Debian 8 + Evolution

Asensin läppärille Debian Jessien ja Evolution kaatuu kun siirtyy sähköpostista kalenteriin.

Kun Evolutionin käynnistää päätteessä saan seuraavan virheilmoituksen

$ evolution

(evolution:5190): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: gtk-widgets.css:198:14: Theming engine ‘adwaita’ not found

(evolution:5190): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: gtk-widgets.css:624:15: Theming engine ‘adwaita’ not found

(evolution:5190): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: gtk-widgets.css:901:15: Theming engine ‘adwaita’ not found

(evolution-alarm-notify:5199): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: gtk-widgets.css:198:14: Theming engine ‘adwaita’ not found

(evolution-alarm-notify:5199): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: gtk-widgets.css:624:15: Theming engine ‘adwaita’ not found

(evolution-alarm-notify:5199): Gtk-WARNING **: Theme parsing error: gtk-widgets.css:901:15: Theming engine ‘adwaita’ not found
Gtk-Message: Failed to load module "canberra-gtk-module"
Liukulukupoikkeus

Tuo vaikuttaa joltain Evolutionin bugilta, josta pitäisi varmaankin avata bugiraportti. Kokeilisin kuitenkin ensin asentaa libcanberra-gtk-module ja adwaita-icon-theme -paketit, jos kaatuminen nyt sattuisi niistä johtumaan. Kumpaakaan niistä ei näyttäisi olevan ainakaan Evolutionin riippuvuutena.

adwaita-icon-theme oli jo asennettuna, libcanberra-gtk-module:n asensin, ei vaikutusta: sama kaatuminen.

Näyttäisi liittyvän kalenteriin, jos ehdin käynnistymisen yhteydessä vaihtamaan kalenterista sähköpostiin Evolutionin sähköposti toimii.

Näyttäisi vahvasti liittyvän kalenteriin: vaihdoin sähköpostista kalenteriin eikä heti kaatunut.

Kun avasin hiiren oikealla valikon ja yritin Uusi kalenteri… Evolution kaatui heti.

Tutkin asiaa Debianin ja Evolutionin bugtrackereistä ja uskoisin, että tämä bugi voisi tulla kyseeseen:

Kommenteissa eräs kehittäjä neuvoo käynnistämään ohjelman näin, jolloin se avautuu “mailitilassa” eikä “kalenteritilassa”:

evolution -c mail

Bugi on siis korjattu Evolutionin versiossa 3.12.10, kun taas Debian toimittaa versiota 3.12.9. Tuossa on Debianin bugiraportti:

Varmaan se korjattu versio jossain vaiheessa putkahtaa saataville, mutta Debianin filosofia on ylläpitää “vakautta” tarjoamalla vanhoja versioita ohjelmista, joten siinä voi mennä tovi jos toinenkin.

Kiitos tiedosta.

Sen kalenterin takia Evolutionia haluaisin käyttää, siihen kun pystyy määrittämään useamman sähköpostitilin lisäksi useamman Google-kalenteriin. Tosin kalenterimerkinnät voi vain lukea, niitä ei pysty Evolutionilla tekemään.

Pitänee toistaiseksi tyytyä Thunderbirdiin ja sählätä selaimella kalentereiden ja toisten sähköpostitilien kanssa (ei kai Thunderbirdiin voi määrittää useampaa tiliä?).

Ubuntun Evolution (3.18.5.2.) toimii, mutta asensin Debianin juuri siksi ettei tarvitse jatkuvasti latailla ja asentaa päivityksiä kuten Ubuntussa kun tän läppärin kanssa olen välillä hitaan langattoman varassa.

Tosin en ole vielä langatontakaan saanut 100% toimimaan, lspci kun kertoo Broadcom Corporation BCM4322, siitä ja Debianista: https://wiki.debian.org/wl

Se siis “toimii”: löytää naapureiden verkkoja muttei omaani :stuck_out_tongue: Mikä on omituista, kun tuo Ubuntu-läppäri sen löytää.

Ja kertokaa mulle kuinka Ubuntun Unityyn saa saman ominaisuuden kuin tässä Debianissa on eli Super-näppäin näyttää kaikki avoinna olevat ohjelmaikkunat ja voin vaihtaa niiden välillä hiiren klikkauksella? gnome-tweak–tool-paketin asensin, mutta en sieltä kaikkia asetuksia löytänyt, mitä tää Debian antaa säätää. Ikkunat-asetukset sieltä laitoin samoin, muttei Super-näppäin toimi silti niin kuin toivoisin.

Ubuntun Unity-työpöytä käyttää Compizia ikkunoiden hallintaan. Asenna siis compizconfig-settings-manager. Sillä ohjelmalla pystyt luultavasti ottamaa käyttöön myös tuon toiminnon.

Oletko katsonut löytyykö Debianin Evolutionista uudempaa versiota backports-varastosta? En tosin tiedä vaatiiko tuo myös Gnomen päivittämisen.
https://backports.debian.org/

Kyllä siihen voi määrittää ainakin useamman sähköpostitilin. Kalentereita en ole koskaan käyttänyt, niin niistä en tiedä.

Päävalikko → Asetukset → Tilien asetukset → Tilitoiminnot —> Lisää sähköpostitili…

backports-varastossa on sama versio.

Freemind tässä Debianissa ainakin toimii, Ubuntun kun päivitin 16.04:ään se poisti Freemind-asennuksen ja tällä ohjeella kun yrittää aptitude antaa vastaukseksi

Näillä paketeilla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia:
freemind : Riippuvuudet: libjibx1.1-java which is a virtual package
and is not provided by any available package.
tai
libjibx-java (< 1.2) mutta 1.2.6-1 on
määrätty asennettavaksi.
Seuraavat toiminnot selvittävät nämä riippuvuudet:

Pidä paketit nykyisessä versiossaan:
1) freemind [Ei asennettu]

Hyväksytkö tämän ratkaisun? [Kyllä=y/ei=n/lopeta=q/?]

Muita vaihtoehtoja ei ole valittavissa.

Kun eric.lavarin poistaa ohjelmalähteistä tilanne on tämä

apt-cache policy freemind
freemind:
Asennettu: (ei mitään)
Ehdokas: (ei mitään)
Versiotaulukko:
0.9.0+dfsg-3 0
100 /var/lib/dpkg/status

Lightning-lisäosalla Thunderbirdiin saa kalenterin, mutta yritäpä sitä ympätä tuonne yläpalkin päivämäärä- ja kellonaikanäyttöön, jota klikkaamalla siis saa kalenterin näkyviin ja Evolutionissa tallennetut menot (tässä tapauksessa siis Google-kalenteriin, josta Evolution hakee tiedot, tallennetut) näkyy siinä.

Jos joku osaa kertoa, miten se tehdään (Ubuntussa tai Debianissa), luovun Evolutionista ja alan käyttää Thunderbirdiä ja Lightningia.

Tuota taitavat monet muutkin olla miettineet.: https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/lightning-extention-panel
Tässä näyttäisi olevan juuri sellainen lisäosa (pikaisella kokeilulla vaikuttaisi toimivan): https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/eds-calendar-integration/

Tuossa vielä yksi yritelmä, mutta saattaa olla vähän puolivillainen: https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/evolution-mirror/
Huomaa ettei Thunderbirdin lisäosahaku näytä tuota, koska se on kokeellinen (experimental). Sen saa kuitenkin klikkaamalla Lue lisää -linkkiä Lataa lisäosia -kohdasta ja sitten käyttämällä Thunderbirdiin avautuvan nettisivun hakua. (ehkä on muitakin tapoja, mutta en tunne niitä)

Yksi tapa on asentaa Evolution lähdekoodeista. Koitin äsken kikka kolmosta, eli latasin Evolutionin lähdekoodit ja patchasin ne tuolla kehittäjän tekemällä korjauksella, jonka hän mainitsee bugiraportissa. Tämän jälkeen tein deb-paketin tämän ohjeen mukaan: https://wiki.debian.org/HowToPackageForDebian#Building_Debian_packages

En ole ihan satavarma kuuluuko sitä tehdä näin, mutta ainakin virtuaalikoneessa tuli ihan toimiva paketti, eli omalla vastuulla voi kokeilla. :wink:

Asennetaan tarvittavat työkalut:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gcc make build-essential devscripts

Luodaan kotihakemistoon ~/build ja ladataan lähdekoodit sinne:

mkdir ~/build
cd ~/build
apt-get source evolution
cd evolution-3.12.9\~git20141130.241663

Haetaan patch-tiedosto GNOME:n git-repositoriosta ja patchataan lähdekoodi sillä:

wget -O patchfile "https://git.gnome.org/browse/evolution/patch/?id=dfdcd43233f12f0b2ec6ae33958e72d748deb37c"
patch -p1 < patchfile
rm patchfile

Asennetaan tarvittavat riippuvuudet, käännetään ja paketoidaan lähdekoodi:

sudo apt-get build-dep evolution
debuild -i -us -uc -b

Asennetaan ylempään hakemistoon syntynyt paketti:

cd ..
sudo dpkg -i evolution_3.12.9~git20141130.241663-1_amd64.deb

Näköjään APT haluaa tuon jälkeen “päivittää” Evolutionin siihen pakettivaraston versioon.

Päivityksen / muut muutokset ko. pakettiin voi estää näin:

sudo apt-mark hold PAKETTI

Eli olisiko se sitten

sudo apt-mark hold evolution

Pois tuon lukituksen saa näin

sudo apt-mark unhold evolution
1 tykkäys