Chandler nyt suomeksi

Wikipediaa lainaten:

"Chandler on tietokoneohjelmisto joka on tarkoitettu henkilökohtaisen
informaation hallintaan. Se on kehitetty nk. avoin lähdekoodi
-periaattella, lisenssinä Apache License. Chandler sisältää kalenteri-,
sähköposti-, tehtävälista- ja muistiotoiminnot.

Chandleria kehittää Open Source Applications Foundation.
Pääohjelmointikieli on Python ja Chandler toimii ainakin Microsoft
Windows, Macintosh ja Linux käyttöjärjestelmissä."

http://chandlerproject.org/

Tämä on myös ensimmäinen Chandler-versio joka on saatavilla suomeksi.
Ensimmäisen koekäännoksen teki Markku Mielityinen noin vuosi sitten,
josta sain hieman apua viimeisimmän Chandler version kääntämiseen. Tämä
on ensimmäinen kokonaan kääntämäni ohjelma, joten todennakoisesti
käännöksessä on parantamisen varaa. Kaikki kommentit otetaan
kiitollisena vastaan. Suomenkielista käännöstä varten on aloitettu wiki-sivu täällä:
http://chandlerproject.org/Projects/DesktopFinnishLocalization

Linux (Ubuntu 6.06):
http://downloads.osafoundation.org/chandler/releases/0.7.3/Chandler_linux_0.7.3.tar.gz
Linux (Ubuntu 7.10):
http://downloads.osafoundation.org/chandler/releases/0.7.3/Chandler_linux_0.7.3-1_i386.deb

Tuo .deb on aika alkeellinen, mutta olen hiljalleen väsäämässä parempaa. Jos tietoa ja kiinnostusta riittää, niin senkin suhteen apu kelpaisi.

  • Heikki Toivonen / OSAF

En nyt tarkemmin ryhtynyt syynäämään, mutta yleisilmeeltään käännös vaikuttaa hyvältä. Jos haluat tarkempia kommentteja, kannattaa harkita käännöksen lähettämistä lokalisointi.orgin laatu-postituslistalle, katso lokalisointi.orgin laatu-sivu.

Ihan pari huomiota jotka huomasin muutamassa minuutissa:

[ul][li]Kun painan Synkronoi-nappia eteeni aukeaa ikkuna, jossa “Haluatko luoda tilisi nyt” -kysymykseen voi vastata joko “Yes” tai “No”, eli nuo on kääntämättä. Myös muutamat muut vastaavat napit näyttävät olevan kääntämättä.[/li]
[li]Sähköpostipuolella on kohta “bcc”, pitäisi varmaan olla “piilokopio”[/li]
[li]Aseta HTTP välityspalvelin -> Aseta HTTP-välityspalvelin[/li][/ul]

Sitten tuosta paketista: 64-bittinen paketti puuttuu. Yritin asentaa tuon Ubuntu 7.10:n 32-bittisen paketin omaan 64-bittiseen Ubuntu 8.04:ääni, ja se ei suostunut käynnistymään. Tar.gz-paketista ohjelma sen sijaan toimi moitteetta.

Lähdekoodipaketin voisi myös laittaa tarjolle, jotta sopivan binääripaketin voisi debuildilla luoda myös tilanteessa, jossa omalle jakeluversiolle/arkkitehtuurille ei valmiiksi käännettyä pakettia ole tarjolla. Se voisi myös auttaa ohjelmaa pääsemään jakeluiden virallisiin pakettilähteisiin.

Kun yritin sitten poistaa tuota asentamaani pakettia, sain seuraavat ilmoitukset:

Poistetaan pakettia chandler... dpkg - warning: while removing chandler, directory `/usr/local/chandler/release/site-packages' not empty so not removed. dpkg - warning: while removing chandler, directory `/usr/local/chandler/release' not empty so not removed. dpkg - warning: while removing chandler, directory `/usr/local/chandler/application' not empty so not removed. dpkg - warning: while removing chandler, directory `/usr/local/chandler/i18n' not empty so not removed. dpkg - warning: while removing chandler, directory `/usr/local/chandler' not empty so not removed. dpkg - warning: while removing chandler, directory `/usr/local' not empty so not removed.
Eli kaikkia tiedostoja /usr/local/chandler-hakemistosta ei poisteta:

heikki@heikki-laptop:/usr/local/chandler$ ls application i18n release heikki@heikki-laptop:/usr/local/chandler$ ls application/ Globals.pyo __init__.pyo Utility.pyo

Lisäksi paketti asentuu hakemistoon /usr/local/chandler, joka ei minulla ainakaan ole PATH:issa, joten ohjeen mukainen komento “chandler” ei käynnistä ohjelmaa, vaan se pitää hakea erikseen oikeasta polusta. Kannattaa laittaa ainakin /usr/bin:iin (tai /usr/local/bin:iin) ohjelman käynnistävä skripti.

Tuo osittainen kaannos on vika Linuxin puolella, toimii Windowsissa ja Macissa. Korjataan 0.7.4 versioon. Kielen saa kaantymaan kokonaan Linuxissakin valitsemalla Tiedosto > Vaihda kieli…

Korjataan bcc yms. kaannokset, kiitos.

64-bittinen ei vielä kaantynyt 0.7.3 versiossa, nyt jo kaantyy. Meillä ei ole kuitenkaan rautaa jolla vääntää virallista 64-bittistä pakettia, pitäisi turvautua jonkun ohjelmoijan koneeseen.

Lahdekoodikin on tarjolla, en vain laittanut sita edelliseen viestiin. Sorsat: http://downloads.osafoundation.org/chandler/releases/0.7.3/Chandler_src_0.7.3.tar.gz

Kaantamista varten pitaa kannattaa suunnata osoitteeseen http://chandlerproject.org/Developers/BuildingChandlerDesktop

Tuo paketinhallinta on viela alkutekijoissa kuten huomasit. Parannellaan pikkuhiljaa.