Aspire One ja Linux

Terve kaikki! Kiinnostaisi ostaa Acerin Aspire one kone linuxilla mutta en tajuu linuxista mitään! Aina ollut windows käytössä mutta onko vaikeaa siirtyä linuxiin? Kun saisin niin paljon halvemmalla ja linuxia kehutaan helppokäyttöiseksi? Mutta kuulemma on vaikea asentaa ohjelmia ja näppäimistöllä ongelmia :(. Siis suositteleeko joku linux konetta kun kiinnostaisi? Plussat ja Miinukset olis kivat :slight_smile:

Kiitos etukäteen :slight_smile:

Noin yleisesti suosittelen Linuxia, peruskäyttäjille suunnatut jakelut ovat helppokäyttöisiä. Aspire Onen mukana tulevassa Linpus-jakelussa on kuitenkin ongelmia enkä oikein voi suositella sen käyttöä. Siinä on ollut vikoja, joita Acer tosin on jonkin verran korjannut. Ohjelmien asentaminen on vaikeaa, koska Linpus perustuu Fedora-jakeluun, mutta Fedoran tavalliset asennustyökalut eivät ole käytössä oletuksena. Jos ne ottaa käyttöön ja asentaa Fedoran tarjoamia ohjelmia, niin ne saattavat “rikkoa” Acerin omat säädöt, mikä taas saattaa aiheuttaa ongelmia. Linpus perustuu Fedoran versioon 8, jota Fedora ei enää tue, joten siihen ei saa uusia tietoturvapäivityksiä eikä Acerkaan ilmeisesti sellaisia tarjoa. Se Acerin oletuskäyttöliittymä on melko rajoittunut ja tälläkin foorumilla käyttäjillä on ollut ongelmia saada tavallista työpöytää toimimaan.

Minä suosittelisin ostamaan sen Linux-version ja asentamaan siihen tilalle jonkin toisen Linux-jakelun, esimerkiksi Ubuntun, Fedoran tai OpenSusen. Jos englannin kieli sujuu, niin asennusohjeita on kaikille noille jakeluille kyllä.

kiitos vinkistä :slight_smile: onko kokemuksia GNU Linuxista? Kun yksi Eee PC 900 kone kiinnostaisi Linuxilla, siis GNU Linuxilla. Miten linpus linux eroaa GNU Linuxista? Onko Gnu parempi? :slight_smile:

Siinä EeePC:ssä on linux-ydin ja GNU-työkaluja, eli samaa kamaa se on kun noi Ubuntut, Fedorat ja openSUSEt. Olikohan siinä EeePC:ssä joku Xandros-niminen linux-jakelu joka ei Linpusin tavoin ole paljoa kehuja kerännyt.

http://linux.fi/wiki/Jakelut <-- Tuolla tietoa jakeluista.

Muutenkin suosittelen selaamaan tuota wikiä, sieltä löytyy hyvin asiaa ihan suomeksi.