Fedora 19

Fedora projekti julkaisi Fedora 19 (“Schrödinger’s Cat”) versionsa.

Uuden version voi ladata:

Julkaisutiedot englanniksi:

http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/19/html/Release_Notes/

Yksityiskohtaiset versiokohtaiset ominaisuudet englanniksi:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/19/FeatureList

Suomenkielisen Linux-wikin Fedorasivu:

http://linux.fi/wiki/Fedora

Jeps. Minulla on siis ollut jo jonkin aikaa F19-Beta testissä, ja ihan kivalta on tuntunut. Nyt muutama FedUp-päivitys käynnissä F18 -> F19.

Edellisen vuoden tapaan imuroin hätäiseen Asennus-DVD:t (i386/x86_64) bittorrentilla, ja pistän ne jakoon muutamiksi päiviksi kuten monet muutkin ovat jo tehneet :wink:
Tuskin asennan/päivitän Fedora-jakeluitani ko. menetelmin.
BTW. Myös net-install löytyy esim. : ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux/mirrors/fedora/linux/releases/19/Fedora/i386/iso/
jos muut suoraa netistä päivitys- tai asennustavat eivät sovellu. Lisäys: (x86_64 netinst-levyn imagehan löytyy pienellä pähkäilyllä).

Tervehdys !
Toi fed-up päivitys kiinnostaa, kerrotko kuinka toimi.
Päivitin fed-upilla 17 ->18, ei oikein tullut hyvä.
Tosin ei suuria murheitakaan.
Extensiot lähinnä teki tenää, eikä varsinkaat themet toimi vieläkään
erityisen hohdokkaasti.
Johtuneeko sitten ettei fc18 ollut kovinkaan valmis vaan pikemminkin
vähän “tekele”.

[quote=“metusalem, post:3, topic:1504”]Toi fed-up päivitys kiinnostaa, kerrotko kuinka toimi.
Päivitin fed-upilla 17 ->18, ei oikein tullut hyvä.[/quote]

Netistä kyllä löytyy ihan hyvät ohjeet, mutta kirjataanpa niitä uudelleen.
Minulla on paha tapa eli “viritetyt vehkeet” poistaa -testing.repo:t, kun järjestelmä on virallisesti koottu ja asennettu. Mutta päivittäessä lienee välttämätöntä asentaa myös nuo *-testing.repo (ja samalla asentuu myös rawhide-repot). Fedora-release, rpmfusion-releaset jne.
Sitten päivitän käytössäolevan jakeluversion, ja nuo -testing -kamatkin tulevat mukaan.
Sitten riittänee root-oikeuksin fedup --network .
Nyt imuroidaan järjestelmästä riippuen puolentoistatuhatta pakettia ja kun tuo on valmis, ohjelma kohteliaasti pyytää käynnistämään koneen uudelleen, ja valitsemaan Grub-valikosta FedUp-Upgrade -vaihtoehdon (Oliko tarkemmin System Upgrade (fedup)).
Jos päivitys ei mene putkeen, on aina oltava valmis yrittämään tuota fedup:ia uudelleen, ja tarvittaessa vaikka asentamaan järjestelmä alusta puhtaalle pöydälle.
(Varmuuskopiot henk.koht. -datasta!)
En ole joitakin jakeluversioitani asennellut enää useimpaan vuoteen (liekö jostakin Fedora 13 lähtien?). Ja uudelleen asennuksetkin on yleensä tehty konekannan vaihduttua i686 -> x86_64 -versioksi.

Mielestäni Fedora 18 ei ole ollut mitään vikaa, vaan ihan toimiva systeemi, mutta Fedora on nimenomaan jakelu, joka on jokatapauksessa päivitettävä aika-ajoin.
(Ja kaikki käyttöjärjestelmät on pidettävä ajantasalla mm. tietoturvasyistä) Mieluummin päivitän kuin asennan uudelleen (jos ei ole pakko). Aiemmin päivitin järjestelmän netinst-CD:llä, mutta nyt tuo fedup on tuntunut olevan toimiva vaihtoehto. Minulla on siis yhä käynnissä useammankin F18 -> F19 -päivitykset.

Mitenkäköhän asennuksen saisi onnistumaan mokkulan kanssa (Huawei E353)?
Jos mokkula on kiinni koneessa asennus kaatuu heti alussa, jos taas yrittää asentaa ilman mokkulaa asennus jämähtää verkon konfigurointiin eikä tule ikinä valmiiksi. Kokeilin myös aloittaa asennuksen ilman mokkulaa ja sitten liittää sen, tällöin asennus kaatuu heti kun verkon yhdistää…

Noin, sainpa asennettua!
Asennus onnistuu kun live-levyllä ei ollenkaan luo mokkulayhteyttä, eikä liitä mokkulaa eikä mitään muutakaan USB-tikkua, ei siis edes ennen asennusta.
Jos nettiyhteyden tekee Network Managerilla ennen asennusta tai asennuksen aikana asennus ei onnistu. Pienen pientä bugia siis…

Eipä tulisi mieleenikään alkaa asentelemaan järjestelmää mokkulan varassa. Mutta onhan tarjolla tuo asennus-DVD, jolloin asennuksen aikana ei tarvitse olla yhteyksiä.
BTW. minulla on samainen mokkula tarvittaessa, tilapäisessä käytössä.

Täälläpäin Suomea ei ole muita vaihtoehtoja kuin joko 3G tai 4G mokkula. Aika yleistä nykyisin maaseudulla jossa kiinteitä yhteyksiä ei ole mahdollista saada mitenkään.

Menee jo rutkasi ohi aiheen, mutta kyllä, jos mokkula toimii, voi kaikessa rauhassa imuroida asennus-DVD:n (4,3Gt paketoitua tavaraa), jossa lienee kaikki tarvittavat palikat asennukseen ilman nettiyhteyttä. Kun asennus on tehty, voi mobiiliyhteyden ottaa käyttöön ja päivittää järjestelmän.
Jotkut mokkulat vaativat toimiakseen esim. usb-modeswitch paketit, joita ei välttämättä kaikki jakelut asenna automaattisesti.
Jos edes asennus-DVD ei ko. paketteja tarjoaisi, voi nuo noutaa jo ennen asennusta tiedostopalvelimilta.
Tietysti minulle herää kysymys, missä korvessa asustelet, ettei todellakaan ole mitään muuta vaihtoehtoa tietoliikenneyhteyksille kuin 3G/4G -mobiililaitteet? Impivaara?
En asentele järjestelmiä kesäpaikalla - vaan kiinteän yhteyden varassa (eth/wifi).

Kysymys olikin siitä että asennus joka on käynnistetty asennus-DVD:ltä kaatuu jos mokkula on liitettynä.
Varsin normaalia lienee ennen asennusta kokeilla toimiiko se netti ko. jakelulla. Ja jos näin tekee eikä irroita mokkulaa ennen asennusta asennus kaatuu. Samoin käy jos mokkulan liittää asennuksen aikana. Mutta kuten jo sanoinkin: minä sain sen asennettua ja jopa päivitettyä…

Niin todellakin, asun sellaisessa paikassa jota monet kadehtien haluaisivat kesäpaikakseen. :smiley: Täällä toimi vielä muutama vuosi sitten Soneran ADSL, mutta ei ole enää, ja silläkin max. nopeudeksi sai 1M, johtuen pitkistä puhelinjohdoista.
Sonera lopetti palvelunsa vähäisen kysynnän takia. No onneksi Saunalahdella on ruuhkaton 3G verkko johtuen juurikin siitä että asun haja-asutus alueella. :wink: Kaikki suomalaiset eivät asu kaupungeissa, eivätkä edes taajamissa. Ja läheiseen taajamaankaan Sonera ei enää tarjoa ADSL-verkkoaan.

[quote=“raimo, post:10, topic:1504”]Varsin normaalia lienee ennen asennusta kokeilla toimiiko se netti ko. jakelulla.[/quote] Tässä on huomioitava se, että Live-versio ja järjestelmän asennus ovat eri asioita.

asun sellaisessa paikassa jota monet kadehtien haluaisivat kesäpaikakseen.
Kuka haluaa - kuka ei. Hyttysiä tai erikoisesti mäkäräisiä en kaipaile. Tosin mesikämmen saattaa olla tavattavissa mökkikulmiltani savusaunaa lämmittäessäni. ;)
Soneran ADSL, mutta ei ole enää...
Jo vuosia sitten Sonera likvidoi palvelun, joka meillä toimi ihan hienosti. Vastaavaa palvelua emme ole edes löytäneet.

Yhä siis olemme kaukana Fedora19-jakelun asennusongelmista, jotka joutuvat vakavaan testiin mokkulayhteyksien osalta kesälomani aikana pitkin tiettyjä alueita Suomessa.