Fedora 13 (kehitysversio)

Aloitetaanpa Fedora 13 -kehitysversioketju, vaikka onkin melko aikaista vielä. Ominaisuusluettelo on täällä: http://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

Kehityslistalla keskustellaan nyt siitä, että ns. Desktop- eli käytännössä Gnome-työpöytäspin tulee olemaan gigatavun kokoinen ja tarkoitettu siis USB-tikuille eikä enää live-CD:ksi: https://www.redhat.com/archives/fedora-devel-list/2009-November/msg01706.html

[quote=“vpv, post:1, topic:920”]Aloitetaanpa Fedora 13 -kehitysversioketju, vaikka onkin melko aikaista vielä. Ominaisuusluettelo on täällä: http://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

Kehityslistalla keskustellaan nyt siitä, että ns. Desktop- eli käytännössä Gnome-työpöytäspin tulee olemaan gigatavun kokoinen ja tarkoitettu siis USB-tikuille eikä enää live-CD:ksi: https://www.redhat.com/archives/fedora-devel-list/2009-November/msg01706.html[/quote]

Jees, on aika kommentoida tätä.

Mielestäni tuo kyllä pitäisi mielummin kuitenkin pitää CD:n kokoisena. Vaikka sitten kielipaketteja riisumalla tmv. On suuri uhka, että laajentuminen köyhissä maissa tökkää jos CD-versiota ei enää ole ja kun linukalla ylipäätään olisi juuri nyt parhaimmat mahdolliset saumat nousta koneisiin kehittyvissä maissa, joissa konekanta on vanhaa. (Afrikka näin lähinnä mielessä).

CD:n puuttuminen rajoittaa myös freemedia-projektin osalta ja mites enää jaat jossain tapahtumassa jakelua kokeiltavaksi!?!?

Olisiko syytä saada aikaiseksi “nokian” tylinen kielialuejakelu?? Mene ja tiedä. Vaiko vain pelkkä F yhdelle CD:lle ja extrat vapaaehtoiselle toiselle??

Toisaalta taaas… …olisihan se kiva saada samalta levyltä suoraan Oo, Gimp, Inkscape (jos se kele vain toimisi F12:ssa!!!) jne kertaheitolla, joten…

BTW: vpv, olen FAS:ssa Devspain.

…ja aiheen vierestä kun mainitsin ja vaikka ei Fedoraan suoraan liitykään, niin tosiaan tuo Inkscapen bugi on melko fataali kun koko softa on käyttökelvoton!! Ubuntussa näyttää pelaavan, joten paha nakki F12:lle ja bugi on listattu vain medium-severityksi! HUH!

Tämä nyt taas ehkä tulee siihen kysymykseen, että ketkä ovat Fedoran kohdeyleisöä. Todennäköisesti Desktop-spinin ylläpitäjien, eli käytännössä RH:n Desktop-tiimin mielestä Fedoraa pitäisi suunnata niille “early adoptereille” ja avoimen koodin tekniikoista kiinnostuneille, joille USB-tikkukin varmaan kelpaa. Silti sinun pointtisi CD-levyn eduista on myös hyvä, mutta jos Desktop-spin menee USB:lle, niin mikään ei varmaankaan estä tekemästä esimerkiksi Afrikkaan sopivaa CD-kokoista spiniä.

Onpa taidettu joskus sähköpostia lähetelläkin.

bugi on listattu vain medium-severityksi!

Muuten en osaa kommentoida kun en käytä Inkscapea, paitsi tietysti että on harmi, että siellä on paha bugi. Kehityspuolesta sen verran kuitenkin, että severity-kenttää ei ole perinteisesti Fedorassa käytetty ollenkaan. Viime aikoina QA-tiimi on tehnyt ehdotuksen severityn ja priorityn käytöstä, mutta ne ovat edelleen vapaaehtoisia, jokainen kehittäjä saa itse päättää, käyttääkö niitä. Tuosta ei siis voi oikein päätellä mitään.

Muuten en osaa kommentoida kun en käytä Inkscapea, paitsi tietysti että on harmi, että siellä on paha bugi. Kehityspuolesta sen verran kuitenkin, että severity-kenttää ei ole perinteisesti Fedorassa käytetty ollenkaan. Viime aikoina QA-tiimi on tehnyt ehdotuksen severityn ja priorityn käytöstä, mutta ne ovat edelleen vapaaehtoisia, jokainen kehittäjä saa itse päättää, käyttääkö niitä. Tuosta ei siis voi oikein päätellä mitään.[/quote]

Tässä onkin hyvä pointti. Mielestäni tuo severity ja priority pitäisi ehdottomasti ottaa käyttöön pakollisena.

Tuo kyseinen Inkscape-bugihan liittyy siihen, että text-tool:n käyttö kaataa ohjelman kertarysäyksellä. Severity on varmasti medium siksi kun se kerran pelaa ainakin Ubuntussa, sekä Windowsin alla. Kaiketi Maceissä myös. Tämä kuitenkin on asettanut minut vakavan tilanteen eteen kun käytämme kyseistä softaa työkäytössä joka päivä eli jos tuo bugin korjaus kestää kauan (kuten Inkscapella on tapana), niin joudun vaihtamaan jakelua! …Nyt ajan tarpeentullen Ubuntua VirtualBoxissa tuon vuoksi… :slight_smile:

Edit: Kernel version 2.6.31.9-174 myötä tuo Inkscapen bugi katosi. Ongelma on siis ratkennut, liekö sitten johtuen uudesta kernelistä vaiko samassa yhteydessä tulleista muista päivityksistä (itse Inkscapen päivitystä ei kuitenkaan ole tullut).

Fedora 13 Alpha on saatavilla: http://lists.fedoraproject.org/pipermail/announce/2010-March/002775.html

Ja nyt on Beta julkaistu. Betan Gnome-livelevy ei mahdu CD:lle, mutta kuulemma lopullisessa julkaisussa taas mahtuu. Suurin ero on ilmeisesti se, että OpenOffice on nyt oletuksena mukana ja varsinaisessa julkaisussa ei ole.

http://fedoraproject.org/fi/get-prerelease

Asensin tuon Fedora 13:n betan (+ ehkä jotain paketteja jo betaa uudempina) sillä betaversion netinstall-levyllä. Asennus meni ihan nätisti, mutta firstboot-velhon jälkeen meni kone jollain tapaa jumiin. Resetin jälkeen toimi kuitenkin ihan nätisti.

Kyseisessä koneessa on tuommoinen Radeon HD3650 -grafiikkaprosessori, jolle Fedora 12 sisäl ensimmäistä kertaa vapaan OpenGL-ajurin. Fedora 12:ssakin moni OpenGL:a hyödyntävä ohjelma toimi ihan hyvin tai ainakin kohtuullisesti, mutta tämä Fedora 13:n mukana tuleva ajuri tuntui toimivan selvästi paremmin. Neverballin grafiikassa ei enää ainakaan merkittävässä määrin bugeja ilmennyt, ja FlightGear näytti myös toimivan jo aika lähelle pelattavasti. Ruudunpäivitysnopeus vain jäi vielä hieman alhaiseksi, mutta ehkä se joskus siitä vielä paranee.

Netinst-F13 BETA? Tuo ei ole sattunut silmiini. Löydätkö linkin ko. CD:n (tikkuimagen) imurointiin?
Pidän varmimpana asentaa Fedoran asennuslevyiltä edellisen asennuksen päivityksenä, ja kun kaistaa
riittää kohtuullisesti, soveltuu tuo netinst-versio parhaiten.
Jos/kun netinst F13 BETA löytyy, varmuuskopioin nykyisen version, ja kokeilen Betaa, vaikka Fedorat raakileina voivat olla melkoisen haasteellisia… valitettavasti, mutta ymmärrettävästi, kun puhutaan jakelusta, joka pyrkii nimenomaan tarjoamaan kaikkea uusinta uutta ja uusimpia innovaatioita.

Joutui tosissaan miettiä, että onko tälle mitään syytä antaa lisää katsojia, mutta menkööt nyt tämän kerran.

Linux Action Show teki Fedora 13 -arvostelun… ja naurettavaksihan se taas meni.
http://www.jupiterbroadcasting.com/?p=1976

[quote=“juyli, post:8, topic:920”][quote author=muep link=topic=964.msg6088#msg6088 date=1271255905]
Asensin tuon Fedora 13:n betan (+ ehkä jotain paketteja jo betaa uudempina) sillä betaversion netinstall-levyllä. [/quote]

Netinst-F13 BETA? Tuo ei ole sattunut silmiini. Löydätkö linkin ko. CD:n (tikkuimagen) imurointiin?[/quote]

Verkkoasennuksiin sopii - http://boot.fedoraproject.org/

[quote=“cmp, post:9, topic:920”]Joutui tosissaan miettiä, että onko tälle mitään syytä antaa lisää katsojia, mutta menkööt nyt tämän kerran.

Linux Action Show teki Fedora 13 -arvostelun… ja naurettavaksihan se taas meni.
http://www.jupiterbroadcasting.com/?p=1976[/quote]

Rahul Sundaram kommentoi arvosteluun: Feedback on the Linux Action Show review of Fedora 13

Aika vihjeettömiä tyyppejä.

  • Fedora ei tarjoa virallista Flashia, koska se on suljettua lähdekoodia, tämä kuuluu jo Fedoran periaatteisiin, mikä selviäisi wikistä helposti: https://fedoraproject.org/wiki/Licensing (linkki tuonne on etusivulla)

  • Fedora ei voi tarjota patentoituja koodekkeja USA:n lainsäädännön vuoksi. Wikissä ei myöskään voida suoraan sanoa, että “hae koodekit täältä”, koska se olisi “patenttiloukkaukseen osallistumista”. Pelkkä Google-linkki on kieltämättä hieman ikävä, mutta sitä ollaan ilmeisesti nyt muuttamassa. https://fedoraproject.org/wiki/Software_Patents

  • Ubuntun livelevyllä ei ole mukana käännöksiä, Fedoran levyllä on, siksi ohjelmille on vähemmän tilaa. En ole erityisen yllättynyt, että amerikkalaiset eivät tajua tätä.

  • Shotwell on ihan hyvä softa, siihen tulisi lisää ominaisuuksia näkyviin, jos sinne oikeasti toisi jotain valokuvia, olipa hienosti testattu…

Jeps. Asensin minikannettavaan Omegan, joka oletuksena jo tarjosi kaikki epäviralliset, tarvittavat lisäpalikat.Omega on siis epävirallinen Remix-julkaisu: http://omega.dgplug.org/
Jotkin kotoistustiedostot taitavat uupua, mutta muuten täysiverinen Fedora-jakelu.

[quote=“vpv, post:12, topic:920”][quote author=cmp link=topic=964.msg6240#msg6240 date=1274073001]
Linux Action Show teki Fedora 13 -arvostelun… ja naurettavaksihan se taas meni.
[/quote]
Aika vihjeettömiä tyyppejä.[/quote]

Noiden kavereiden Fedora “arvosteluissa” ei ole valitettavasti ollut mitään järkeä pitkään aikaan. En voi uskoa, että ovat oikeasti noin uskomattoman tietämättömiä, vaan mollaavat Fedoraa tarkoituksella.
Fedora 11 ja Fedora 12 arvostelun jälkeen Rahul Sundaram ja Adam Williamson väänsivät faktaa rautalangasta, ja oikoivat väärinkäsityksiä ja suoranaisia valheita [1] [2]. Seuraavissa jaksoissa Chris ja Bryan eivät edes yrittäneet korjata väittämiään.

[1] https://www.redhat.com/archives/fedora-marketing-list/2009-June/msg00158.html
[2] http://lunduke.com/?p=705

Saa nähdä reagoivatko Chris tai Bryan tällä kertaa mitenkään Rahulin oikaisuihin - veikkaan että eivät.

Ei mene noille jakeluun ei …

Aika hiljaista oli - http://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

puuh

Keskustelu aiheesta jatkuu täällä: http://www.jupitercolony.com/viewtopic.php?f=3&t=4463&p=36233#p36233

Kerneli olisi tarkoitus päivittää version 2.6.34 pian ilmestymisen jälkeen.

Kyle McMartin: "Obviously, we’re shipping F-13 with 2.6.33, but I’d like to get the update out there pretty quickly afterwards, if possible."
Lähde: http://thread.gmane.org/gmane.linux.redhat.fedora.kernel/2422

[quote=“cmp, post:9, topic:920”]Joutui tosissaan miettiä, että onko tälle mitään syytä antaa lisää katsojia, mutta menkööt nyt tämän kerran.

Linux Action Show teki Fedora 13 -arvostelun… ja naurettavaksihan se taas meni.
http://www.jupiterbroadcasting.com/?p=1976[/quote]

Jatketaan nyt aiheesta vielä hieman. Uusimmassa jaksossa käsiteltiin Fedora 13 “arvostelun” saamaa palautetta.
Rahul kommentoi myös uusinta jaksoa: http://www.jupitercolony.com/viewtopic.php?p=36427#p36427

Valitettavasti vaikuttaa pahasti siltä, ettei Chris ja Bryan taaskaan edes yritä oikaista valheitaan tai tehdä kuulijoille selväksi Fedoran tavoitteita. Näin se on ollut aina, joten ei sinällään yllätys.
Esimerkiksi vpv otti esille Fedoran live-cd tilanvientiä koskevan aiheen, mutta valitettavasti taisi mennä faktat harakoille.

C&B ovat tietoisia http://fedoraproject.org/wiki/Statistics sivustosta, mutta ovat silti käyttäneet käyttäjämääriä koskevaa artikkelia lyömäaseenaan muissakin jaksoissa. Yllätys yllätys, eivät edes yritä oikaista “väärinkäsitystä”, kuten uusinkin jakso osoittaa.

En usko, että mikään muuttuu joten saamme varmasti jatkossakin nauttia C&B:n vihjeettömistä Fedora-arvosteluista.

Näillä tyypeillä näyttää olevan sellainen vahva mielipide, että koska monelle uudelle käyttäjälle “Red Hat = Linux”, niin siksi Fedorassa pitäisi toimia MP3:t, Flashit sun muut oletuksena. Tuskin he tuolla asenteella voivat koskaan oikein antaa mitään hyvää arviota Fedorasta.

Fedora 13 on julkaistu tänään, lukitsen tämän kehitysversioaiheen ja jatketaan keskustelua täällä: http://linux.fi/foorumi/index.php?topic=1174.0