Fedora opas

Onko tietoa aloittelijalle suunnatusta Fedora-oppaasta. Sellaisesta, jossa kerrotaan mitä pitää tehdä ja myös miten se tehdään?


En itse ainakaan löytänyt ihan sellaista keskitettyä sivua, jossa olisi perustietoa yksinkertaisimmistakin asioista. Tällainen kokemus tuli itelle, kun asensin fedoraa ja tarvitsin tietoa ihan sellaisiin yksinkertaisiin asioihin, että miten kielipaketti asennetaan ja miten flassit sun muut sellaiset perus vimpaimet saadaan pelaamaan. Löysin kyllä nämä tiedot netistä, mutta ei löytynyt sellaista keskitettyä wiki-sivustoa mistään ainakaan suomen kielellä. Joku laittakoon linkkiä sellaiseen sivuun, jos sellainen on.

Tällainen sivu on wikissä: http://linux.fi/wiki/Fedoran_asennuksen_jälkeiset_toimet
Siihen on yritetty kerätä noita juttuja, mitä monet käyttäjät luultavasti haluavat tehdä. Kannattaa täydentää ja korjata, jos jotain puuttuu.

Kirjastot ja kirjakaupat ovat pullollaan oppaita, joista voi ammentaa tietoa Fedora/Red Hat:sta.
Kurkistapa oman kirjastosi tarjontaa ko. aineiston osalta.
Netti on kiva, mutta tieto siellä on siroteltu tehokkaasti lukuisille sivuille, joista on osattava karsia epäkurantit/vanhentuneet tai virheelliset ohjeet.
Myös E-kirjoja saatavissa esim. https://www2.helmet.fi/ebook/index.html?isbn=9780470459041
(Jos linkki toimii? Ja olet hankkinut kirjastokortin PK-seudun kirjastoihin pin-koodeineen)
Jos todellakin haluat opetella Linux:in saloja pintaa syvemmältä, löytyy verkosta kattava teos Slackbook:
http://www.slackbook.org
Hieman tietäen jakelusi olemuksesta, toimii tuo slackbook muissakin jakeluissa.

Lisäys: on ihan pakko lisätä, että man ja info -sivut kertovat omaa karua kieltään. Ja jo oletuksena jakelujen doc-tiedostot tarjoavat valtavasti tietoa niille, jotka vaivautuvat niitä lukemaan:
/usr/share/doc - aloittelijoille tai ei, on tarjolla mahtavasti tietoa ohjelmista ja niiden toimimisesta.

[quote=“vpv, post:3, topic:1255”]Tällainen sivu on wikissä: http://linux.fi/wiki/Fedoran_asennuksen_jälkeiset_toimet
Siihen on yritetty kerätä noita juttuja, mitä monet käyttäjät luultavasti haluavat tehdä. Kannattaa täydentää ja korjata, jos jotain puuttuu.[/quote]

Niinhän muuten olikin. Siis puhuin tuossa aijemmin palturia :-[ Tuon sivun minä kävin läpi asennuksen jälkeen ja oli apua.

Lisäys:Laitetaan tähän vielä tämä suomenkielisen fedora foorumin osoite: http://fedorasuomi.eu/

[hr]

Jos todellakin haluat opetella Linux:in saloja pintaa syvemmältä, löytyy verkosta kattava teos Slackbook: http://www.slackbook.org

Tuolla on juuri sellaista nippelitietoa, jota minä olen kaivannut. Kiitos linkistä.

Tuossapa tuli mieleen SalFaq, joka on osin “vanhentunut”, mutta täynnä vankkaa asiaa. Siinä on koottuna sfnet.atk.linux -palstoilta kysymyksiä ja vastauksia enemmän tai vähemmän suomenkielellä, mitä nyt jotakin ammattislangia, Linux-jargonia tai konekieltä ohessa käytetään :wink:
http://sal-faq.sourceforge.net/html/sal-faq.html

Kiitoksia linkeistä; nopeasti silmäiltynä vaikuttavat hyviltä. Vaan eiköhän noita kysymyksiä riitä vielä tännekin…

Amazoneista toki löytyy, mutta onko tietoa nimenomaan aloittelijalle sopivasta opuksesta. Bill McCartyltä löytyy suomenkielinen, mutta alkaa jo olla hieman iäkäs (alk 2004, suom 2005) versio Fedora & Red Hatistä.