Fedora + Kloonattu windows osio & grub

Ongelmaa selvitelty alunperin suomi24:ssa ilman ratkaisua, joten kopioin tuon aloituksen tänne osaavampien nähtäville…

Elikkäs elikkäs… Koneeseessa nyt ssd levy ja päätin kloonata vanhalta levyltä (joka ulkoisessa kotelossa ja usb:llä kiinni koneessa) Windowsin ssd:lle tätä ohjetta mukaillen:

http://www.geekyprojects.com/storage/how-to-clone-hard-drive-to-smaller-drive/

Ohjeesta poiketen en voinut käyttää device-image toimintoa, vaan device-device toiminnolla mentiin. Tokikaan en voinut kloonata koko laitetta, vaan otin osion kloonauksen…

Lopputulos: Näyttäisi etä tiedostot ovat kloonaantuneet ok, mutta osiotiedot muutoin olivat vielä niin ettei toiminut. Mm. mbr:llä oli yhä Ubuntu Mate:n asentama grub, joka siis oli ollut ssd:llä ainoana käyttiksenä kunnes tyhjäsin levyn oeraation alussa…

Noh ajattelin, että tuo mbr ongelma poistunee, kunhan asennan Rinnalle Fedoran omalle osiolleen, olin muutenkin päättänyt siirtyä tässäkohdin Fedoraan ja koneessa kun ei ole optista asemaa, niin tuo mbr:n “korjaus” windowsin asennuslevyllä olisi haasteellisempaa, usb tikkua en siitä jaksanut tehdä…

Eli Fedoran asennustikku sisään, pienensin osiota ssd levyllä ja jätin noin puolet levystä Fedoralle, kun asensin sen… Fedora asentuikin hyvin, käynnistyy ja toimii hyvin, mutta Windows valintaa ei grubissa ollut, joten lisäsin sen tämän ohjeen avulla:

https://ask.fedoraproject.org/en/question/37568/cant-boot-into-windows-after-installing-fedora/

Koneessa on siis kloonattuna Windows 7, mutta laitoin kaikki periaatteessa samoin kuin tuossa ohjeessa windows 8.1 suhteen tehtäisiin. Nyt Windows löytyy grubista, mutta ei käynnisty. Kokeilin vielä gpartedilla muokata ko. osion lippuja siten, että on boottaava, mutta ei auttanut.

Mitä tässä kannnattaisi kokeilla, vai onkohan tuo koko alkuperäinen kloonaus mennyt poskelleen kuitenkin. Onko tuo kloonaus mahdollista tehdä vielä Fedorasta käsin uudestaan? Toki mieluisin vastaus olisi, että jotain asetuksia säätämällä tuon saa käynnistymään, niin saisi tuon alkuperäisen kovalevyn vetäistä tyhjäksi ja ottaa ulkoiseksi kovalevyksi käyttöön.

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Erilaisia ohjeita Windows:in kloonaamiseen toki löytyy, mutta välttämättä ne eivät toimi. Jos käytössäsi on aito asennusmedia asennusta varten, ei ongelmia ole.
Linux-jakelujen os-prober kyllä löytää vaivattomasti kaikki koneellaolevat käyttöjärjestelmät. Ja osaavat ne käynnistää.
Ongelmasi liittynee siihen, ettei Windowssin ‘kloonaaminen’ (joka ei liene edes virallisesti mahdollista) ole onnistunut.
Ja lyhyesti: Asenna Windows, ja jätä levytilaa Linux-jakelun asentamiseksi.

Kiitos vastauksesta!

Ongema piileekin juuri siinä, että asennusmediaa ei ole. Alunperin tarkoitus ei ollut koko koneeseen Windowsia edes laittaa, niin en sitten luonut edes palautusmediaa (toki nuo saa tehtyä kunhan vaihtaa koneeseen tuon vanhan kovon kiinni ja käynnistää siitä Windowsiin). Ny ajattelin, että mikäli se tosiaan menee niin, että Windows 10 aktivoi itsensä konekohaisesti eikä kysyisi edes jatkossa aktivointiavainta (kuten jostain luin), vaan havaitsisi että kovalevyä myöten (kunhan tuo 10 päivitys tehdään vasta kun SSD sisässä) sama kone, niin aktivoituisi itsestään… Tämän siis tekisin kaiken varalle, saattaisin sitten koko Windows asennuksen poistaa…

Mitenkäs, kun tuolla osiolla tuntuisi olevan kyllä kaikki tiedostot paikoillaan, voiko kyse olla vain siitä että ko osion tiedot eivät kaikilta osin ole oikein tms?

Täytyy vielä miettiä toki tuota palautusmediankin tekoa ja sitä onko tuo vaivan arvoista. Linux koneeksihan tämän alunperin ostinkin, mutta olisihan tuo ongelma kiva ratkaista vaikka johtuneekin varmaan vain kloonauksen epäonnistumisesta…

Acronis TrueImagella teen yleensä tuollaiset “temput”. toimii yleensä kuin junan vessa.

Eero

Windows 7n saa ladattua suoraan Microsoftilta olettaen, että product key löytyy.

Vanha aihe, olin unohtanut täällä pyörähtää, kun käytännössä tuota windowsia en ole ko koneeseen erityisemmin kaivannut. Tein palautustikun jotta vanhan kovon voi ottaa ottaa ulkoiseksi kovoksi… Tuossa latausvaihtoehdosa ongelma oli se, että oman konene product key:llä Microsoft tylysti ilmoitti ettei saa ladattua, ota yhteys laitevalmistajaan. Eli riippuu hieman saako sen ladattua product keyllä vaiko ei. Mutta eipä tuota tosiana ikävä ole. Fedora toiminut kuin junan vessa. :slight_smile:

Kiitos silti vastauksista vielä, joskin “hieman jälkikäteen”… Täytynee muokata asetuksia ja tarkastaa mikä sähköpostiosoite itselläni on täällä…

Jep. Tuolta linkistä ei saa ladattua jos on esiasennettu Windows-versio silloin laitevalmistaja on se taho mistä mahdollisesti Windowsin saa.