Apua tarvittais

Käytössä on nyt Linux Mint 13 Maya, jonka valisin siksi, että sen työpöytä on hieman Windowsin tapainen, mutta ongelmiakin löytyy täällä päässä(head) :-[. Olen imuroinut esim Skypen, Winen ja muitakin ohjelmia, asennusnappulaa en ole löytänyt mistään. Tiedän, että Linux on enemmän omatoimisille, (ehkä viisaammille) käyttäjille. Kun on saanut ohjelman ladattua, niin olisi loogista että lopuksi tulisi Asenna-komento, mutta kun ei tule. Mistä se hoituu? Muitakin ongelmia on, miten pääsee käsiksi Firefoksin asetus-sivulle, olen tottunut siihen, että kun on avannut nettiyhteyden, avautuu halumani sivu esim Starttis.fi, koska siinä on melkein kaikki mitä tarvitsen. Em. syystä en ole saanut asennettua suomalaista Firefoksia, asenna komennon puuttumisen takia, jos siinä olisi asetus-välilehdet saatavissa. Nyt avautuu Mintin sivu, jossa on Googlen haku-rivi. Toinen ilmeisesti selaimesta johtuva juttu on, ettei esim Nordean ja Danskepankin sivun osoiteriviltä saa (tai en osaa) siirtää pikakuvaketta työpöydälle, OP:sta onnistuu. Ongelma on linuxissa, koska Windowsissa onnistuu siirtämällä osoiteriviltä. Isoin ongelma (kooltaan) on se, että pitäisi kantaa keskusyksikkö, skanneri ja laser-tulostin kaverin työmaalle, että saisin laitteisiin toimivat ajurit. Voisiko joku vaivautua neuvomaan ikämies nörttiä, joka on käyttänyt aiemmin WIN 98, WIN ME ja WIN XP järjestelmiä. Vanhassa vene-läppärissä on XP, käytän sitä vain navigointiin, ilman nettiyhteyttä, se toimii, kuin junan vessa. ;D Onko Linuxiisa samanlainen ohjelmien poisto, kuin Windowsin Lisää tai Poista Sovellus, entä missä kaikki ohjelmakansiot ovat näkyvissä?

Firefox -> Muokkaa (menu) -> asetukset -> yleiset välilehti, muuta aloitussivu haluamaksi. Tai jos haluat päästä pidemmälle asetuksiin kirjoita osoiteriville about:config

Ubuntu firefoxissa (26.0 versio) pikakuvakkeen voi siirtää työpöydälle osoiterivillä olevasta maapallon kuvasta. Vedät maapallon työpöydälle. (Maapallon tilalla voi olla myös www-sivun tekijän laittama kuva tai lukon kuva.)
Ongelma ei ole linuxissa. :smiley: Ihan hyvin siirtyy vaikkapa Ubuntulla. Jos ei ensimmäisellä kerralla mutta toisella kerralla siirtyy pikakuvake pöydälle.

Tupla klikkaa vaikkapa kuvaketta, jos olet hakenut jonkin ohjelman. Ainakin Ubuntussa avautuu asennusohjelma tai sovellusvalikoima.

Järjestelmän kieliasetuksista kannattaa katsoa että järjestelmä on kokonaan suomenkielinen. Voipi firefoxista puuttua suomenkielen kielipaketti. Ongelman ratkaiseminen yleensä hoituu tuota kautta.

Ohjelmia ei tarvitse yleensä ladata niiden nettisivuilta, vaan ne voi asentaa suoraan Mintin ohjelmistohallinnan kautta. MATE-työpöydällä ainakin Ohjelmistohallinta löytyy suoraan Menu-valikosta. Avautuvaan ikkunaan hakusanaksi skype ja sieltä voi painaa suoraan Asenna-nappia jolloin ohjelmistohallinta lataa ja asentaa Skypen koneellesi. Ja aivan samalla tavalla Winen kanssa.

Kuten lahtis tuossa mainitsikin, Firefoxista puuttuu todennäköisesti se kielipaketti, eli tässä tapauksessa [tt]firefox-locale-fi[/tt]. Kuten Skypen, tämänkin voi asentaa suoraan Mintin ohjelmistohallinnan kautta.

Toinen vaihtoehto ohjelmien asentamiseen on käyttää APT-työkalua. Esimerkiksi kaiken edellä mainitun voi tehdä yksinkertaisesti komentamalla näin:

sudo apt-get update && sudo apt-get install -y firefox-locale-fi skype wine

”Vika” voi olla myös siinä, että nykyään Firefox on siirtynyt Chromen/Chromiumin jo aiemmin omaksumaan tapaan piilottaa valikkorivi oletusarvoisesti. Tyypillisesti valikko löytyy tällöin jonkin kuvakkeen takaa, esim. kolme vaakaviivaa -kuvakkeesta.

Toinen ilmeisesti selaimesta johtuva juttu on, ettei esim Nordean ja Danskepankin sivun osoiteriviltä saa (tai en osaa) siirtää pikakuvaketta työpöydälle, OP:sta onnistuu. Ongelma on linuxissa, koska Windowsissa onnistuu siirtämällä osoiteriviltä.

Tämä on vähän epäselvä kohta: toisaalta sanot asian johtuvan selaimesta, toisaalta Linuxista, ja kuitenkin ainakin jonkin pankin osalta homma toimii?

Jotkin nykyiset työpöytäjärjestelmät ovat sellaisia, ettei niissä enää ole varsinaista perinteistä ”työpöytää”, jolle vetää kuvakkeita. Jos se kuitenkin jossakin tapauksessa onnistuu, se varmasti onnistuu toisissakin. En tosin tiedä, aiheuttaisiko esim. https-osoitteisuus vaikeuksia, tai Javan tms. käyttö pankin sivuilla.

Mutta yleisohjeena kuten yllä on jo kerrottu: Älä toimi kuten Wintendossa. Älä etsi ohjelmia selaimella ja yritä asennella niitä. Linuxissa homma toimii älykkäämmin.

Ongelmia vaan riittää, ajurit puuttuvat edelleen n. vuoden vanhoista skannerista ja laserprintteristä. Kaverikaan ei saanut ladattuja ajureita toimimaan, systeemi herjasi punaisella, ei voi avata tiedostoa. Skype ei kuulu kaiuttimista, äänikortilla on Intel 828081l audio controller, Skypessä on vain PulseAudio server (local) eikä mahdollisuutta vaihtaa, vai onko. Jotkut Microsoftin pelit eivät toimi, ilmoittaa, että Winen ja Microsoftin väliltä puuttuu jotain.

http://linux.fi/wiki/CUPS

http://linux.fi/wiki/PlayOnLinux

  1. No mitkä skannerit ja printterit sinulla on käytössä?
  2. Toimiiko koneessa äänet normaalisti?
  3. Kannattaa kokeilla tuota PlayOnLinux – Linux.fi softaa.
  4. Suosittelen selaamaan wikiä. Niin tulee tutummaksi.

Skypen äänet ja kaikki muutkin(video)äänet kuuluu nyt. Laserväriprintteri on 1v 1kk vanha Samsungin CLP-365 ja Epson V370 Photo skanneri on ostettu 5/2013. Ei ole muutkaan harrastelijat niitä saaneet toimimaan, viikonloppuna tulee yksi Specialisti katsomaan potilasta ;D.

:-\ OT, Danskepankin pikakuvaketta en ole saanut vetämällä työpöydälle lukuisista yrityksistä huolimatta. Pankkiin pääsee kylla Firefox/Starttis.fi etusivulta, kun en viitsi laiskuuttani kirjoittaa pankin nimeä joka kerta hakukenttään, siihenkin varmaan apu löytyy lähiaikoina. Samoin ihmetyttää, kun Koti/Asiakirjat kansiossa on Libre Officen-tiedoston kirjoitus, jota tulee lisättyä viikottain, siihen olen tehnyt pikakuvakkeen kopoimalla kansion työpöydälle. Kun avaan sen Libre-Officen tiedoston työpöydältä ja jatkan kirjoitusta, kun sitten lopetan ja tallennan kirjoittamani. Miksi se tallentuu vain työpöydälle, mutta ei kansioon.

Mistä löytyy Ohjelmakansiot ja niiden alikansiot, pitäisi päästä Sea Clear ohjelman Charts- ja MapCal-kansioihin, tekemään manuaaliasennusta, kun Windowsilla tehty automaattikäynnistys CD-levy ei käynnisty.

[ul][li]https://www.openprinting.org/printer/Samsung/Samsung-CLP-365[/li]
[li]https://www.openprinting.org/driver/foo2qpdl[/li]
[li]http://foo2qpdl.rkkda.com/[/li][/ul]

[quote=“bonito, post:8, topic:1544”]Skypen äänet ja kaikki muutkin(video)äänet kuuluu nyt. Laserväriprintteri on 1v 1kk vanha Samsungin CLP-365 ja Epson V370 Photo skanneri on ostettu 5/2013. Ei ole muutkaan harrastelijat niitä saaneet toimimaan, viikonloppuna tulee yksi Specialisti katsomaan potilasta ;D.

:-\ OT, Danskepankin pikakuvaketta en ole saanut vetämällä työpöydälle lukuisista yrityksistä huolimatta. Pankkiin pääsee kylla Firefox/Starttis.fi etusivulta, kun en viitsi laiskuuttani kirjoittaa pankin nimeä joka kerta hakukenttään, siihenkin varmaan apu löytyy lähiaikoina. Samoin ihmetyttää, kun Koti/Asiakirjat kansiossa on Libre Officen-tiedoston kirjoitus, jota tulee lisättyä viikottain, siihen olen tehnyt pikakuvakkeen kopoimalla kansion työpöydälle. Kun avaan sen Libre-Officen tiedoston työpöydältä ja jatkan kirjoitusta, kun sitten lopetan ja tallennan kirjoittamani. Miksi se tallentuu vain työpöydälle, mutta ei kansioon.

Mistä löytyy Ohjelmakansiot ja niiden alikansiot, pitäisi päästä Sea Clear ohjelman Charts- ja MapCal-kansioihin, tekemään manuaaliasennusta, kun Windowsilla tehty automaattikäynnistys CD-levy ei käynnisty.[/quote]

  1. Hyvä että äänet skypessä alkoivat toimimaan.
  2. Oselottin linkeistä saat oikeat ajurit tulostimillesi.
  3. Olet varmaan kopioinut libreofficen tekstiasiakirjan kansion työpöydälle. Jos luot symboolisen linkin (http://linux.fi/wiki/Symbolinen_linkki) Valitse kyseisen kansion esim. /home/käyttäjä/ookansiot/ ja ja painamalla tee linkki, siirrä luomasi linkki työpöydälle.

http://linux.fi/wiki/Symbolinen_linkki
http://linux.fi/wiki/Kova_linkki

  1. Olet varmaan asentamassa Sea Clear ohjelmaa winellä tai olet sen jo asentanut. Winen kansiot löytyvät piilotettuna kotihakemistostasi /home/käyttäjä/.wine/drive_c

Oletko tutustunut http://www.openseamap.org/index.php?id=navigationsprogramm&L=1 OpenCPN ohjelmaan, se ainakin on saatavilla linuxille. Sea clearin kartat ovat myös mahdollista siirtää siihen.

Jos käytit playonlinux nimistä ohjelmaa ja teit Sea Clear skriptin asennukseen. Kansiot löytyvät home/käyttäjä/.Playonlinux/wineprefix/LuomasiWinePrefix/

Joku tuossa aiemmin ehdotti käyttämään Opencpn kartta ohjelmaa Sea Clearin sijaan,
Opencpn ei toimi, se ei asennu kokonaan, kun sain sen imuroitua, tuli lopuksi seuraava ilmoitus:Invalid url '/tmp/ openpcn_3.2.2-1_i386.deb’given,exiting ja vielä pienellä: No ‘:’ in the uri. Kaksoispiste puuttuu jostain, mutta en pysty sitä lisäämään. Johtuuko latausvirhe Mintistä, ehkä se selviää, kun imuroin sen Ubuntulla. Mikä olis Linuxissa samanlainen ohjelma kuin Aijaa.com, jolla pystyy näyttämään kuvia.

[quote=“bonito, post:11, topic:1544”]Joku tuossa aiemmin ehdotti käyttämään Opencpn kartta ohjelmaa Sea Clearin sijaan,
Opencpn ei toimi, se ei asennu kokonaan, kun sain sen imuroitua, tuli lopuksi seuraava ilmoitus:Invalid url '/tmp/ openpcn_3.2.2-1_i386.deb’given,exiting ja vielä pienellä: No ‘:’ in the uri. Kaksoispiste puuttuu jostain, mutta en pysty sitä lisäämään. Johtuuko latausvirhe Mintistä, ehkä se selviää, kun imuroin sen Ubuntulla.[/quote]

Suosittelen tutustumaan ohjelmien asentaminen -artikkeliin. Ei kannata latailla ohjelmia nettisivuilta, vaan kannattaa asentaa ne aina oman jakelun pakettivarastoista, mikäli ne ovat sieltä saatavilla. Opencpn-ohjelmalla on oma PPA, josta sen voi asentaa Ubuntulle ja Linux Mintille. Avaa komentorivi ja komenna:

sudo add-apt-repository ppa:opencpn/opencpn

Sen jälkeen, mikäli edellinen ei palauttanut virhettä, komenna:

sudo apt-get update && sudo apt-get install opencpn

Tuohan toimii selaimella.

Nuo sun ohjees on vähän sellaisia, että minäkin voisin neuvoa sinua hitsaamisessa; käynnistä hitsauskone ja ala hitsaamaan.

Ensimmäiseksi avataan komentorivi. Komentorivi löytyy Linux Mintin Menusta.

Seuraavaksi kopioidaan aiemmassa viestissä esiintynyt komento [tt]sudo add-apt-repository ppa:opencpn/opencpn[/tt] ja liitetään se komentoriville ja painetaan ENTER. Sudo kysyy salasanaa, anna salasana ja paina ENTER.

Seuraavaksi suoritetaan samat toimenpiteet toiselle komennolle: [tt]sudo apt-get update && sudo apt-get install opencpn[/tt]

OpenCPN on nyt asennettu koneelle, se löytyy valikosta opetusohjelmista.

Olen taas yrittänyt saada tähän varaläppäriin sitä printteriä. Valot vilkkuu ja printteri hurisee, kuin alkaakseen printata, mutta ei vaan. Ohjauskeskuksen Printter ominaisuuksissa Printteri herjaa:
Pysäytetty - File “/usr/lib/cups/filter/rastertospl” not available: No such file or directory

Olen löytönyt tuon filter kansion, siellä on file:///usr/lib/cups/filter/rastertqpdl ja file:///usr/lib/cups/filter/rastertogutenprint.5.2 , ne ovat eri merkkisten printtien ajureita, mutta siellä ei ole /usr/lib/cups/filter/rastertospl-ajuria.

Olen löytänyt tuon rastertospl:n, se on: käyttäjä/lataukset/uld/i386/-paikassa ja se on samanlainen suoritettava ohjelma kuin nuo rastertoqpdl ja rasterogutenprint. Mitenkä saan sen rastertospl-tiedoston tuonne /usr/lib/cups/filter- tiedostoon. Kopioin tuo rastertospl:n työpöydälle ja yritin siirtää sitä filter-tiedostoon, ensin tuli herjaus: ei ole lupaa, muutin oikeuksista luvan lukea ja kirjoittaa, kun taas yritin, tuli ilmoitus:Tapahtui virhe siirrettäessä tiedostoa kohteeseen /usr/lib/cups/filter. Katsoin lisätiedostosta: Virhe siirrettäessä tiedostoa: Lupa evätty. Katsoin filterin ominaisuuksista: omistaja on root ja kaikki oli harmaana, kerrottiin vain, ettet ole kohteen omistaja, joten et voi muuttaa sen oikeuksia. Muutin Hallintakeskus/käyttäjien asetukset/vaihda käyttäjien lisäasetuksia, annoin itselleni kaikki oikeudet, mutta edelleen filterin ominaisuudet sivulla omistaja on edelleen root.

Yleensä kun kirjoitetaan komentoja terminaaliin, ovatko ne menneet ohjelmistoon perille kirjoittamalla vai täytyykö antaa vielä käsky lopuksi