq-6005-Pro-MT-PC
3 x AMD Phenom II X3 B75
Memory 4044MB
Operating system Distro Astro
Kernel Linux 3.13.0-24-generic (x86_64)
Levystä 250 G käytössä 10%

Pistän tähän víelä jonkin Benchmarkin
CPU Blowfish 4.84

Selain on Firefox 37.0.2.
Mutta ongelma on myös koneeseen asennetuissa simulointiohjelmissa.

Näytönohjain olisi syytä tietää ja sekin, jos olet asentanut jonkin lisäajurin, jota ei ole oletuksena (tarpeellinen lähinnä Nvidian näytönohjaimille). Tuo jakelu on minulle aivan tuntematon ja siitä oli vähän heikosti tietoa. Perustuuko se johonkin jakeluun vai onko se kokonaan omansa? Compiz näytti olevan komposoijana. Kuulostaa samantapaiselta kuin tässä on kuvattu (bugiraportti Ubuntulle, mutta samoja osiahan näissä käytetään):

Now I seem to be having some screen refresh problems when using compiz: parts of the screen are refreshed, but others aren’t. That means nautilus doesn’t show files or folders until I move the cursor over them, firefox doesn’t show webpages properly until I scroll down, and so on.

Tuo bugiraportti on ikivanha, mutta siellä on uudehkoja kommentteja ja voisit myös selvittää mikä Compizin versio sinulla on käytössä.

Jaha, löytyihän tuolta sivuilta:
http://www.distroastro.org/changelog/

Inherits updated packages from Ubuntu repositories as of April 25, 2015.

Eli tuo perustuu juurikin Ubuntuun. Firefoxisi on muuten aika vanha ja kuulostaa tietoturvariskiltä.

Mistähän saan selville näytönohjaimen?
Entä Compiz?
En ole asentanut lisäajureita, ymmärtääkseni.

Näytönohjain selviää vaikkapa komentamalla:
lspci |grep VGA
Ja Compizin versio näin:
compiz --version
Kannattaa kopioida ja liittää nuo päätteeseen, niin ei tule virhenäppäilyjä. Liittäminen Ctrl+Shift+V tai kontekstivalikosta (oikea hiirennappi). Komennon perään pitää painaa enteriä.

Tällaista palautetta komennoista:

02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730 PRO [Radeon HD 4650]

Compiz 0.9.11.3

Eli tuo bugi ei liity tähän suoraan, koska niissä on kyse Nvidian näytönohjaimista. Kuitenkin tuo Compizin versio on juuri sellainen, jossa tuota virhettä esiintyy (ellei siihen ole lisätty paikkausta muuttamatta numeroa) ja joka tapauksessa aika vanha. Tässä tilanteessa on muutama vaihtoehto mitä voisi tehdä:

  1. Vaihda jakelua sellaiseen, jossa on uudemmat paketit. Vaikka ihan normaaliin Ubuntuun. Samalla saat tietoturvallisemman version selaimesta. Todennäköisesti auttaa tai ainakin tukea on helpompi saada.
  2. Odotella, että jakelun ylläpitäjää päivittää pakettinsa. Sitä ei kuitenkaan ole päivitetty yli vuoteen, joten epäilenpä ettei se ihan heti tapahdu, jos tapahtuu. Toki voi myös kysyä asiasta, ehkä se lisää motivaatiota siellä päässä. Tämäkin on kuitenkin hyvä syy vaihtaa jakelua johonkin yleisempään tai yleensä paremmin tuettuun.
  3. Kokeile uudempaa Ubuntun Compizin pakettia nykyiseen jakeluun. Järjestelmä voi seota lisää tai sitten siitä on jotain hyötyä tai sitten sillä ei ole mitään vaikutusta. Tätä kuitenkin paljon parempi ratkaisu on vaihtaa esimerkiksi Ubuntuun ja asentaa siihen nuo kaivatut ohjelmat, koska silloin saat myös tietoturvapäivitykset. Paketteja voi ladata packages.ubuntu.comista, mutta täytyy tietää mitä tekee. Jotta voisin sanoa, minkä version laittamista tuohon kannattaa yrittää, niin pitäisi vähän tutkia lisää tuota järjestelmää.

Tosiaan tuota Distro Astroa ei voi kyllä suositella yleiseen käyttöön juurikin vanhojen pakettien ja pienen kehittäjäkunnan vuoksi. Jos Linuxia haluaa muuten käyttää, niin on parempi käyttää muita jakeluja. Jossain vähemmän käytetyssä koneessa, jossa ei ole muuta tärkeää se voi vielä mennäkin. Varsinkin, jos se ei ole kiinni nettiyhteydessä.

Vaikuttaisi että tuo Planets ohjelmakin löytyy ihan perus Ubuntuun. Ainakin katsomalla. Snapcraft - Snaps are universal Linux packages sivustoa.

Tässä tulemme taas siihen kysymykseen jos kehittäjäkunta on pieni ja päivityksiä tulee joskus tai ei ollenkaan kyseisiin jakeluihin. Vaikka kyseessä olisikin Ubuntusta tehty muunnos. Miksi porukka tekee uusia sisarjakeluita, jos niitä ei viitsitä päivittää. Ehkä se on halua erottua joukosta. Sitä myös ihmettelen että, mikseivät linkitä suoraan Ubuntun pakettivarastoihin, jossa kuitenkin on melkein uusimmat versiot ohjelmista. Tulisivat ainakin nuo tietoturvapäivitykset käyttäjille. Ja omiin teemoihin omat pakettilähteet. Ainakin näin vaikuttaa tekevän Ubuntu Mate jakelu. Mikä on ihan kätevä systeemi. Jos kone on vanha.

Tuolta tietoa RadeonDriver - Community Help Wiki Radeonin ajureiden tilanteesta.
chipset RV710/RV730 → Radeon HD 4650 pitäisi ainakin Ubuntun 12.04, 14.04 ja 16.04+ versioissa toimia. Pitäisi löytyä avoimet ja suljetut ajuritkin.

Olisiko nyt parasta vaihtaa normaaliin Ubuntuun.
Distro Astron valitsin, koska siinä on valmiina hyvä valikoima tähtitieteellisiä ohjelmia.
Tarvitsen niitä ehdottomasti.
Säilyvätkö ne, jos vaihdan jakelua? Entä omat tiedostot?
Miten sitten ylipäänsä vaihdan jakelua?

Minulla on kyllä toinen samanlainen tyhjä kone, johon voin asentaa toisen jakelun.
Sitten pitäisi asentaa tarvitsemani ohjelmat ja siirtää tiedostot.

Ei varmasti löydy tuolle näytönohjaimelle suljettuja ajureita uusimpiin Ubuntuihin. Eihän tuo ole enää pitkään aikaan ollut tuettuna fglrx/Catalyst ajurissa, jota ei edes enää saa 16.04:ään. Avoimen ajurin pitäisi kuitenkin tukea tuota ihan hienosti.

Jakelua voi vaihtaa käytännössä vain asentamalla uudestaan. Omat tiedostot pitää varmuuskopioida ja ohjelmat on asennettava uudestaan.

Tietenkin kannattaa tarkistaa mitä ohjelmia käytät, että löytyykö ne kaikki Ubuntu jakelusta. Itse suosin aina pitkän tuen versiota. (LTS)
Noita ajureita vilkaisin vain nopeasti, mutta Tomin on oikeassa että avoimen ajurin pitäisi kuitenkin tukea tuota ihan hienosti.

Snapcraft - Snaps are universal Linux packages tuolta voi sitten katsoa että ne käyttämäsi ohjelmat ovat varmasti siinä jakelu versiossa.

Voithan tietysti vain vaihtaa toisen kovalevyn ja kokeilla siten vaihtoa jos sinulla on ylimääräinen. Vaihto takaisin onnistuu sitten helposti jos homma ei onnistunkaan.

Ensin täytyy tarkistaa peruasiat jotka on helppo testata

memtest+ testaa muisti RAM on kunnossa , muistivirheet aiheuttaa kummallisia oireita
Jos löytyy virheitä niin muistipaikat täytyy jättää pois käytöstä grub:in badram:lla

disks testaa että kovalevy on kunnossa. jos bad sectoreita niin kone saattaa jumitella
eli aja “disks” ohjelmassa (löytyy ubuntu:nvakioasennuksessa) “SMARTdata & self-tests”

ethtool tarkista verkkokortin duplex, jos duplex on half ja piuhan toisessa päässä kytkin full niin toiseen suuntaan liikennöinti on hidasta.

mokkula jos käytät koneessa kiinni olevaa mokkulaa niin antaahan USB-porttia tarpeeksi virtaa mokkulalle
jos ei anna niin mokkula tippuu linjoilta ja kättelee uudestaan. Silloin täytyy käyttää kokeilla toita USB-porttia
ja jos siltikin tökkii niin sitten ulkoinen USB-hub jossa on oma virtalähde.
verkonnopeuden voi tarkistaa www.speedtest.net tai nopeus.dna.fi

DNS tarkista että nimipalvelu toimii , yksinkertaisesti selaimella eri www-sivuja
sivujen pitäisi tulla meko nopeasti eikä jäädä odottelemaan jotain, monet luulee DNS tökkimistä
verkkoyhteyden hitaudeksi ja sietävät sitä turhaan. oikeat nimipalvelimien osoitteet löytyy operaattorin ohjeista. “nameserver 127.0.1.1” ei ole väärä vaan network managerin asettama. esim. host www.nokia.com kertoo että nimipalvelu toimii mutta vastaus pitäisi tulla suunnilleen heti

firefox 37.x on kyllä vanha mutta tuskin se vanhuuden takia tökkii. itse käytän firefox versiota 50.0.1
selaimen välimuisti (cache) on kyllä hyvä aika-ajoin tyhjentää kuten muukin selainhistoria.

Itse tarkistelisin vielä siten että kaikki selaimet kiinni ja muutkin ohjelmat kiinni ja “netstat -a” tulostuksesta katselisin mitä “Foreign Address” hosteja siellä näkyy. Kun et liikennöin mihinkään niin siellä “Foreign Address” ei pitäisi kohta olla mitään muuta kuin ": ja “[::]:*”, ettei sinulla ole joku torrentin uploadaamassa tms.