Distro ehdotuksia vanhaan työasema koneeseen

Käsiin jäi vanha DELL optiplex GX1 (500mhz p3, 384mb virheenkorjaavaa muistia, 33gb kovotilaa (kolmella kovolla,2 verkkokorttia, näytönohjain joku ati rage pro tms.)

Idea oli alkujaan pistää siihen xubuntu, mutta sehän hyytyi, aika alkuvaiheeseen.

idea versio 2 olisi tehdä siitä jonkinmoinen ipcop purkin tapainen, mieluiten debian esim.pohjainen (eniten kokemusta)joka kelpaisi satunnaiseen surffailuunkin.

lisäomituisuuksiakin siihen varmaan saa kun katselee mitä komponentteja pyörii nurkissa.

./Mika

Itse vannon Slackware-pohjaisten nimiin. VectorLinux on nimenomaan tarkoitettu hieman vanhempaan konekantaan. Itse käytän mieluusti Zenwalk:ia (Ent. MiniSlack).

http://www.slackware.com/
Periaatteessa tuohon kyllä uppoaa lähes mikä tahansa jakelu - jotakin ongelmaa, kun kerran Xubuntu tökki, vaikka jopa sen pitäisi toimia lähes kohtuullisesti.

hmm. täytyy varmaan ottaa ja kokeilla zenwalkia sitten. edellinen slack-kokeilu oli jotain slackware 10 aikoihin.

./mika

Sanoisinko hyvä valinta :wink: Zenwalk on Slackwaresta kustomoitu, pieni jakelu (kuten Sidux vs. Debian?). Kaikki (?) perusohjelmat löytyvät sen repoista, ja ovat varsin tuoreita versioita ohjelmista. Lisäksi paketinhallintasoftat (niin graafinen kuin komentorivi) netpkg huolehtii myös ohjelmien riippuvuuksista niiltä osin, kun ne on jakeluun valmiiksi paketoitu. http://packages.zenwalk.org/?p=netpkg-4.6-i486-62.1.tgz&zversion=current
Zenwalkin ohjelmatarjontaa voi tarkastella myös suoraa netistä (kuten mm. Debianin ja Ubuntun) http://packages.zenwalk.org myös kodekit ym. nonfree tavarat on pitkälti suoraa saatavissa extra-repoista. Toki Zenwalk:iin voi asennella myös suoraa Slackwaren ohjelmistoja (tietyin varauksin). Manuaalit ovat suht’ kattavat, sekä mm. Slackbook on käytettävissä. http://manual.zenwalk.org/
Käytän nykyisin Zenwalk:in kehitysversiota, snapshot:ia aika surutta. Lisäksi Zenwalk on ollut päivitettävissä usean muunkin Linux-jakelun tapaan seuraavaan versioonsa suoraa verkosta (tietyin edellytyksin - kädet kyynärpäitä myöten ristissä).
Hiljainen suomenkielinen foorumikin on tarjolla: http://zenwalk.vaihtoehto.org

Suomalainen foorumi on aina plussaa. entä kuinka hyvin tämä taipuisi proxy / pallomuurikoneeksi?

Siis palomuuri pääasissa mutta silloin kun pääkone on varattuna tälläkin voisi surffata tai lukea mailit. ?

./mika

Palomuurireitittimen käyttöjärjestelmäksi käy kaikki Linux-jakelut. Tuo on lähinnä iptables-sääntöjen virittelyä ko. tarkoitukseen. Luovuin itse tuollaisesta palomuurireititinkoneesta, kun kaupasta saa suht’ edullisesti ko. tarkoituksiin äänettömiä reitittimiä. Ei näet tarvitse pitää konetta päällä kasvattamassa hiilijalanjälkeä :wink: Nykyisin tosin on ADSL-laite, joka toimii myös langattomana tukiasemana.

Sanalla sanoen Vector.
Käytin aikanaan vanhassa Compaq Armadassa, ja jopa silloinen SOHO-versio KDE(3.x.x):llä toimi täysin ongelmitta.
Luultavasti käyttäisin Vectoria vielä tänäkin päivänä, mutta siinä on se ongelma ettei Slackware huolehdi riippuvuisuuksista.