Fedora 14

Fedora 14 on julkaistu tänään, avaan vakaalle versiolle oman keskusteluketjunsa.

http://fedoraproject.org/fi/
http://fedoraproject.org/fi/get-fedora
http://spins.fedoraproject.org/
http://torrent.fedoraproject.org/

Tärkeimmät ominaisuudet: http://fedoraproject.org/wiki/Fedora_14_talking_points
Julkaisumuistio: http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/14/html/Release_Notes/index.html

Eli n. kuukausi aikaa päivittää F12 uuteen. Ikuinen pulma, päivittääkö entinen ja luottaa kaiken menevän “putkeen” vai asentaa uusi tyhjältä pöydältä.

Noniin, pääsin ekana kirjoittamaan upgradesta. Eli ajan par aikaa upgradea 13 -> 14. So far so good. Odotan mielenkiinnolla mitä uusi versio tuo (en ole vaivautunut katsomaan feature listaa erikseen).

Läppärilleni tuo näytti lataavan 1.1 gigan arvosta tavaraa, pöytäkoneelle hieman vähemmän.

Huom! Releasenotesit huomasin vielä olevan v13 ajalta :wink:

KORJAUS: Vaan eivätpä ole enää ajalta ennen 14…

[quote=“strangelaw, post:3, topic:1181”]Noniin, pääsin ekana kirjoittamaan upgradesta. Eli ajan par aikaa upgradea 13 -> 14. So far so good. Odotan mielenkiinnolla mitä uusi versio tuo (en ole vaivautunut katsomaan feature listaa erikseen).

Läppärilleni tuo näytti lataavan 1.1 gigan arvosta tavaraa, pöytäkoneelle hieman vähemmän.

Huom! Releasenotesit huomasin vielä olevan v13 ajalta :wink:

KORJAUS: Vaan eivätpä ole enää ajalta ennen 14…[/quote]

Jep, asennuksen jälkeen kone ei bootannut. “hieman viimeistelyä kaipaisin”


Eero

Tietenkin kaikissa päivityksissä pitää olla varmuuskopiot ajantasalla. Olen hieman skeptinen tuohon yli version hyppäämiseen. Fedoran “filosofia” on
pitää jakelu ajantasalla. Käytän yleensä netinstall-isoa järjestelmän päivittämiseen, jos mitään erityistä syytä ei ole asentaa puhtaalle pöydälle.

Kyllä sitä kahden yli hyppäämistä “tuetaan”, ihan siinä missä nyt Fedoralta voi yhteisöprojektina muutenkin tukea odottaa. Muistaakseni Preupgrade esimerkiksi ei edes anna valita, että päivitetäänkö 12:sta 13:een vai 14:ään, vaan se on aina 12 -> 14.

Päivitin viime yönä netinst-asennus-CD:llä onnistuneesti Fedora 13 → Fedora 14. Päivitys oli aika hidas prosessi n. 1100 -pakettia, mutta valmista tuli. Fedora 14, näin pikaisella testauksella, tuntuu hyvin toimivalta kuten Fedorat yleensäkin.

Jep, asennuksen jälkeen kone ei bootannut. “hieman viimeistelyä kaipaisin”


Eero
[/quote]

Doh, mulla boottaa vähän liiankin hyvin - ja usein - ilmeisesti jokin ajuri/fyysinen ongelma hardiksessa…liittyisikö näyttöön. Oireet: Kone jumiin kesken <ei mitään>, odotetaan vähän aikaa, levyvalo palaa, B00T! Ja alusta …Kernel crashi PCI väylässä ym. olen raportoinut, mutta häiritsevä ongelma todellakin. Voi myös liittyä lämpöön.

Kyllä tuo 14 on ihan mukavan tuntuinen.

Asensin 14 alustamatta home-osiota (jos se nyt liittyy asiaan) ja
saan koko ajan ilmoituksen että kernelissä on tapahtunut kaatuminen.
En huomaa käyttämisessä mitään häikkää niin tarviiko tuosta ilmoituksesta välittää?

Tuskinpa. Jos saat kopioitua ABRT:stä sen virheilmoituksen tänne, niin sitten voisi vähän paremmin arvioida, että mistä on kyse.

Package: kernel
Latest Crash: to 11. marraskuuta 2010 09.33.54
Command: not_applicable
Reason: WARNING: at net/wireless/scan.c:580 cfg80211_inform_bss_frame+0x5b/0x13c cfg80211
Comment: None
Bug Reports:
Tuollaista kertoo. Vai pitäiskö suosiolla vaihtaa takaisin 13?

Jos langaton verkko toimii, niin tuskinpa tästä sitten mitään haittaa on.

On tässä nyt ollut konepäivitysrumbaa, mutta kaikki on mennyt erinomaisen hyvin. Jo neljä Fedora 13 -> Fedora 14. Yksi näistä on x86_64 -versio.
Kuten jo aiemmin viestiketjussa kerroin, olen käyttänyt netinst.iso:a. Ainoastaan muistitikulle unetbootinillä asennettu netinst.iso ei suostunut päivittämään Asus EeePC 1001HA:n Fedora 13, vaan ilmoitteli, että koneella oleva versio on liian vanha (?) päivitettäväksi, ja suositteli uudelleenasennusta. Kotihakemiston kopioimisen jälkeen päätin kuitenkin kokeilla preupgrade:a, sujuvastihan tuokin sitten onnistui.
Vielä olisi pari ylläpitämääni Fedora-konetta jossakin välissä päivitettävä - nämä nykyiset päivitykset kävivät hyvästä “esileikistä”.

En viitsisi uutta threadia tehdä, koska ongelmani saattaa hyvin olla helposti ratkaistavissa. Asensin F14:n, mutta nyt en pääse boottaamaan peruskäyttäjällä sisään, koska “cannot enter home folder”. Rootilla pääsen sisään, mutta en osaa korjata ongelmaa. Olisiko täällä kellään vinkkiä?

Tarkista, että /home hakemistossa on ko. käyttäjä ja käyttäjän ryhmä näyttää loogiselta :wink:
Jos levytilaa on vain vähän, ei käyttäjälle riitä tilaa käynnistää X-sessiota, mutta root:lle varataan tuo sovittu levytila.
Luo root-tunnuksella (adduser/useradd) uusi käyttäjätunnus, ja kokeile toimisiko se…

Muistettuani että F12 oli ennestään päivitetty F10:stä, päätin tällä kertaa pistää kaikki sileäksi ja siirtyä ext3:sta ext4:ään. Asennus meni muuten ok, eka kerran installeri kaatui ennen kuin sai pakettien riippuvuudet ratkottua, mutta toisella yrittämällä toimi oikein. Palauttelin vanhan asennuksen backupista yleisimpien ohjelmien asetuskansiot (.mozilla, .thunderbird jne.) kotihakemistooni ja eipä tässä mitään ongelmia ollut. Jonkun verran käsityötä kumminkin asennella ohjelmat ja tarkistaa että kaikki toimii.
Jostain syystä en löydä lokaaliasetuksia oletustyökaluista. Haluan siis koko järjestelmän juttelevan englantia, mutta muuten suomalaisittain sopivat asetukset (eurot, viikon eka päivä maanantai jne…). Näppäinkartta valittiin jo asennusvaiheessa ja se on ok.

Kaikenkaikkiaan hyvältä tämä vaikuttaa.

Näin tarkkaan säätöön ei taida olla Fedoralla mitään työkalua, ellei sitten esimerkiksi Gnomessa ole jotain sopivaa. [tt]/etc/sysconfig/i18n[/tt]-tiedostoa muokkaamalla tämän varmaan saa tehtyä.

[quote=“vpv, post:17, topic:1181”][quote author=tekki link=topic=1303.msg7216#msg7216 date=1291914007]
Haluan siis koko järjestelmän juttelevan englantia, mutta muuten suomalaisittain sopivat asetukset (eurot, viikon eka päivä maanantai jne…).
[/quote]

Näin tarkkaan säätöön ei taida olla Fedoralla mitään työkalua, ellei sitten esimerkiksi Gnomessa ole jotain sopivaa. [tt]/etc/sysconfig/i18n[/tt]-tiedostoa muokkaamalla tämän varmaan saa tehtyä.[/quote]
Outoa… edellisessä (F12) asiat olivat oikein, mm. gnome-palkin kellon alta avautuva pikkukalenteri näytti maanantaita eka päiväksi, mutta en enää muista pitikö sen asian eteen tehdä yhtään mitään. Suomalaisia valikoita ei ollut siinäkään. Pitää kaivella se asetus jostain kun se kalenteri kaivelee sen verran pahasti.

näin ensikertalaiseta fedoran käyttäjänä sanoisin että fedora on helppo asentaa ja helppo käyttää. ;D

[quote=“tekki, post:18, topic:1181”][quote author=vpv link=topic=1303.msg7217#msg7217 date=1291920404]

Näin tarkkaan säätöön ei taida olla Fedoralla mitään työkalua, ellei sitten esimerkiksi Gnomessa ole jotain sopivaa. [tt]/etc/sysconfig/i18n[/tt]-tiedostoa muokkaamalla tämän varmaan saa tehtyä.
[/quote]
Outoa… edellisessä (F12) asiat olivat oikein, mm. gnome-palkin kellon alta avautuva pikkukalenteri näytti maanantaita eka päiväksi, mutta en enää muista pitikö sen asian eteen tehdä yhtään mitään. Suomalaisia valikoita ei ollut siinäkään. Pitää kaivella se asetus jostain kun se kalenteri kaivelee sen verran pahasti.[/quote]
Tähän löytyikin lopulta helppo ratkaisu. Vaihdoin järjestelmän oletuskieleksi English (Great Britain) oletuksena olleen English (USA):n sijaan. Nyt järjestelmä puhuu edelleen samaa kieltä, mutta kalenterissa on viikon ensimmäisenä päivänä maanantai.