Audacity Asus EeePC:lle?

Olen uunituore Linux-käyttäjä ja opiskelu on käynnissä. ??? ??? ???

Audacityn haluaisin asentaa koneelle, mutta en oikein tiedä minkä
version tuolta sitten latailisin. Tässä pikkukoneessa pyörii Xandros.

Voiko ulkoisen äänikortin asentaa Linuxiin jos
varsinaisia Linux-ajureita ei ole?

Ohjelmia ei Linuxissa yleensä asenneta nettisivuilta lataamalla, vaan erillisen paketinhallintaohjelman kautta. Xandrosista löytyy Synaptic-niminen paketinhallintaohjelma, jonka hakutoiminnolla Audacityn pitäisi löytyä. Synapticistä wikissä: http://linux.fi/index.php/Synaptic

Jos erillisiä paketteja on jostain syystä pakko ladata (erittäin harvinaista), eikä Xandros-paketteja löydy, on Debian se vähiten väärä vaihto. Xandros on Debianin sukulaisjakelu.

Mitö ulkoisen äänikortin tukeen tulee, on hyvä menetelmä hakea jollain hakukoneella (esim Google) hakusanayhdistelmällä linux + mallinimi. Tällöin pitäisi selvitä, onko kortin suhteen toiveita.

Kiitos.

Kokeilen edellämainittuja.

Äänikortteja käsitteleviä viestiketjuja tuli luettua
ja olen edelleen yhtä pihalla. ;D

Nonni, sain audacityn ladattua ja kaiketi asennettuakin. Enpäs vaan tiedä mistä sen saisi käynnistettyä, saatikka missäpäin koko tiedosto edes sijaitsee ???

edit: sainpas käynnistettyä konsolista. ;D miten luon pikakuvakkeen työpöydälle?

editedit: Muuten tuntuu toimivan niinkuin pitääkin. yllättävän hyvä kuulokevahvistin tässä pikkukoneessa. ero oman HPn vastaavaan on huomattava.

Linkin työpöydälle voi luoda klikkaamalla työpöytää hiiren kakkosnäppäimellä ja valitsemalla “luo käynnistin”, “luo linkki sovellukseen” tms. Toinen tapa on raahata ohjelmatiedoston kuvake työpöydälle control ja shift pohjassa, jolloin siitä tulee normaali symbolinen linkki (kuvake on yleensä rumempi).

Mikä sen äänikortin nimi muuten on?

Nähtävästi tämä Xandroksin easy-moodi ei anna muokata työpöytää millään tavalla.

Äänikorttina ajattelin käyttää Zoom H2 tallenninta joka toimii myös usb-interfacena.
En oo vielä kytkenyt laitetta vaan ainoastaan siirtänyt matskuja koneelle. Pitänee kokeilla hetki kun ehtii.

Advanced mode (KDE?) kai antaa?

[quote=“Kiesus, post:7, topic:300”]Äänikorttina ajattelin käyttää Zoom H2 tallenninta joka toimii myös usb-interfacena.
En oo vielä kytkenyt laitetta vaan ainoastaan siirtänyt matskuja koneelle. Pitänee kokeilla hetki kun ehtii.[/quote]

Muutamilla sivuilla mainittiin, että tuo toimisi standardiajureilla äänisisääntulon kanssa, mutta ei ulostulon. Alsa (Linuxin äänirajapinta) ei myöskään ilmeisesti tunnista laitteen mikseriä.

http://www.nabble.com/zoom-h2-software-mixer--td17444512.html

Noh, ehkä tulevaisuudessa sitten. :stuck_out_tongue:

Mutta jos oikein tulee tarve äänittää suoraan koneelle niin haen kaupasta vaikka
jonkun M-audion kortin. Nyt riittää että saa matskut editoitua kätevästi vaikka tien päällä.

Asiaa kannattanee kuitenkin kokeilla. Mitään erillisten ajureiden ei tarvita, vaan toimivuuden näkee laittamalla laitteen koneeseen kiinni.

Ei tullut ääntä ainakaan sisään, tosin en saanut vaihdettua audacityn laiteasetuksistakaan mitään muuta kuin koneen oman äänipiirin. ???

Jotain kummallisuuksia tuossa audacityssä on, etenkin perusefektien käytössä.
Tai sitten olen vain hemmoteltu Wavelab-käyttäjä. :stuck_out_tongue:

Tekis mieli käyttää wavelabia eeepc:ssä, mutta kun se on windows-ohjelma.
Tsekkasin mitä netistä löytyy windows-ohjelmien käytöstä linuxissa ja törmäsin
Wine-ohjelmaan. Kannattaako sitä kokeilla?

Kannattaa ilman muuta. Winen ohjelmatietokannan mukaan Wavelabin pitäisi toimia sen kanssa täydellisesti: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=2008

ensi viikonlopun ohjelma on siis selvillä ;D

edit: noniin, Wine on asennettu. Wavelab 4 ei ymmärtänyt asennuslevyn olevan asemassa, mutta veikkaan että mulla on häikkää Winen asetuksissa. Wavelab 3 Lite asentui kerralla, mutta herjailee audiota avattaessa jotain epäsopivista merkeistä tiedoston nimessä. Jatketaan harjoituksia ;D tää avaa kuitenkin ihan uusia mahdollisuuksia tämän pikkuläppärin käyttöön. :smiley:

En saanut Wavelabbeja toimimaan. Wavelab 4 jäi asennusvaiheessa 90 prosenttiin ja Wavelab 3 ei vaan suostunut avaamaan tiedostoja herjaten epäsopivista merkeistä (joita ei nimissä edes ollut).

Nyt sitten asensin Ubuntun ja siihen taas pitäisi laittaa Wine. Katsellaan toimisiko paremmin.

Nyt asentui sekä 3 että 4 Wavelab. Molemmissa tosin kaikki työkaluikkunat katoavat aina kun äänitiedostoa alkaa työstämään. Kun kerran molemmissa on tämä ominaisuus niin luulisin että jälleen on Winen asetuksissa jotain väärin. :stuck_out_tongue:

Myös Ubuntussa ihmetyttää se että joitakin ikkunoita (esim. Audacityn asetukset, ubuntun ääniasetukset) ei saa suljettua kun ne on kerran avannut. Onko jotain näppäinkomentoa millä ikkunat saa kiinni? Tämä Asus eeepc:n näyttö kun tuppaa rajaamaan joka ainoan ikkunan niin että “OK” -nappiin ei pääse käsiksi.

edit: Audacityn valikosta pääseekin painamalla enteriä. Ja Zoom H2 alkoi toimia senkun vaan kytki laitteen koneeseen ja muutti laiteasetuksen Audacityssä.

Näytön ulkopuolelle jäävien ikkunoiden siirron pitäisi onnistua painamalla alt pohjaan ja vetämällä hiirellä jostain kohtaa ikkunaa (näin se ainakin on melko monessa ikkunointiohjelmassa).

Jos jokin ohjelma ei halua sulkeutua, voi sitä yrittää tappaa jonkin järjestelmänhallintasovelluksen kautta tai komentoriviltä kill-komennolla. Komentorivillä voi myös antaa komennon xkill ja sen jälkeen klikata toimimatonta ikkunaa, jolloin se sulkeutuu.

Gnomen ääniasetusikkunan kaatuilu Ubuntun alla kyllä ihmetyttää, paitsi ehkä jos äänikortin kanssa on jotain ongelmia.

Wavelab-ongelmasta kai kannattaisi tehdä Winen ohjelmatietokantaan raportti?

Wavelab-ongelmasta kai kannattaisi tehdä Winen ohjelmatietokantaan raportti?

Näin olen ajatellut tehdä. Testailen vielä jos löytyy muita ihmeellisyyksiä.