Fedora 37 Langallinen (wired) verkkoyhteys ei toimi

ERROR: “Connection failed Activation of network connection failed”
Ongelma alkoi jo Fedora 36 aikana (toimi asennuksen jälkeen pitkään) eikä päivitys Fedora 37 auttanut ongelmaan. Verkkokortti on Qualcom tarkempaa tietoa ei ole. Tietokoneen kokoonpano on suunnileen 2015 vuodelta. Langattoman verkon saa toimimaan mutta langallinen ei enää lähde “tulille”. Miten saisin verkon taas toimimaan?

Jos ongelmat alkoivat jo Fedora36 -versiossa, ei päivitys Beta-versioon todennäköisesti korjaa ongelmia.
Olisikohan verkkokortti tullut tiensä päähän?
Olen päivittänyt usean koneen Fedora37Beta:ksi ongelmitta.

sudo lspci | grep -i network

Tuolla komennolla näet minkälisia verkkokortteja koneessa on.
Oletus tietenkin on että niitä on vain 1, sitten vaan hakemaan Googlella ohjeita ko. kortille.

Kopioi komennon tulos tänne niin katsellaan porukalla. :slight_smile:

Ehkä parempi on etsiä tuota langallista verkkoa:

sudo lspci | grep -i ethernet

Jos sudoa ei ole käytössä, kirjaudu root-tunnuksella tai käytä pääkäyttäjän komentoja.

Kiitos Raimo vastauksestasi! Juuri tuolla komennolla sain tietää että verkkokorti on Qualcomm en vain tuolloin kirjoitaesani muistanut tarkempaa tyyppiä. Kyseesä on siis Qualcomm Atheros AR9462 ja tuo kortti on langattomaan yhteyteen. Langaton (wireless) yhteys toimi joten langallisen (wired) yhteyden toimimattomuuteen löytynee ASUSTek ajureista (emolevy Asus Z87 Pro). Tai sitten ei.

Kiitos vastauksestasi juyli!
[maitkon@fedora37gnome ~]$ sudo lspci | grep -i ethernet
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I217-V (rev 04)

Eli Intel ajureita ilmeisesti kaipailee.

Juu, kiitos korjauksesta. Olin juuri tulossa korjaamaan ohjettani, mutta täällä tarkkasilmäiset olivat sen jo tehneet. Kiitos :slight_smile:

Tuota voisi kokeilla (Administrative Tools for Intel® Network Adapters) Administrative Tools for Intel® Network Adapters

Omalla vastuulla, mutta tuskin se huonommaksi menee, huomaa että Linux-ohjelma on erikseen ja se on pakattu tar-pallo mikä pitää purkaa ensin.

Jos laite toimii langattomasti, en ole kovin vakuuttunut, kannattaisiko nähdä vaiva korjata lan-verkkoa. Erityisesti, jos laite vaatii käännettäviä ajureita (kaiken maailman tar-palloista. txz tms.)

Ymmärtääkseni kyseinen Intelin ohjain käyttää e1000e ajuria. Ajuria ei pitäisi tarvita erikseen hankkia, kääntää, asentaa ja ottaa käyttöön, koska sen pitäisi olla kernelin modulina jakelussa mukana ja automaattisesti asennettuna.

Kerneliin ladatut modulit saa listattua komennolla lsmod. Listauksen voi putkittaa grep-komennolle, jolloin on helppo tarkastaa tietyn modulin latautuneen.

[joe@cool ~] lsmod | grep -i e1000e
e1000e 319488 0
[joe@cool ~]

Mikäli langallinen verkko ei toimi ja moduli on latautuneena kerneliin, mieleen tulee tarkastaa kaapeli, kytkentä ja konfiguraatio, tässä järjestyksessä.

Yleensä fyysisessä verkkoliitännässä on kaksi lediä, joista näkee nopeuden ja sen, onko linkki ylhäällä vai ei. Saman näkee kytkimestä, jonne verkkokaapelin toinen pää menee.

Kaapelin voi testata kytkemällä sen kummankin pään kytkimen porttiin. Mikäli linkki nousee ylös, eli linkkivalo (yleensä vihreä led) kummassakin portissa syttyy, voidaan todeta kaapelin olevan kunnossa.

Liitäntä tulee tehdä siten, että liittimen litteä klipsi napsahtaa paikalleen kummassakin päässä. Mikäli klipsi on poikki, niin liitintä ei saa luotettavasti paikalleen. Kaapelin johdotus tulee olla tehty siten, että johtimien parit kulkevat liittimien oikeisiin nastoihin. Lisäksi kaapelin tulee olla laadultaan riittävän hyvä, muuten linkki ei nouse ylös luotettavasti.

Jos linkki nousee ylös kytkimen porteissa testatessa, mutta ei nouse ylös koneen ja kytkimen välillä, kyse voi olla viallisesta kaapelista tai liitännästä. Voi myös olla, että liitäntä on konfiguroitu jännitteettömäksi koneen firmiksestä (tarkasta UEFI-asetuksista, että liitäntä on asetettu käyttöön.)

Mikäli tähän mennessä vikaa ei ole löytynyt, ongelma lienee käyttöjärjestelmän asetuksissa.