APUA! Miniläppärissä ongelma

Moro

Elikkäs, juttu menee näin: muuten hyvässä käytössä ja hyvin toiminut Acer Aspire One-miniläppärini ei vaan suostu avautumaan! Sen käyttöjärjestelmä on Linpus Linux, ja aina kun yritän avata koneen, se sanoo:
“Your session only lasted less than 10seconds. If you have not logged out yourself, this could mean that there is some installation problem or tha you maybe out discspace. Try logging in with one of the failsafe session, to see if you can fix this problem” ja sen alla avattava “View details (~/.xsession-errors file)”…
Ja kyllä olen muokannut järjestelmää luomaan “windowsmaisen” työpöydän ja sitten vielä kirjautumis systeemin. Tein saman veljelleni mutta hänellä ei ole onglemia… Apua kiitos!

Levytila vähissä? Live-CD -käynnistys, ja ylimääräisen datan siirto muille medioille?
Linpus perustunee Fedora-jakeluun, joten sopivat käynnistysparametrit voivat auttaa
käynnistymään root-oikeuksin konsolissa korjaustoimenpiteitä varten.

[quote=“juyli, post:2, topic:928”][quote author=JonnyB link=topic=974.msg5255#msg5255 date=1259515690]
"Your session only lasted less than 10seconds. If you have not logged out yourself, this could mean that there is some installation problem or tha you maybe out discspace. [/quote]
Levytila vähissä? Live-CD -käynnistys, ja ylimääräisen datan siirto muille medioille?
Linpus perustunee Fedora-jakeluun, joten sopivat käynnistysparametrit voivat auttaa
käynnistymään root-oikeuksin konsolissa korjaustoimenpiteitä varten.[/quote]
En älynny yhtään mitään O.o Mikäs tuo Live-CD juttu on? Siinä ei katsos ole CD levyasemaa…

“live-cd”:n voi tehdä myös usb-tikulle jolta koneen sitten saa käyntiin ja tätä kautta pääsee purkamaan turhia tiedostoja pois että saa vapaata levytilaa…

Onko teillä mahdollisia ohjeitä niinkuin step-by-step?

USB-käynnistyslevyn… öh tikun luomiseen tarvitsen toisen tietokoneen, koska et oletettavasti taida päästä miniläppärillä tätä tekemään.
Sinun täytyy ladata jokin livelevyltä käynnistyvä distro, kuten Ubuntu
Järjestelmän saat tikulle ainakin kahdella tavalla:

  1. Lataa Unetboot-niminen ohjelma, jolla saat Ubuntun tikulle. Lue Unetbootin sivuilta ohjeet sovelluksen käyttämiseksi.
  2. Polta Ubuntu levylle, käynnistä ja luo Ubuntun omalla ohjelmalla käynnistyvä USB-levy. Turhan monimutkaista, mutta jos Ubuntun live-CD löytyy nurkista pyörimästä hyödynnä sitä.

Kun Ubuntu on tikulla, tikku sisään jolloin se käynnistyy live-tilaan ja sitten ylimääräinen roska levyltä poies. Jos levyn tukkoisuus ei olekaan ongelma, niin sitten kaikka tämä on tehty turhaan :stuck_out_tongue:
Tämä olisi minun tapa luoda USB-käynnistystikku/levy-härpäke. Itse miniläppärin käynnistysongelmasta en osaakaan sanoa mitään.

Fedoran puolella olisi tarjolla tuollainen liveusb-creator-niminen ohjelma: https://fedorahosted.org/liveusb-creator/
Tuon saa Windowsillekin, jos sattuu olemaan Windows-kone käytettävissä.

Fedoran puolella olisi tarjolla tuollainen liveusb-creator-niminen ohjelma: https://fedorahosted.org/liveusb-creator/ Tuon saa Windowsillekin, jos sattuu olemaan Windows-kone käytettävissä.

Jos sinulla on Linux-kone käytettävissä, saat Fedoran levykuvan tikulle ilman erillisiä ohjelmia dd-komennon avulla.
Tämä kuitenkin vaatii jo jonkun verran tietotaitoa ja saattaa pahimmassa tapauksessa tuhota levyn sisällön.

Jos sinulla muuten löytyy kehikko kiintolevyä varten, voit repiä kovosi koneesta ja kytkeä sen toiseen ja sitä kautta poistaa ylimääräisen töhnän, mutta tuollaiset kehikot ei taida olla joka kodin varustuksesta löytyviä hyödykkeitä…

Totanoin…
Jos ei vielä ratkennut, tässä vähän step… step.

Mene ensin tälle sivulle: http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

Siellä on kolme kohtaa joiden mukaan menetellen saat tehdyksi asennuslevyn jollain cd-aseman omaavalla koneella. Ei väliä onko Linux vai Windows kone. Sillä levyllä saat sitten tehdyksi USB tikun tai SD kortin, ja sillä saat sitten ajettua Linuxia miniläppärissä asentamatta sitä. (Sitä tarkoittaa “ajaa livenä”.) Ja kun saat näin jonkin käyttöjärjestelmän pyörimään siltä USB-tikulta tai SD-kortilta (Kuten itse tein, kun se 2GB kortti on halvempi ja kätevä säilyttää käsikirjan välissä.) saat korjattua koneessasi olevan systeemin levylle mahtuvaan kuntoon. Ainakin saat siirrettyä tärkeät tuotteesi jollekin ulkoiselle levylle turvaan, ja sitten voit vaikka tehdä uuden täysasennuksen, jos ei muu auta.

Siltä sivulta valitset jonkin sopivan Ubuntun (Koska nyt vain on tähän helpoin) suosittelen netbook remixiä 9.10 ja sitten se sivu ohjaa tekemään USB-tikkuasennusta tälle sivulle: http://wiki.ubuntu-fi.org/usbimagewrite

Edit: http://wiki.ubuntu-fi.org/usbimagewriter Korjasin tuon linkin, kun oli näköjään viallinen. Terv: hajakenttä

Joudut siis polttamaan sen rompun joka tapauksessa (tai voi sen muutenkin tehdä, mutta menee vaikeaksi) ja sillä rompulla on Windowsia varten tsydeemi USB-tikun valmistamiseksi. Se tikku formatoituu aivan omanlaiseensa formaattiin, eikä sitten käy mihinkään muuhun. Se myös tyhjenee kaikesta entisestä sisällöstä.

Pidä sitten tallessa se romppu, koska sillä voi asentaa Ubuntun joskus johonkin koneeseen. Pidä myös tallessa se USB-tikku (SD-kortti) koska luultavasti asennat parin päivän päästä UNR:n siihen miniläppäriin, jota lämpimästi suosittelen. ;D Siinä tapauksessa lue tarkasti asennusohje.

Kiitos vastauksista!
Kokeilen noita ohjeitanne, ilmoittelen jos onnistuupi :wink:

Tämähän on kätevää :slight_smile: , en tiennytkään kun en ihan jokaista Ubuntun julkaisua seuraa enkä käytä itse enää Windowsiakaan.

Tuohon yksi välihuomautus. Sen tikun saa kyllä takaisin muuhunkin käyttöön jos sitä tarvitsee eli sitä ei kuitenkaan toinna pelätä ja siksi jättää tekemättä. Ottaa vaan vanhat datat talteen. :slight_smile:

Tämähän on kätevää Hymyilee , en tiennytkään kun en ihan jokaista Ubuntun julkaisua seuraa enkä käytä itse enää Windowsiakaan.

Totanoin… en minäkään Windowsia juuri käytä, mutta tuolla Ubuntu Suomi sivuilla on ohjeissa sanottu näin:

Jos syötät kirjoitetun Ubuntu-CD-levyn Windows-tietokoneeseen löytyy CD-levyltä myös kyseisen USB Creator -ohjelman Windows-versio.

En ole tosiaan itse kokeillut, mutta arvaan, että se kyllä toimii. Aikaisemmin saattoi tehdä USB-tikun ihan komentoriviltä Linux koneella .img tiedostosta. Sillä tavalla tein itse ekan Ubuntun tähän miniläppäriin tässä olleella ensiasennus-Xandrosilla. Ohjeista saa sen käsityksen, että asennusromppu on nykyisin poltettava kyllä ensin, aikaisemmasta poiketen. Korjatkaa, jos olen erehtynyt. Ja Ubuntun asennusrompulla pitäisi olla myös Linuxisssa käyvä USB-asennustikun valmistusohjelma varusteena, jos oikein muistan, ja sillä sen tikun ainakin saa tehdyksi. Ja samalla voi tehdä asennustikun siitä Linpusista, jos entinen on jo jyrätty. En ole kokeillut Linpusia, mutta eiköhän sitäkin voi ajaa livenä ja tehdä samat pelastustyöt kuin Ubuntullakin. Siinä on vielä se hyvä puoli, että ollessaan hiukan vanhempaa kamaa, Linpusin voinee asentaa USB-tikulle komentorivillä ilman tuota romppuseikkailuakin. Mutta sitä UNR:iä silti suosittelen opettelemaan. ;D

Niin… ja sen rompun poltto on sitten tehtävä juuri sitä varten tehdyllä poltto-ohjelmalla, jonka saa myös sieltä sivulta. Mikään normi kotipoltto-ohjelma ei käy.

Tuohon yksi välihuomautus. Sen tikun saa kyllä takaisin muuhunkin käyttöön jos sitä tarvitsee

Aivan totta! Sanoin huolimattomasti. Kyllä sen tikun voi aivan normaalisti käytön jälkeen formatoida taas tavalliseksi tikuksi. Minulla vaan on sellainen käsitys, että se boottaava tikku on aivan omanlaisensa tiedostojärjestelmä, joka ei mihinkään muuhun käy, mutta uusi formatointi jollain työkalulla korjaa asian.

Nuo Ubuntu Suomen ohjesivut ovat tosiaan tiukkaa tavaraa, mutta niin tiukkaa, että niitä pitää lukea tosi huolella. Jos vielä on aloittelija pitää olla vieressä tulkkaamassa joku “halvatun selittäjä”, jollaiseksi minuakin on monesti sanottu, ei tosin täällä koskaan. ::slight_smile:

Löytyykös suosituimmista jakeluista .img-versiota, jotka saa suoraan tikulle?
Huomasin vain, kun latailin Ubuntu 10.04 Alfa julkaisua, että olisi mukava saada .img-tiedosto jostain, ettei tarvitsisi seikkailla levyjen kanssa, mutta onneksi on tuo Unebootin.
Fedorassa käytetään hybridilevykuvia, jotka saa sekä tikulle, että cd:lle. Kätevä keksintö, jota soisi muittenkin julkaisijoitten käyttävän.

Niin... ja sen rompun poltto on sitten tehtävä juuri sitä varten tehdyllä poltto-ohjelmalla, jonka saa myös sieltä sivulta. Mikään normi kotipoltto-ohjelma ei käy.

Jos tarkoitat rompulla CD:tä, niin kyllä sen polttamiseen käy kaikki kotipoltto-ohjelmat, kunhan .iso-tiedostoja tukevat.

Vanhempiakin Ubuntuja saa helposti tikulle: http://wiki.ubuntu-fi.org/usbimagewriter