Fedora 21 (Twenty One)

Taas on päivityksen aika palstalla, ja aloittaa keskustelu virallisesti julkaistusta Fedora 21:stä.
Hätäisenä päivitin jo jokin aika sitten Fedora 20 -> Fedora 21 Beta:ksi, joka siis lienee nyt aivan kelvollisesti päivittynyt viralliseen versioon. Ainuttakaan Fedora21-asennusta en ole (vielä) tehnyt, mutta tuokin tullee eteen, jos talouteen eksyy laite, jossa ei ole vielä Linux-järjestelmää :wink:

Lisäys: tuossa jo aikaisemmin tarkastelin, olisiko Fedora 21 -versiolle tärkeimmistä, ohi jakelun virallisten lähteiden, ohjelmastani jo tarjolla (ilman omaa kääntämistä ja/tai rpm-paletin tekoa) SCID-tietokantaohjelmaa. Tänään sekin oli tarjolla (aiemmin oli palvelimella hakemistonsa tuota versiota varten, mutta se näytti tyhjältä). Jesss… jokainen vapaa ja ilmainen arpa voi voittaa!
http://katrine.lpi.ru/kalenkov/fedora/21/x86_64/
Hätäiseen kokeiltu ja toimivaksi havaittu.

Lisäyksen lisäys: aiemmissa Fedora-versioissa tarpeettomien kernel-versioiden poisto onnistui komennolla (root-oikeudet): yum remove kernel-.fcxx nykyisin päästään samaan tulokseen poistamalla kernel-core paketti. Esim. rpm -qa | grep kernel-core kernel-core-3.17.4-302.fc21.x86_64 kernel-core-3.17.4-301.fc21.x86_64

[i]Riippuvuudet on ratkaistu

Package Arkkitehtuuri Versio Asennuslähde Koko

Poistetaan:
kernel-core x86_64 3.17.4-301.fc21 @fedora 40 M
Poistetaan riippuvuuksien vuoksi:
kernel x86_64 3.17.4-301.fc21 @fedora 0.0
kernel-modules x86_64 3.17.4-301.fc21 @fedora 17 M
kernel-modules-extra x86_64 3.17.4-301.fc21 @fedora 2.1 M
Transaktion yhteenveto

Remove 1 Package (+3 Dependent packages)
Koko asennettuna: 59 M [/i]

Tuossa odottelin pari viikkoa julkaisun jälkeen ennen kuin päivitin omani FedUpilla. Kaiken maailman pieniä ongelmia sitä on tapana tulla jakeluversiosta toiseen päivitettäessä. Muun muassa 21-version kanssa ovat alkaneet graafiset ongelmat, joissa näytölle vaan ilmestyy toisinaan outoja kuvioita. Eikä ole edes suljettuja ajureita käytössä…

Palaan kyllä takaisin vanhaan tyyliin jossa asensin aina toiselle kiintolevylle uuden puhtaan version ja siirsin sitten tiedostot ja asetukset uuteen asennukseen. Työläs tapa mutta vähemmän ongelmien etsintää ja ratkaisua. Ei kyllä yhtään nappaa nyt alkaa taas ratkomaan näitä.

[quote=“oselotti, post:2, topic:1640”]… Muun muassa 21-version kanssa ovat alkaneet graafiset ongelmat, joissa näytölle vaan ilmestyy toisinaan outoja kuvioita. Eikä ole edes suljettuja ajureita käytössä…

Ei kyllä yhtään nappaa nyt alkaa taas ratkomaan näitä.[/quote]
Et vihjaissut, mikä näytönohjain on käytössä. Suljetut ajurit lienevät yleensä tarpeen vain, jos laite ei toimi toivotusti, tai tarvitaan suljetun ajurin lisäominaisuuksia, joita ei avoimen lähdekoodin ohjaimiin ole kyetty tekemään. Nykyisin en ole tarvinnut suljettuja ajureita, ja vanha Nvidia-ohjaimenikin toimii tarpeitani vastaavasti ihan nouveau-ajureilla.
Kokeilisin järjestelmääsi luomalla uuden käyttäjän ja testaamalla ko. käyttätunnuksella järjestelmää. Lisäksi voisi kokeilla useita eri työpöytäympäristöjä ja ikkunamanagereita. Itselläni näemmä on käytettävissä: LXDE, Gnome, Perinteinen Gnome, Gnome Waylandilla, Openbox sekä XFCE-istunto.
Myös joidenkin muiden jakeluun asennettujen epävirallisten/ulkopuolisten ohjelmien poistaminen (ennen asennusta) voi auttaa luovimaan erilaisten karikkojen ohi.

Asensin aikanani F21-Alpha -version omalle osiolleen nimenomaan testiksi, jotta voisin sen siirtää vanhan jakeluni tilalle, jos jakelupäivitys olisi mennyt ihan reisille. Näin ei siis tarvinnut tehdä, vaan kaikki F20 versiot ovat ongelmitta päivittyneet Fedora 21.

Tässä koneessa on Intelin prosessoriin intergroitu Intel HD Graphics -näytönohjain. Ei siihen suljettuja ajureita taida olla olemassakaan, kun ihan kernelistä löytyy tuki sille. Suljetun koodin ajurit kyllä on ainakin omien kokemusten mukaan laadukkaampia kuin vastaavat avoimen koodin toteutukset, pääsevät parempaan suorituskykyyn ja näytönohjainten virransäästö toimii paremmin.

$ lspci | grep VGA 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)

[quote=“juyli, post:3, topic:1640”]Kokeilisin järjestelmääsi luomalla uuden käyttäjän ja testaamalla ko. käyttätunnuksella järjestelmää. Lisäksi voisi kokeilla useita eri työpöytäympäristöjä ja ikkunamanagereita. Itselläni näemmä on käytettävissä: LXDE, Gnome, Perinteinen Gnome, Gnome Waylandilla, Openbox sekä XFCE-istunto.
Myös joidenkin muiden jakeluun asennettujen epävirallisten/ulkopuolisten ohjelmien poistaminen (ennen asennusta) voi auttaa luovimaan erilaisten karikkojen ohi.[/quote]

Asensin uudelleen puhtaan version, kun ei nyt yhtään huvittanut lähteä selvittämään noita ongelmia. Koneella kun pitäisi oikeitakin hommia tehdä. Nyt näyttää toimivan oikein. Lähinnä ihmettelin vain sitä että miten vielä vuonna 2014 Linux-jakelut kärsivät näistä samoista ongelmista kuin vuosia sitten, kuten jakeluversion päivityksessä tapahtuvat rikkoontumiset ja vastaavat.

Fedoran tavallisella versiolla jakeluversion päivittäminen toimii varmasti paremmin, mutta Fedoran eri Spinneistä ei voi olla niinkään varma. Itsellä Fedora KDE käytössä. FedUp ei ainakaan listaa Spinnejä erikseen vaan ne kuuluvat [tt]nonproduct[/tt]-kategoriaan.

Itse kun päivitin (oli asennettu F20 KDE spin) F21:een niin suurin ongelma oli se, että jotkut lisäämäni pakettilähteet eivät olleet päivittyneet ja Firefox ei toiminut, kun en ollut korjannut yhtä ongelmaa riippuvuuksien kanssa. Siinäkin korjaus oli ensin poistaa se paketti, jolloin lähti mm. libreoffice ja sitten asentaa takaisin libreofficeineen. Firefoxkin alkoi toimia, kun sai oikean version kirjastosta. Mitään grafiikkabugeja ei kyllä tullut (käytössä oli radeon/r600). Fiksumpi olisi tuon hoitanut ennen päivitystä, mutta hyvinhän se onnistui jälkikäteenkin.

Nuo jakelupäivitysten ongelmat johtuvat varmaan siitä, että sitä on kovin vaikea saada menemään oikein. Tarvitaan paljon testausta ja sittenkin jää sellaisia asetusvaihtoehtoja, joita ei ole testattu. Jos joku haluaa, niin voi vapaasti kehitellä idioottivarman päivityssysteemin, jotta tuo toimii aina ja helposti. Sellaiselle olisi varmasti kysyntää, jos sen pystyy tekemään. Monet jakelut eivät edes tue jakelupäivityksiä, koska niissä on liikaa työtä kehittäjille. Käsittääkseni Fedoran FedUp on aika nuori työkalu, mutta mielestäni sen toiminta oli ihan vakuuttavaa, kun sitä käytin ensimmäistä kertaa. Vähän toisenlainen lähestymistapa kuin Ubuntussa. Eikä nuo suuret päivitykset aina muuallakaan (isommilla resursseilla) suju niin hyvin: kuulemma Windowsillakin on toisinaan ongelmia päivettäessä uudempaan versioon.

Intelillä ei tosiaan ole kuin yksi ajuri* ja se on avointa koodia. Se on kuitenkin mielestäni aika laadukas ja tulkee OpenGL:ää versioon 3.3 asti. 4.x-versiotkaan (lähinnä 4.0-4.2) eivät ole enää kovin kaukana. Lisäksi sitä kehittävät Intelin omat kehittäjät ja tuki on taattu, joten se on paremmassa asemassa kuin monet muut avoimen koodin ajurit. Lähimmäksi pääsee AMD:n radeon.

*Lisäksi on Gallium3D:tä käyttävä harrastelijavoimin ylläpidetty ajuri, Ilo, joka ei pärjää laisinkaan Mesa-ajurille. Sekin on avointa koodia. Gallium3D on se mitä AMD:n näytönohjainten avoimen koodin 3D-ajurit ja nouveau:n 3D-ajuri käyttävät. Intel on päättänyt pysyä vanhanaikaisessa Mesassa, jossa koodia jaetaan eri ajurien välillä vähemmän.

Näköjään myöskään FileZilla ei toimi uusimman Fedoran KDE-versiossa. Palvelimelle yhdistettäessä vaan välkkyy eikä anna lähettää/ladata tiedostoja tai edes selata hakemistoja.

[code]$ filezilla --debug-startup
Reading locale option from /home/user/.filezilla/filezilla.xml

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘width >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘height >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘width >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘width >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘height >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘width >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘height >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘height >= -1’ failed

(filezilla:3384): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_set_size_request: assertion ‘height >= -1’ failed
wxD-Bus: Signal from /org/freedesktop/DBus, member NameAcquired
wxD-Bus: Reply with serial 2
wxD-Bus: Signal: Error: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Requesting busy
wxD-Bus: Reply with serial 3
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Request successful, cookie is 5
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Requesting idle
wxD-Bus: Reply with serial 4
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Request successful
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Requesting busy
wxD-Bus: Reply with serial 5
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Request successful, cookie is 6
wxD-Bus: CPowerManagementInhibitor: Requesting idle[/code]

$ filezilla --version Reading locale option from /home/user/.filezilla/filezilla.xml FileZilla 3.9.0.6, compiled on 2014-10-20

Aiheesta löytyy näköjän keskusteluakin FileZillan foorumilta: https://forum.filezilla-project.org/viewtopic.php?t=34780, mutta bugiraporttia ei ainakaan vielä löytynyt.

Testasin Fedora 21:n GNOME Live-versiolla ja siinä FileZilla ainakin toimii moitteettomasti, mutta KDE Live-versiolla ei toimi. Huomaa että Spinnejä ei testata läheskään yhtä hyvin, kuin “virallista” GNOME-versiota.

Onneksi [tt]lftp[/tt] toimii vielä, sillä pärjää ihan hyvin.

Totta. Mielestäni CentOS:n lähestymistapa on ylivoimaisesti paras. Julkaistaan harvoin uusia versioita ja tuetaan vanhoja versioita kauan. Päivitystä vanhasta versiosta uuteen ei suositella, vaan kehittäjät käskevät asentamaan uuden version suoraan puhtaalta pöydältä.

Kyllä on. Varmasti se toimiikin hyvin Fedoran niin kutsutulla “virallisella” versiolla, mutta Spinnejä se ei ymmärrä.

Sattumalta huomasin että itse Torvalds on jakanut myös omia kokemuksiaan F21-päivityksestä.
https://plus.google.com/+LinusTorvalds/posts/Wh3qTjMMbLC

Koska avoimen lähdekoodin ohjelmat ja jakelut kehittyvät huimaa vauhtia, haluan tutustua uusimpiin innovatiivisiin ohjelmiin. Pitäytyminen vanhaan ja luotettavaan sopii palvelimille tai vastaavaan “tuotantokäyttöön”. CentOS perustuu Red Hat Inc.:n RedHat Enterprise jakelun tarjoamaan avoimeen lähdekoodiin, mutta siitä puuttunee tietyt käyttöä helpottavat konffausohjelmat, jotka ovat tarjolla RH:n asiakkaille.

Uskoakseni varminta on (jakelusta riippumatta) asentaa tuetuin järjestelmä, ja lisäillä sitten haluamiaan (virallisesti tuettuja) lisäpalikoita.
En ole asentanut järjestelmiä uudelleen, vaan päivittänyt versioista seuraavaan vuosikausia. Viimeisimmät asennukset joko koneisiin, joissa ei ole ollut Linux-jakelua tai kun prosessorikanta on vaihtunut 32-bittisestä 64-bittiseksi.
Spinnit eivät liene jakelun peruskalustoa. En ole asentanut ainoatakaan Spinniä. (Kokemukset siis Fedora Core 1 lähtien).

Linux:in Isä ei enää ole niin aktiivisesti mukana eri jakelujen kehittämisessä, joten nuokin mielipiteet ovat lähinnä henkilökohtaisia mietteitä. Kuten tuostakin keskusteluketjusta on todettavissa, useimmilla on päivitys FedUp (tai vastaavilla menetelmillä) onnistunut ihan ok.
Ja kaikki omat henkilökohtaiset päivitykset jakeluversiosta seuraavaan ovat toimineet!
Mielestäni jakelun uudelleenasennus on hyvin työläs operaatio, joten jatkossakin yritän mieluummin päivittää jakelun kuin asentaa alusta asti uudelleen. (Varmuuskopiot ovat kultaa - oli kysessä sitten päivittäminen, asennus tai muu toiminta tietotekniikan parissa.)

Liekä tämä kysymys oikeassa paikassa ?
Minulla on kiintolevtllä fedora 21 asennettuna koneessa jonka emolevy on asus P8H77
M Pro. Tarkoitus on siirtää tämä kiintolevy toiselle paikkakunnalle ja toiseen koneeseen, jossa taasen on emolevynä MSI H55M-p31. Aikaisemmmin siirto on onnistunut, vanhemmilla käyttiksillä.
Anaconda varmaankin on toiminut hyvin.
Vaan nyt sitten arveluttaa esim. tämä M$ touhu bootti estoillaan.
Oliskos viisailla tietoo, kyselee vanhus ?