Eee pc ja Epson stylus. [RATKAISTU]

Tuli hankittua tuollainen pikkuläppäri Eee PC 901 Linuxilla, jonka oikeaa nimeä en näe mistään. Siinä on muutamia toimintavaikeuksia. Eihän sillä välttämättä tarvitse mitään tulostaa, mutta hyvä olisi jos tuo pöydällä oleva Epson Stylus dx 7400 monitoimikone toimisi silläkin.

Osaisiko joku sanoa, kuinka lisätään tulostimien mallien joukkoon lisää malleja? Tulostinta asentaessa siellä näkyy Epsonin ollessa kytkettynä muutamia Linux tyyppisiä tulostinmalleja, mutta ei juuri sitä dx 7400 mallia, joka se itse on. Eee tarkoittanee niillä malleilla ajureita? Epsonin verkkosivulla on ne ajurit ladattavissa, ja siellä Linux-sopivien joukossa näkyy olevan myös tuo oikea. Se on pakattu tiedosto. Pitääkö se pakkaus avata jotenkin ja sitten komentorivillä asetella oikeaan paikkaan muiden joukkoon? Mitenkä se tehdään? Saan kyllä komentorivin “mustan ikkunan” auki, mutta sitten tulee pupu pöksyyn.

Vai onko niin, että Asus on tehnyt sellaisen oman Linux jakelun läppäriinsä, ettei siihen voi mennä koskemaan, vaan kaikki päivitykset tulevat armosta Asusin kautta? Tai ovat tulematta.

Jos niin on, täytynee sitten opetella asentamaan Ubuntu, ja koittaa oppia säätämään sitä. Mutta olisiko jollain “nuotteja” tuohon ekaan ongelmaan? Onhan tämä “pikku-Linux” muuten ihan simppeli.

Malli ei yleensä tarkoita samaa kuin ajuri, sillä monet ajurit tukevat jopa satoja eri tulostinmalleja. Mallin valitseminen listasta on kuitenkin keino paikallistaa oikea ajuri.

Linux-tulostintietokanta openprinting.orgin mukaan tukea tuolle tulostimelle ei ole “virallisesti” varmistettu (syy sille, miksi se ei löydy listalta), mutta toimivia ajureita on kuitenkin olemassa:

http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Epson-Stylus_DX7400

Se Epsonin sivuilta löytyvä zip-paketti sisältää vain pelkän html-tiedoston, jossa on linkki Avasysin sivuille, mistä tuon laitteen Linux-ajurin voi ladata:

http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/spc/DL1.do

Sivulla kysyttävät “distribution” ja “distribution version” ovat Xandrosin tapauksessa molemmat “other”. Xandrosille (joka on Debian-pohjainen jakelu) sopivat ajuripaketit lienevät tulostusominaisuuden osalta “pipslite_1.3.0-2_i386.deb” ja skannausominaisuuden osalta “iscan_2.19.0-4_i386.deb”.

Kiitos vastauksesta ja neuvoista.

Ajurit löytyivät helposti juuri tuosta neuvotusta paikasta. Aika paljon tuli läksyjä luetuksi samalla. :wink: Nyt vaan pitäisi osata se asennus :frowning: jolla työpöydältä saan ne hassunnimiset tiedostot pelittämään tulostimen ajurina.

Ctrl+Alt+t avaa näköjään komentorivin, mutta mitä siihen kirjoitetaan?

Tulostimen “ominaisuudet” ikkunassa on nappi “vaihda malli”, siihen valikoimaan kun saisi jotenkin komennettua tuon uuden… vai onko se lainkaan oikea paikka?

Sitten on vielä tuo skanneri??? Mihin joukkoon se sopisi? Kameroidenko? Vai onko niin, että tältä pikkukoneelta on turha vaatia samaa kuin isoilta? Toisaalta, eihän tämän pitäisi pieni olla muuten kuin ulkomitoiltaan. :wink:

Ne deb-päätteiset tiedostot asentuvat kirjoittamalla komentoriville

missä POLKU_TIEDOSTOON on tiedoston sijainti. Jos tiedostot ovat kotihakemistossasi, riittää pelkän tiedostonnimen antaminen.

“Normaaleissa” Linuxeissa asennus onnistuu myös kaksoisklikkaamalla tiedoston kuvaketta, mutta Eee PC:stä en olisi niin varma.

Ei onnistunut asennus vielä.

Kaksoisklikkaamalla kuvaketta ei tapahdu mitään. Kun klikkaa kakkosella kuvaketta tulee paikallisvalikko, jossa on kohta: asenna .dep tiedosto. Kun valitsee sen pyydetään järjestelmänvalvojan salasanaa. Kun antaa sen vastaus on, että “tiedostoa ei voida asentaa, tarkista asennus ja yritä uudestaan.”

Mahtaisiko asennus sitten onnistua myöskään komentoriviltä? Jospa tuo tiedosto ei olekaan kelvollinen käyttöön. Voisin silti yrittää sitä komentorivin komentoa kirjoittamalla, mutta siitä tulee pelkkiä virheilmoituksia.

Rivin alussahan on ikäänkuin valmiiksi: /home/user> Siihen varmaan pitäisi kirjoitta jatkoksi jotain, mutta mitä?

Jos ne deb-tiedostot ovat hakemistossa /home/user, niin silloin vain

sudo dpkg -i tiedosto1.deb tiedosto2.deb

Taisin onnistua syöttämään sen komentorivin, ja se myös johti johonkin asennuksen näköisiin peliliikkeisiin, muta vain sen pipsliten osalta. Jäiköhän se jotenkin kesken sen skannerin osalta, koska se viimeinen rivi oli “valmistellaan iscan”… jne ja siihen se jäi?

Myöskään se dx7400 ei näy edelleenkään missään asetusvalikoissa. Olisikohan pitänyt jättää sen skannerin asennus tekemättä? Olisihan se silti ihan hyvä ominaisuus tällekin koneelle se skanneri. Ja onhan siellä luettelossa ennestäänkin pari skanneria, joten luulisi tämän systeemin ymmärtävän niidenkin päälle jotain.

Meneeköhän jotain sutturalle, jos teen sen asennuksen uudelleen ilman skannerin osuutta?

Voit tietysti yrittää asentaa niitä paketteja uudelleen, vaikkapa yksi kerrallaan.

Jonkin (jo aikaisemmin onnistuneesti asennetun) paketin asentamisesta uudelleen ei ole sen enempää haittaa kuin hyötyäkään; samat tiedostot vain kopioituvat entisten päälle.

Lisäsin sen pelkän tulostimen tiedoston, eikä se auttanut asiaa. Kyllä se näytti asentuvan, ja sellainenkin uudistus näkyi tulostimen asetusvalikossa, että se käski odottaa hetkisen, kun uusia tiedostoja asennetaan. Niiden joukossa vaan ei vieläkään ole sitä tarpeellista, vaikka uusia olikin ilmaantunut aika joukko.

Täytynee yrittää ladata verkosta uudelleen se tiedosto erilaisilla määrityksillä, vai olisiko jotain ehdotuksia?

Kyllä siinä viimeksi ladatussa paketissa mainittiin tuo dx7400, joten on se ainakin oikea. Tätä jakelua kai on pidettävä debianina, mutta merkkasin sinne laturin määrityksiin “muut”. Olikohan se se virhe?

Ei siis yhtäkään seuraavista?

CX7300, CX7400, DX7400

(vaikuttaisivat olevan sama asia)

Jos uusia tulostimia ilmestyi listaan, niin silloinhan asennuspaketti kiistatta teki tehtävänsä (vaikkakaan ei välttämättä juuri sitä tehtävää, minkä sen tässä oli tarkoitus tehdä).

[quote=“hajakenttä, post:9, topic:644”]Täytynee yrittää ladata verkosta uudelleen se tiedosto erilaisilla määrityksillä, vai olisiko jotain ehdotuksia?

Kyllä siinä viimeksi ladatussa paketissa mainittiin tuo dx7400, joten on se ainakin oikea. Tätä jakelua kai on pidettävä debianina, mutta merkkasin sinne laturin määrityksiin “muut”. Olikohan se se virhe?[/quote]

Ne muut versiot jotka siitä sivulta löytyvät (sama sivu näkyy riippumatta valitusta jakelusta, eli jakelua kysytään ilmeisesti vain tilastoinnin takia) sisältävät täsmälleen saman ohjelmiston, mutta eri tyyppisessä paketissa.

Rpm- ja lähdekoodipakettien (source code) asentaminen Eee PC:hen on vaikeaa, eikä hyödyttäne mitään. 64-bittiselle prosessorille käännetyt paketit (64bit) eivät toimi 32-bittisen prosessorin sisältävässä koneessa.

[quote=“pb, post:10, topic:644”]Ne muut versiot jotka siitä sivulta löytyvät (sama sivu näkyy riippumatta valitusta jakelusta, eli jakelua kysytään ilmeisesti vain tilastoinnin takia) sisältävät täsmälleen saman ohjelmiston, mutta eri tyyppisessä paketissa.

Rpm- ja lähdekoodipakettien (source code) asentaminen Eee PC:hen on vaikeaa, eikä hyödyttäne mitään. 64-bittiselle prosessorille käännetyt paketit (64bit) eivät toimi 32-bittisen prosessorin sisältävässä koneessa.[/quote]

[OffTopic]
EEE 901:sessä on kyllä 64 bittisen käskykannan hanskaava prosessori, mutta Xardos on 32-bittinen Linux, joten siinä ei kuitenkaan toimi 64 bit paketit.
[/OffTopic]

Tosin tosta en nyt ihan 100 varma ole, koska en ole omassa EEE 901:ssäni kokeillut 64 bittistä jakelua, koska 64 bittisyydestä ei ole kuin markinaalista nopeushyötyä, koska muistin maksimimäärä pysyy kuitenkin 4 Giga tavun rajoissa. Lisäksi skypen asentaminen tuottaneen lisävaivaa, jos onnistuu.

[quote=“peran, post:11, topic:644”]Tosin tosta en nyt ihan 100 varma ole, koska en ole omassa EEE 901:ssäni kokeillut 64 bittistä jakelua, koska 64 bittisyydestä ei ole kuin markinaalista nopeushyötyä, koska muistin maksimimäärä pysyy kuitenkin 4 Giga tavun rajoissa. Lisäksi skypen asentaminen tuottaneen lisävaivaa, jos onnistuu.[/quote]Kyllä vain 64 bittisyydestä on iso hyöty. Suurin hyöty tulee, että voidaan käyttää paljon enemmän muistia, jonka maksimimäärä on muuten 64 bittisellä järjestelmällä 16 EB. Käyttöjärjestelmä voi käyttää prosessorin 64 bittistä rekisteriä, jolloin niiden koko kaksinkertaistuu eli voidaan käyttää isompia muuttujia. Kun rekisterin koko on isompi, voidaan käyttää nopeaa rekisteriä muistin sijaan. Esimerkiksi jotkin salausalgomitrit toimivat 3-5 kertaa nopeammin kuin 32 bittisellä järjestelmällä, juuri tuon rekisterin koon vuoksi.

Voit lukea täältä lisää aiheesta, ennen kuin tulet väittämään perättömyyksiä.

Ei siis yhtäkään seuraavista?

CX7300, CX7400, DX7400

(vaikuttaisivat olevan sama asia)

Ei tosiaankaan mikään noista mainituista esiinny siinä listassa (tulostimet > ominaisuudet > vaihda malli). Tottapuhuen, en tiedä mitä uusia sinne tuli, mutta lista vaan vaikuttaa pidentyneen (subjektiivinen käsitys) ja kun asennuksen jälkeen ensimmäisen kerran menin muuttamaan tulostimen asetuksia, sen päälle tuli ikkuna ja siinä vihreä latauspalkki ja teksti “odota, uusia …” en ehtinyt nähdä tarkkaan mitä siinä luki, mutta uusia tiedostoja se tietysti oli mielestään saanut. Jossakin vaan on nyt matoja, kun ei niitä löydy mistään.

Voisiko olla niin, että tulostinohjaimen tiedoston on tälle laitteelle oltava .ppd tyyppiä, eikä muut kelpaa? Se asetusikkuna vähän viittaisi siihen. Vai onko se .ppd nappi vain lisäasetus sellaisille (post script) tulostimille?

Siitä latausvalikosta tulee muuten tulokseksi melkein aina tuo sama paketti, kokeilin niitä muutamia vaihtoehtoja.

Käytännössä kaikki Linux-ohjelmat lähettävät tulostettavat työt PostScript-muodossa, joten ps-tuen sisältävät tulostimet toimivat tavallisesti ilman sen kummempia säätöjä.

PPD-tiedostoja käytetään kuvaamaan miten tulostuspalvelimen (yleensä CUPS) tulee muuntaa PostScript-tulostustyö tulostimen tukemalle sivunkuvauskielelle. Eli toisin sanoen ei-PostScript-tulostin saadaan toimimaan löytämällä sille (=sen käyttämälle sivunkuvauskielelle) sopiva PPD-tiedosto.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Kovasta yrittämisestä huolimatta Asus Eee PC System, joka kai on Debian muunnelma, ei suostunut ottamaan vastaan ajuria Epson Sylus 7400 tulostinta varten. Koska muitakin vaikeuksia oli, päädyin vaihtamaan koko käyttöjärjestelmän. Kun Linuxin valikoimaa tutkin, huomasin aivan uuden jakelun: Ubuntu 9.04 ja siitä tehdyn pikkuläppärien version: Notebook Remix. Sen lataaminen kesti tällä puolimegaisella adsl yhteydellä yli neljä tuntia, mutta se tuli ehjänä perille. Asennu piti opetella, ja siinä tämä keskusteluverkosto oli avainasemassa, Linuxin aloittelija kun olen. Asennus sujui lopulta kuin tanssi vertaisverkon kanssa. Lopputulos oli vallan mainio.

Tänään sitten kokeilin tulostinta. Laitoin USB johdon reikäänsä, käynnistin tulostimen ja Ubuntu kysyi heti: asennetaanko uusi tulostin Epson Stylus 7400? vastasin, jotta jovain se sopii. (En tiedä, mutta arvaan, että se ajuri tuli Epsonista itsestään.) Kokeilin tulostusta ja olin hyvin yllättynyt napakasta ja nopeasta toiminnasta. Tulostusjälki on aivan moitteetonta.

Ubuntu on myös tässä asiassa hyvä käyttöjärjestelmä.

Tuskin se epson mitään ajuria itse tarjoaa, kertoo vain mitä kieltä puhuu(eli mikä merkki ja malli on kyseessä) ja ubuntun mukana tulevassa cups ajurikannassa löytyy sopiva ajuri suoraan.
Mutta tulostimet jotka toimivat suoraan, ovat kyllä kivuttomia ubuntun kanssa.

[quote=“petro_din, post:16, topic:644”]Tuskin se epson mitään ajuria itse tarjoaa, kertoo vain mitä kieltä puhuu(eli mikä merkki ja malli on kyseessä) ja ubuntun mukana tulevassa cups ajurikannassa löytyy sopiva ajuri suoraan.
Mutta tulostimet jotka toimivat suoraan, ovat kyllä kivuttomia ubuntun kanssa.[/quote]

http://www.linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Epson-Stylus_DX7400

Linkin mukaan skannauskin toimii sanen backendillä “epson”


Eero

[quote=“petro_din, post:16, topic:644”]Tuskin se epson mitään ajuria itse tarjoaa, kertoo vain mitä kieltä puhuu(eli mikä merkki ja malli on kyseessä) ja ubuntun mukana tulevassa cups ajurikannassa löytyy sopiva ajuri suoraan.
Mutta tulostimet jotka toimivat suoraan, ovat kyllä kivuttomia ubuntun kanssa.[/quote]

Samalla menetelmällä tämä toimii myös siinä Eee PC:n oletus-Xandrosissa, eli että käyttöjärjestelmän tulostuspalvelinohjelmisto (CUPS) tunnistaa laitteen tyypin ja etsii sille sopivan ajurin (PPD-tiedoston) omasta kokoelmastaan. Erotuksena Eee-Xandrosin ja normaalien jakelupakettien (kuten Ubuntu) välillä on se, että jälkimmäisten mukana todennäköisesti tulee tuoreempi ajurikokoelma, ja siten ne tukevat laajempaa valikoimaa tulostimia.

Täytyy vielä tutkia paremmin tuo SANE.

Latasin Ubuntun latauslistalta Xsane skanneriohjelman ja se ei tunnistanut Epsonia. Sanoi vain ettei ole laitetta.

Em. linkin mukaan asialle on kyllä jotain tehtävissä, kunhan sen opettelen.

Yritin asentaa Epsonin skannerin ajurin, jonka latasin Avasysin listalta (kuten jo aikaisemminkin edellisellä käyttöjärjestelmällä) ja paketinhallintaohjelma tosiaan ryhtyi asentamaan sitä. Ehdin jo riemastua, mutta se loppui luhyeen ja tuli vain virheolmoitus:

Lainaus paketinhallintaohjelman näytöstä:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: libltdl3 (>= 1.5.2-2)

simple, easy to use scanner utility for EPSON scanners
Image Scan! is a graphical scanner utility for people that do not need all the bells and whistles provided by several of the other utilities out there (xsane, QuiteInsane, Kooka).
At the moment it only supports SEIKO EPSON scanners and all-in-ones. However, the scanner driver it provides can be used by any other SANE standard compliant scanner utility.
Note that several scanners require a non-free plugin before they can be used with this software.

SANEn sivuilta en löytänyt apua. Siellä oikeastaan oli mielipide, että Epson Stylus DX7400 skanneria ei ole käytettävissä juuri nyt.

Mitähän riippuvuutta tähän nyt pitäisi täyttää?