Debian kaatuilee lähiverkossa

Terve,
Käytössäni on vanha 500MHz kone, johon olen asentanut debianin tiedosto- ja www-testipalvelimeksi. Viime aikoina laitteeseen on ilmaantunut outo “vika”. Kun yritän siirtää tiedostoja oman kotiverkon kautta, linux kaatuu (buuttaa). Ensin ongelma ilmaantui vain samban kanssa, mutta nyt sama toistuu SSH:lla (SSH Secure Shell Client) ja WinSCP:n kanssa. Töistä tiedostojen siirto onnistuu ihan ok samaisella WinSCP:llä. Olen päivittänyt Debiania, mutta homma ei vaan pelitä. Mistä kannattaisi vikaa lähteä etsimään, vai onko tuo rauta vaan elänyt jo aikansa? ???

Kyllähän tuo laitteistovialta kovasti kuulostaa. Ainakin Memtest86 kannattaa ajella, josko muistissa olisi vikaa. Jos muistit ovat ehjät, niin kannattaa kokeilla toisella verkkokortilla jos sellainen on käytettävissä. Jos tuo on aikaisemmin pelittänyt, niin rautavikahan se melko luultavasti on.

Kaatuileeko kone missään muussa kuormassa? Emo ja poweri voisi olla aika yleisiä buuttauksen aiheuttajia. Emojen konkkavikoja alkoi jossain tuon ikäisissä koneissa olemaan enemmänkin, ja sen voi tunnistaa mahdollisesti ulkoisesti pullistuneista konkista. Netistä löytyy googlella hakusanoilla “capacitor plaque”, tai “konkkarutto” juttua kuvineen. Perinteinen vian etsintähän on vaihtaa osia varmasti toimivien kanssa, ja katsoa että milloin vika loppuu.

Buuttausvikahan voi olla periaatteessa aika monestakin osasta johtuvaa, mutta itse pitäisin virta-ongelmia todennäköisimpänä aiheuttajana. Toinen on lämpeneminen, eli katso että kaikki tuulettimet pyörii ja ilma virtaa(eli pölyä ei ole mahdotonta määrää). prosessorin/muiden laitteiden siilit voi kokeilla koneen käynnissä ollessa käsin, ettei ne polta näppejä ainakaan aivan välittömästi kosketettaessa. Jos näpit palaa testatessa, niin laittaa vaikka pöytätuulettimen jäähdyttämään ja katsoo buuttaako kone vieläkin.

Eli helppouden takia suosittelen että testaat eka lämmöt, ja katsot ettei poweri tai prosessori ole täynnä pölyä, ja sitten katsot emon konkat etteivät ole vuotaneet tai pullistelleet(konkat muuten vihoittelee useimmiten eniten kylmänä), ja sen jälkeen lähdet kokeilemaan osia jostain toimivasta kokoonpanosta. Jonkin verran ollut koneita korjaamassa ihan työnkin puolesta:)

Onko logeissa mitään merkintää kaatumisesta? Voihan tuo olla myös, että kernelin verkkoasetukset ovat pielessä, kovissa tiedonsiirtonopeuksissa (LAN) ei pysy perässä ja kaatuu. Tosin jos et ole niitä muutellut niin oletuksena ne ovat hyvin pienet, että kaatuminen ei todennäköisesti johdu niistä.

Sanoisin että kyseessä on kummiskin rautavika.


Eero

Kokeilin uutta virtalähdettä, ja muisteja irroittelin ja laittelin takaisin, josko niissä jokin olisi ollut vialla. Lopulta “antauduin” :stuck_out_tongue: ja pistin verkkokauppa.comiin tilauksen. Uutta rautaa tilalle. Nyt taas pelittää…