Fedora ja Windows (XP) samaan koneeseen?

Ylläoleva ei onnistunut minulla Fedoralla. Eli, partitioin ensin levyn alkupuoliskon WinXP:n asennuslevyllä ja asensin siihen XP:n. Loput levystä jätin partioimatta.

Käynnistin Fedora 11 live CD:llä ja yritin asennusta, mutta ei suostu asentumaan “Use free space”-optiolla. Ei onnistunut myöskään jos oli partitioinut loppuosan valmiiksi (XP:ssä). (en muista tarkempia virheilmoituksia, yritän tarkastaa)

Löytyykö helpohkot ohjeet miten WinXP ja Fedora asennetaan rinnakkain? Oletan että Windows pitää asentaa eka ja ekaan partitioon, ja Linux (Fedora) asennetaan sen perään. Grubia siinä kaiketi käytetään, asentaako Fedora sen oletusarvoisesti? Toisin kuin Ubuntu 9.04 asennuksen jälkeen, en ainakaan nähnyt Fedora 11 asennuksen jälkeen buutatessa merkkejä Grubista.

Windows tosiaan kannattaa asentaa ensin ja itse olen vielä sitä mieltä, että kannattaa jättää se loppuosa osioimatta ja antaa Fedoran asennusohjelman osioida se.

Jos saisit virheilmoituksia tänne jotenkin, niin pystyisi vähän tarkemmin katsomaan… Se nyt ainakin tiedoksi, että Fedora 11:lle on tehtävä erillinen /boot-osio, koska /-osion tiedostojärjestelmä on oletuksena ext4, jolta käytössä oleva Grub-versio ei osaa buutata. Mutta jos yrität asentaa oletusasetuksilla, niin silloin asennusohjelman pitäisi tehdä noin automaattisesti. Kyllä Fedorakin Grubia käyttää ja se asennetaan oletuksena, jos kaikki menee oikein.

Jos et välttämättä halua uusinta tiedostojärjestelmää ext4:ää käyttöön, ja erillistä boot-osioita (ext2/ext3) ja verkkoyhteytesi on kohtuullisen nopea, suosittelen verkkoasennusta CD:ltä. Mielestäni vaivattomin tapa saada asennetuksi Fedora-jakelu uusimpine päivityksineen.
Esim. Fedoran net-inst-i386 -iso löytyy Funetin peleistä: ftp://ftp.funet.fi/pub/mirrors/fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/releases/11/Fedora/i386/iso/

Lisäys: Tuon levykuva on siis imuroitavissa ftp:llä, selaimen ominaisuuksilla tai wget:llä. Kannattaa tarkistaa levyn SHA1SUM ennen polttamista.
Koskapa Fedora 11 on julkaistu jo aikapäiviä sitten (ja Fedora 12 tekee jo tuloaan), on siihen jo satoja megoja päivityksiä, jonka vuoksi tuo verkkoasennus on ajanmukainen F11-asennusvaihtoehto.

Äh, arvatenkin taisi paljastua user erroriksi. Vaikka muuta luulin, ilmeisesti koneella oli vielä ylimääräinen pikkupartitio ilmeisesti aiemmista Linux-asennuskokeiluista. Luulin pystyneeni aiemmin poistamaan ne kokonaan, ilmeisen väärä luulo.

Nyt lähti asentumaan kun poistin Fedoran live-CD:n levynkäpistysohjelmalla yhden päälle satamegaisen “unknown”-osion (boot?), joka oli XP:n NTFS-osion perässä. Jos se nyt lähtisi toimimaan.

Aikaisempi luuloni siitä ettei Fedora asentelisi oletusarvoisesti GRUBia johtui ihan siitä että aiemmissa kokeiluissani Ubuntulla näkyi koneen buutatessa GRUBiin liittyvää tekstiä, Fedoralla ei. Vähitellen oppii lisää.

EDIT: Joo näyttää toimivan, hieno homma.

Tietääkseni Fedoran nykyiset versiot toimivat niin, että jos koneella ei ole muita käyttöjärjestelmiä, niin Grub käynnistää Fedoran oletuskernelin suoraan näyttämättä käynnistysvalikkoa. Tuon valikon saa näkyville painamalla jotain sopivaa näppäintä, esim. välilyöntiä tai ctrl:ää, sopivassa kohdassa käynnistystä - kieltämättä hieman hankalaa, mutta näin on kai haluttu nopeuttaa käynnistystä.

Myös grub.conf -tiedoston (tai menu.lst) määritys hiddenmenu jättää menun näyttämättä. Joissakin jakeluissa tuo lienee oletus.
— Command: hiddenmenu
Don’t display the menu. If the command is used, no menu will be displayed on the control terminal, and the default entry will be booted after the timeout expired. The user can still request the menu to be displayed by pressing before the timeout expires.

http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html

Outoa. Eilen käynnistäessäni konetta, grubiin oli ilmestynyt kaksi Fedoraa, hieman erilainen versio tms. (en muista tarkemmin). En asentanut Fedoran kuin kerran.

Kumpikaan ei tuntunut toimivan, lähti kyllä ikäänkuin lataamaan mutta ruudulla näkyi jotain aivan epämääräistä, pelkäsin jo näytönohjainpiirin tms. menneen rikki. Pidän mahdollisena että Fedora kyllä latautui, mutta näytönkäsittelyssä oli jotain hämärää ja siksi en nähnyt loggautumisikkunaa tms. Itse asiassa sama ongelma ilmeni vaikka buuttasin Fedoran live-CD:llä, sain ulkomuistista ajettua sille shutdowninkin näppäinoikoteillä tms.

No, ei auttanut kuin partitioida kovalevy uusiksi ja taas kokeilemaan, uudelleenasennettu Fedora näkyy normaalisti. Olisi kiva tosin tietää, mitä ihmettä välissä on tapahtunut, mistä ylimääräinen Fedora grub-rivi oli ilmestynyt ja miksi Fedora ei enää toiminut. XP latautui grubista normaalisti.

Sitten vielä kysymys kun en äkkiseltään löytänyt grub manuaalista: kun on asentanut rinnakkain XP:n ja Linuxin, miten helpoiten pääsee Linuxista ja grubista eroon siten että palataan alkuperäiseen tilanteeseen jossa asennettuna on vain XP, eikä mitään grubeja? Tarkoitus ei ole hankkiutua Linuxista eroon, vaan uutta asennusta varten (mahdollisesti koittaakseen toista distroa tai eri versiota) palata alkuperäiseen tilanteeseen.

Jos poistaa esim. Fedora Live CD:n levynhallintaohjelmalla muitta mutkitta Linux partition ja sitä edeltävän 200-megaisen (boot?) partition, valittaa kone jälkikäteen ettei levyllä ole käyttistä. Onko tuota mahdollista korjata joutumatta asentamaan XP:täkin uusiksi? Vai onko Grub jo muuttanut esim. MBR:ää niin pysyvästi ettei palaaminen entiseen ole kovin helppoa?

Tämä on saattanut tulla ihan siitäkin, että Fedoraan on tullut päivitetty kernel. Muistaakseni Fedora säilyttää oletuksena kolme eri kerneliä, jotta voi aina kokeilla käynnistää vanhemmalla, jos uusin ei jostain syystä toimikaan. Näyttöongelmista en oikein osaa sanoa…

MBR:ään on asennettava Windowsin latausohjelma erikseen jostain Windowsin asennuslevyltä tai vastaavalta. Minä käytän niin vähän Windowsia, että en osaa suoraan neuvoa. Windowsia ei kuitenkaan tarvitse asentaa uusiksi, pelkkä MBR:n “korjaus” riittää.

[quote=“timppu, post:8, topic:851”]Jos poistaa esim. Fedora Live CD:n levynhallintaohjelmalla muitta mutkitta Linux partition ja sitä edeltävän 200-megaisen (boot?) partition, valittaa kone jälkikäteen ettei levyllä ole käyttistä.[/quote] Luulenpa, että Fedora-asennuksesi on tehnyt todellakin boot-osion, jotta käytössäoleva ext4-järjestelmä saadaan käynnistymään. (Tosin Linux käyttää myös omaa Swap-osiotaan). Poistaessasi tuon boot-osion ei Linux käynnisty, mutta toki grub on yhä MBR:ssä, mutta ei löydä konfitiedostoa /boot/grub/grub.conf. Ehkä yksinkertaisinta on asentaa Fedora uudelleen.
Jos aiot luopua ylipäätään Linux:sta, korjaa Windows-asennuslevyn avulla MBR.
Ilman Grub:ia tai Liloa, et ihan vaivatta saa Linuxia käyntiin. On tosi mahdollista kikkailla Linux käynnistymään myös Windowssin menu-valikosta, mutta se onkin jo sitten toinen juttu (enkä suosittele sitä).
Grubin sijaan voi käyttää myös Liloa, joka ei tarvitse käynnistämiseen conffitiedostojen lukua joltakin levyosiolta.
PS. Nyt useat tuoreimmat jakelut käyttävät uutta Grub:ia eli Grub2, joka poikkeaa nimenomaan konffitiedostojensa osalta vanhemmasta Grub-versiosta.

Koska Fedora päivittyy myös kernelin osalta varsin taajaan, voi joskus tulla tilanne, etteivät kaikki kernel-riippuvaiset ajurit ole saaneet päivitystä vaikka kernel-päivittyisi. Nimenomaan näin voi käydä, jos käytetään suljettuja ajureita - koskien erityisesti laitevalmistajan suljettuja ajureita.
Suljetut ajurit saadaan useimmiten toimimaan asentamalla ne uudelleen kernelin päivittyessä.
Tosin tuo ei aina onnistu, jos ajuri ei yksinkertaisesti toimi uusimman kernelin kanssa - tämän vuoksi yhä on tarjolla käytettävissä nuo vanhemmat kernel-versiot.