Dellin läppäri ja asentaminen

Moi

Minulla on käsissä vanhempi Dell Inspiron 6000 ja XP alkaa revetä liitoksistaan. Ajattelin tehdä viileän rauhallisen päätöksen ja jyrätä XP:n. Minulla oli aikoinaan pöytäkoneessa parikin eri distroa kokeilussa, joten tiedän suunnilleen mihin olen näppejäni tunkemassa :wink:

Suunnilleen siksi, että eräs tuttu väitti kiven kovaan, ettei moiseen läppäriin saa asennettua mitään linux-jakelua. Perustelut jäivät hiukan heikoksi, mutta jotain tekemistä sillä oli laitearkkitehtuurin sekä kovolle osioidun biosin kanssa. Miten on, onko tuossa yhtään mitään perää?

Entä jos asennus onnistuukin, niin onko odotettavissa jotain selviä pulmakohtia, kuten vaikkapa äänien, polttavan aseman tai wifin kanssa?

Distrosta ei ole hajukaan, jos se olisi jotenkin oleellista tässä. En minä vielä niin pitkälle ole miettinyt :wink:

-Jakke

Pikaisen googlettelun (koneen nimi + linux) perusteella sanoisin että kyllä tuohonkin voi hyvin Linux upota. Kannattaa ensin kokeilla Live-CD:llä (esimerkiksi Ubuntun asennuslevy käynnistää koneen suoraan Ubuntuun CD-levyltä kiintolevyyn koskematta) ja katsoa, toimiiko laitteisto ilman säätämistä Linuxissa. Jos järjestelmä näyttää toimivan suhteellisen hyvin, voi asennuksen suorittaa turvallisin mielin.

Tuosta kiintolevyllä olevasta BIOSista en kyllä tiedä, en ainakaan löytänyt mitään mainintaa tällaisesta erikoisuudesta. Jos kiintolevyllä kuitenkin näkyy joku suhteellisen pieni osio, kannattaa pitää huoli ettei alusta kyseistä osiota.

Kannettavan toimivuutta ihmetellessä kannattaa tutustua Tuxmobil tai Linux on Laptops -sivuihin. Lisäksi eri jakeluiden ohjeistuksista saattaa löytyä ko. jakelun toimivuudesta eri läppäreissä.
http://tuxmobil.org/dell.html
http://www.linux-laptop.net/dell.html

Kiitos linkeistä. Auttoivat tekemään päätöksen. Jonkinlaisen :wink:

Valinta osui Suseen. Ei siihen paljon muita perusteluita ollut kuin että sen luvattiin tukevan wlania. Eikä yhtään hidastanut sekään, että sille luvattiin aika paljon softaa. No, mainostus on mainostusta, mutta kuitenkin…
Latasin ainoastaan snadin ison, ja asensin netin yli. Mietin asian niin, ettei ole järkevää ladata DVD:llistä kamaa megaisen yhteyden yli, kun suurin osa on tarpeetonta. Samantien asentaa koko systeemin netistä, ja valitsee vain ne paketit joita ehdottoman varmasti tarvitsee. Loppujen imuroinnin voi tehdä ajan myötä sitten myöhemminkin.

Alku sujui hyvin ja asennusohjelma oli selvä sekä helppo jopa aloittelijalle. Kuten aina, joku kuva osioinnin suhteen täytyy olla - olkoonkin että softa tarjoaa omaakin näkemystään. Paketit valuivat omaa vauhtiaan, joka oli itseasiassa nopeampi kuin mitä odotin. Admin-tunnuksen tekemisen tärkeydestä voisi muuten muistuttaa edes hieman, koska wintoosapuolella sitä ei noteeraa kukaan. Asennus meni itsestään loppuun ja ensimmäinen kirjautuminen oli edessä. Silloin palattiinkin takaisin linux-maailmaan…

Työpöydän hoitaa KDE4. Koska itseasiassa tein asennuksen neljästi, niin kokeilin Gnomeakin. Jostain täysin erittelemättömästä syystä en vain pidä siitä, ehkä siksi että ihan eka kokemus oli nimenomaan KDE:n kanssa. Ensimmäinen mikä ärsytti, oli touchpad. Scrollaaminen vie liikaa padistä. Tap vaatii lähes lekan toimiakseen. Enkä löydä KDE:ssä mitään paikkaaa jossa säätää herkkyyttä sun muuta. Gnomessa oli. No, ulkoinen hiiri paikalle ja nettiin josko sieltä löytyisi jotain. Turha toivo, ei yhteyttä. Wlan ei toimi, boksia ei löydy. Kaapelilla ei ole mitään ongelmia, mutta se ei kuitenkaan ole ihan sama asia kuin langaton… Asennus tunnistaa, kysyy WEP-avaimet ja muut ja toimi kuin junan vessa. Valmis tuote ei. Huumori oli vähissä. Koska olin varma, että ongelma on asennuksessa, ikkunoinnissa tai valitsemissani/valitsemattomissa paketeissa, niin tein asennuksen uudestaan. Kuten jo totesinkin, niin muutamaan kertaan.

Selvisihän ongelma lopuksi. Vaikka asennus wlanin tunnistikin, niin jouduin sen kuitenkin asentamaan käsin. Asennus ei osannut tai jostain ihmeellisestä syystä halunnut siirtää asetuksia. Se mikä ärsytti, niin jouduin kytkemään wlania päälle useammastakin paikasta - ainakin WEP:iä kyseltiin vähän joka välissä. Loppujen lopuksi se alkoi toimimaan - enkä vieläkään tiedä ihan tarkkaan mitä tein :wink:

Entäs käyttö. Ohjelmat kaatuvat milloin mikäkin. Virheilmoitus on aivan yhtä informatiivinen kuin mikkisoftallakin. Firefox kaatuu useimmin (no, eniten sitä käytetäänkin) mutta siinä syy tietenkin saattaa olla beta-versiossa. Matroxin ulkoinen asema tunnistuu kuten pitääkin, en muuta olettanutkaan. Epson printteri/skanneria en ole vielä uskaltanut kokeilla. Ääntä tulee ainakin käynnistyksessä, mutta ei haluakaan miten ääni-CD:den tai DVD-leffojen kanssa käy. Puhumattakaan polttamisesta. Täytyy kokeilla ehtiessä.

Tuolla alakulmassa on yksi varoituskolmio. Automaaginen päivitysten haku ei toimi. Mutta mitä hiukan olen tutuilta kuullut, niin se ei toimi kenelläkään muullakaan. Tiedä sitten.

Yksi mahdollinen syy kaatumisiin saattaa löytyä muistipuolelta. Ilmeisesti puoli gigaa on liian vähän, vapaata muitia huudellaan jotain hiukan toista megaa. Se ratkeaa piakkoin kun pari gigaa saapuu. Vaatiiko muuten muistin lisääminen jotain erikoistoimia *nixeissa?

Mutta suurin ongelma on perheen jälkikasvu. Hitot peleistä, se puoli hoidetaan konsolilla, mutta perhanan Habbohotelli ei toimi shockwaven takia. Onko tosiaankin ainoa ratkaisu wine?

Muutoin on vähän deja vu tunne. Nimittäin tuntuu siltä, että oikein mikään ei ole muuttunut noin kolmen vuoden aikana jolloin viimeksi kokeilin linuxmaailmaa. Mutta kaipa ohjelmatarjonta on silti lisääntynyt, samaten vakaus. Tulevaisuudesta en tiedä. Ehkä jään suseen, ehkä jyrään taas jossain vaiheessa kaiken ja vaihdan distron. Minulla kun vaan on sellainen olo, ettei tällaiselle tavalliselle loppukäyttäjälle ole suurtakaan merkitystä distrolla - samaa tavaraa eri paketissa, ja paketinkin määrää ikkunointi. Tai jotain :smiley:

Hiukan huomioita:

Järjestelmää ei tarvitse asentaa uudelleen, jos haluaa vaihtaa Gnomen ja KDE:n välillä. Pakettien asentamisen YaSTin kautta riittää, minkä jälkeen työpöytäympäristön voi valita kirjautumisruudussa (“istunto”).

Eikö YaSTista löydy mitään touchpadiin liittyvää? “Edistyneemmälle” käyttäjälle sopiva kikka voisi myös olla poistaa mahdolliset touchpadia käsittelevät rivit xorg.confista, jolloin mentäisiin automaattitunnistuksella.

Et kertonut WLAN-korttisi nimeä, mutta pitäisi periaatteessa riittää, jos ajuri on ladattu (jonka Suse ilmeisesti teki automaattisesti). Tämän jälkeen klikkaillaan vain paneelin kuvakkeesta (NetworkManager) oikea access point auki ja syötetään salasana.

KDE4 on aika uusi ja Firefox 3 myös mikä tosiaan voi lisätä kaatuilua. Polttamisessa on todella harvoin mitään ongelmaa. Ääni-cd:iden pitäisi toistua ok, varsinkin kun KDE:n cd-sointinohjelma (kscd) ei ole riippuvainen cd-asemasta äänikorttiin menevästä analogikaapelista. Dvd-elokuvien CSS-kopiosuojauksen kiertämisestä on lisää wikissä. Printteriä ja skanneria kannattaa ilman muuta kokeilla.

En ole suse-käyttäjiä, mutta päivityskuvakkeen pitäisi kyllä toimia, jos vain nettiyhteys on päällä. Kuvakkeella lienee jonkinlainen asetusvalikko?

Puolen gigan pitäisi kyllä riittää hyvin, vaikka suurempi muistimäärä ei tietenkään ole pahitteeksi. Suurin osa muistista menee kiintolevyvälimuistin ylläpitoon, mikä selittää vapaan muistin alhaisen määrän. Monet ohjelmat osaavät näyttää erikseen ohjelmien käytössä olevan sekä kiintolevyvälimuistina olevan keskusmuistin. Muistin lisäykseen ei tarvita mitään erityistoimenpiteitä.

Jos en aivan väärässä ole, niin shockwave sisältyy nykyisin tavalliseen flash-pakettiin (jota Firefoxin pitäisi tarjota asennettavaksi). En muista, että kukaan olisi enää vuosiin valittanut tästä?

Pikaisen guugletuksen perusteella aika monikin habbo-ikäisen vanhemmat ovat valittaneet. Flash on asennettuna, mutta ei auta tuohon shockwave ongelmaan. Tai sitten en vaan osaa :wink:

Mutta katsotaankatsotaan. Nyt ensin tutustumaan wikin tarjontaan, sitten laajemmalti.

Adobe (macromedia) ei ole tehnyt Shockware-versiota Linuxille, mutta ohjeita löytyy mm. http://plugindoc.mozdev.org/linux.html#Crossover
Minulla on asennettuna nykyisin Suse 11.0 Dell Aptitude 600D:ssä, joka toimii erinomaisesti (muistia 1024Mt).
Toinen ko. laitteessa käytetty järjestelmä oli kevyt ja nopea Zenwalk (Slackwaresta kehitelty ent. Minislack), joka toimi täysin moitteetta, mutta halusin kokeilla Susea, joka siis ainakin toistaiseksi on käytössä.