Flash Player Chromeen tai Firefoxiin

Moi,

Olen uusi Linux -käyttäjä (Ubuntu 9.04). Ylitsepääsemättömältä ongelmalta tuntuu saada Youtube -videot ja Hesarin digilehti näkyviin. Aluksi yritin aikani Google Chrome -selaimella. Sain aina viestin, että Adoben Flash Player pitää päivittää. Se ei vaan onnistunut. Kun pääsin Adoben sivulle, sain viestin, että uusin versio on jo asennettu. Kun sitten yritin Firefoxilla valiten listasta: “APT for Ubuntu 9.04+”, sain viestin “Osoitetta ei osata avata, koska tarvittavalle yhteyskäytännölle (apt) ei ole ohjelmaa.”. Ohjeita lukiessani päättelin, että apt voisi tarkoittaa SynAPTic -pakettienhallintaohjelmaa. Sellainen löytyykin koneelta. Nyt minulla on teoria, mistä tämä asennusongelma voisi johtua. Pitäisikö ohjelmalähteiden listassa olla tuo Adobe ja varmennelistassa jokin allekirjoitusavain, jotta Flash Playerin asennus onnistuisi? Tietääkö joku olenko oikeilla jäljillä? Jos olen, voitko neuvoa miten nuo puuttuvat tiedot löytää ja miten ne saadaan oikeisiin paikkoihin? Olen melko epävarma, koska kaikki tähänastiset ratkaisuyritykseni ovat menneet metsään.

Kiitos etukäteen

Linux-ongelmiin apua hakiessa on aina syytä muistaa mainita käytössä oleva jakeluversio. Synapticista päätellen kyseessä on joku Debian-pohjainen, mutta tarkemmat asennusohjeet on vaikea antaa jos ei tiedä mistä jakelusta on kysymys.

Maakuth: mainittiinhan tuolla Ubuntu 9.04

Oho. Eihän sitä tuollaiseen kellonaikaan näköjään osaa lukeakaan, pahoitteluni. Tässäpä jonkunlaiset ohjeet. Kumma että se APT-linkki ei toiminut, olisi sen kyllä pitänyt.

En tainnut olla oikeilla jäljillä. Ongelma ei taida ollakaan Flash playerin asentaminen vaan apt -yhteyskäytäntö - mitä tarkoittaneekaan. Yritänpä asentaa Flash Playerin millä tavalla tahansa, saan viestin “Osoitetta ei osata avata, koska tarvittavalle yhteyskäytännölle (apt) ei ole ohjelmaa”. Siis ymmärtääkö joku tästä puuttuvasta ohjelmasta mitään? Hyödyttömiä ohjeita on jo tullut luettua tarpeeksi.

Kokeileppa avata Lisää/Poista sovelluksia ja etsi sillä Adobe Flash ja asenna Adobe Flash -liitännäinen. Sitten käynnistä selain uudelleen tai kirjaudu uudelleen sisään josko se Flash toimisi. Myös tuo Maakuthin linkin ohje pitäisi olla käypä.

Tuosta Apt-ongelmasta sen verran, että ilmeisesti klikkasit apturlia, joka on muotoa apt:paketinnimi, mutta jostain syystä se ei löytänyt apturl-ohjelmaa. En muista mistä asti se on ollut Ubuntussa, mutta näkyy löytyvän jo 8.04:stäkin, joten kyllä sen pitäisi Firefoxilla toimia nätisti.

Useimmat tarvittavat lisäkilkkeet asentuvat Ubuntuissa asentamalla paketti ubuntu-restricted-extras.
http://packages.ubuntu.com/jaunty/ubuntu-restricted-extras
Tosin jokatapauksessa Jaunty eli Ubuntu 9.04 kannattaa vaihtaa uudempaan versioon eli Ubuntu Lucid 10.04 LTS. Ubuntu 9.04:n tuki päättyy.
apt:in käyttöön ohjeet löydät päätteeltä kirjoittamalla komentoriville man apt. Lisäksi apt:in käyttö vaatii root-oikeudet eli Ubuntussa sudo -komennon. Apt:in graafinen vastine on tuo synaptic.
http://linux.die.net/man/8/apt-get
Hyvät perusohjeet Ubuntun käyttöön: Ubuntu tutuksi – Wikikirjasto

Kiitos tähänastisista ohjeista, vaikka mitään edistystä ei ole vielä tapahtunutkaan. Ohjelmalähteen “jaunty partner” pitäisi kyllä tarjota Adobe Flash Plugin 10, vaikka Adobe ei tälle koneelle (amd64) ko. ohjelmaa tarjoakaan. Kun sitten yrittää valita listasta sen, niin sehän ei onnistu. Reader 9:n kyllä onnistuin asentamaan. Jaunty minulla on siksi, kun aluksi asensin 9.10:n, jonka kanssa ei toiminut Nokian CS-15 nettitikku. 9.04:n kanssa se toimii.

Opinnot jatkuvat

Ne ohjelmat merkitään siitä ruksin kohdalta, niin kuin ilmeisesti teit. Mitä tapahtuu jos komennat päätteessä:

Sen Nokian tikun saa toimimaan uudemmissa asentamalla paketit usb-modeswitch ja usb-modeswitch-data (edellisen riippuvuus).

Kiitos Tomi,

tuo sudo apt-get … -komento oli se mitä tarvitsin. Tässä uran vaiheessa en hyötynyt mistään ohjeista “Asenna flashplugin installer” tms. Ei se tunnu loogiselta, että jos puuttuu Adoben Flash Player niin pitääkin asentaa flashplugin installer. Mielestäni sana installer viittaa vaan johonkin asennustyökaluun, jonka asennuksen jälkeen pitää vielä asentaa se flashplugini (vaikka itseasiassa tarvittiinkin Adoben Flash Playeria). Mistä tällainen maallikko tietää, että Flash Playeri ja flashplugin-installer ovat sama asia tai ainakin melkein - tarkoitan siis riittävästi. No loppu hyvin, kaikki hyvin.
On kiva katsella Ketonen ja Myllyrinne -videoita, vaikka ääntä en ole saanut ulos. Ainoastaan kuulokeliitännästä saan heikon signaalin, kun kaikki äänenvoimakkuussäätimet ovat täysillä. Missään ei ole myöskään mute päällä. Äänenvoimakkuuden hallinnasta poistin kaikki muut valinnat paitsi headphones, kun läppärin kaiuttimista ei mitään kuulunutkaan. Tosin Pääkanava, PCM ja Front eivät mitään tainneet haitatakaan. Asetuksissa oli pitkä lista valittavia muita raitoja, joista ei mitään ymmärrä. Seuraava suurempi huolenaihe on sitten se päivittäminen versioon 10.04 LTS. Sen verran olen jo asiaa selvittänyt, että LTS on ns. pitkän tuen versio, jota ei tarvitse usein päivittää, hyvä niin. Mutta 9.04:stä ei voikaan upgreidata suoraan 10.04:jään, vaan 9.10:iin ensin ja vasta sitten 10.04:jään. Sitten on vielä sellainen ongelma, että usb-modeswitch pitäisi asentaa ilman nettiyhteyttä, koska Nokian tikku on ainoa yhteys tällä hetkellä. Modeswitchin asentaminen, ennen upgreidausta, tähän 9.04:ään ei taida auttaa.

Ole hyvä.

Se flashplugin-installer on paketin nimi ja siinä paketissa on pakettia asennettaessa ajettava skripti, joka lataa netistä Adobe Flash Playerin, koska Adobe ei ole antanut lupaa paketoida sitä suoraan pakettiin. Lopputulos on siis sama kuin jos lataisit sen Adoben sivuilta ja laittaisit oikeaan paikkaan. Nyt siihen vain menee vähemmän aikaa ja päivitys tapahtuu automaattisesti.

Komenna eject /dev/sr1 niin pääset nettiin heti ja voit asennella ne usb-modeswitchit rauhassa. :slight_smile: Jos haluat ladata ne toisella koneella niin alla olevassa linkissä on ohjeet:

Moi taas,

Otin itseäni niskasta kiinni ja aloin selvittää väistämätöntä Ubuntun päivitystä. Tarkoititko, Tomi, että Lucidiin päivityksen jälkeen saisi nettitikun toimimaan kirjoittamalla päätteeseen “eject /dev/sr1”? Pitääkö sudo kirjoittaa alkuun? Kun en ollut varma tuosta, ajattelin ottaa Ganymedesin mainitsemat kaksi suoritettavaa tiedostoa muistitikulle ja ajaa ne sitten vaikka työpöydällä päivityksen jälkeen. (Nehän pitäisi kai ajaa jo ensimmäisen päivityksen 9.10.een jälkeen ja uudestaan 10.04:n asennuttua.) Modeswitch -data -tiedosto löytyikin, mutta se varsinainen Modeswitch -linkki (64-bit) ei toiminutkaan. Onko linkki muuttunut?
Varmuuden vuoksi ajattelin vielä kirjoittaa muistiin mitä tietoja tässä 9.04:ssä on yhteyksistä, että osaan ne sitten päivityksen jälkeen lisätä. Kun valitsin muokkaa yhteyksiä, ei tuollaisia tietoja kuin: numero, APN ja PIN ollut lainkaan - vain “Sonera” mobiili-välilehdellä. Ehkä Lucidissa ne on.

[quote=“Opinhaluinen, post:12, topic:1132”]Moi taas,

Otin itseäni niskasta kiinni ja aloin selvittää väistämätöntä Ubuntun päivitystä. Tarkoititko, Tomi, että Lucidiin päivityksen jälkeen saisi nettitikun toimimaan kirjoittamalla päätteeseen “eject /dev/sr1”? Pitääkö sudo kirjoittaa alkuun? Kun en ollut varma tuosta, ajattelin ottaa Ganymedesin mainitsemat kaksi suoritettavaa tiedostoa muistitikulle ja ajaa ne sitten vaikka työpöydällä päivityksen jälkeen. (Nehän pitäisi kai ajaa jo ensimmäisen päivityksen 9.10.een jälkeen ja uudestaan 10.04:n asennuttua.) Modeswitch -data -tiedosto löytyikin, mutta se varsinainen Modeswitch -linkki (64-bit) ei toiminutkaan. Onko linkki muuttunut?
Varmuuden vuoksi ajattelin vielä kirjoittaa muistiin mitä tietoja tässä 9.04:ssä on yhteyksistä, että osaan ne sitten päivityksen jälkeen lisätä. Kun valitsin muokkaa yhteyksiä, ei tuollaisia tietoja kuin: numero, APN ja PIN ollut lainkaan - vain “Sonera” mobiili-välilehdellä. Ehkä Lucidissa ne on.[/quote]

Sillä ejectillä (ilman sudo:akin) sen saa vaikka asennuslevyltä käytettäessä nettikäyttöön. Pitäisi toimia myös 9.04:ssä ja 9.10:ssä.

Versiot ovat päivittyneet: http://ftp.fi.debian.org/debian/pool/main/u/usb-modeswitch/
Eli se _amd64.deb-loppuinen.

Ne tiedot saa näkyviin kun valitset sen Soneran ja sitten klikkaat Muokkaa-nappia siinä vieressä. En tosin osaa sanoa onko se muuttunut jotenkin niistä ajoista.

Moi,

Pitää taas kääntyä viisaampien puoleen. En kyllä uskonutkaan selviytyväni omin neuvoin käyttiksen päivityksestä 9.10:aan. Tai oikeastaan päivitys meni ongelmitta, mutta se Nokian tikku, CS-15 ei ruvennut toimimaan. Olin ottanut muistitikulle “modeswitch datan” ja “modeswitchin”. Jälkimmäinen oli versio 1.1.4-1. Sitä asentaessa tuli ilmoitus, että ohjelmalähteestä saisi vanhemman version. Kuitenkin sekin taisi asentua. Sitten noudatin edelleen Ganymedesin ohjetta Network Managerin tietojen asetuksessa (monia noista tiedoista ei ollut vanhassakaan välilehdessä 9.04:n aikana) Pin -koodiksi kokeilin sekä 0000:aa että 1234:jää, koska en ole sellaista missään nähnyt eli jokin oletusarvo sillä on. Vanhasta sitä ei voinut löytää, koska siellä näkyi vain neljä pallukkaa. Mobiililistaan tuli kyllä Sonera, mutta yhteyttä ei saa muodostettua. Silloin minulta loppuivat neuvot. Vielä en ole “eject/dev/sr1” -komentoa kokeillut, koska ymmärsin sen olevan vaihtoehto noille modeswitch datalle ja modeswitch:lle. En oikein ymmmärtänyt man -komennolla saatavaa selvitystä eject -komennosta. Sekö jotenkin ejektoi portista muistitikkumäärityksen? Sittenkö kone ymmärtää, että porttiin on kytketty mokkula? Eikö tätä komentoa (jos toimii) voisi sitten aina, pelkästään, käyttää päästäkseen nettiin mokkulalla? Ovatko nuo modeswitchit silloin tarpeettomia? Tästä CS15-ongelmasta olen löytänyt jotain tietoja googlella. Kuten,että “ei yhdisty Network Managerilla” ja modeemin tty-portti ttyACM0.
Näissä ohjeissa puhutaan Modemmanagerista ja PPA:sta, joista en juuri ymmärrä. Liekö nämä ohjeet vielä ajankohtaisia, vai onko päivitykset jo hoitaneet asian? Tässä kuitenkin noiden ohjeiden linkit: http://www.siptune.net/siptune.net/tiki-index.php?page=Ubuntu+ja+modeemit , http://www.siptune.net/siptune.net/tiki-index.php?page=modemmanager+PPA.

Joo ei ole 10.04:ssä tuo PPA tarpeen ja ne modeswitchit kyllä löytyvät pakettivarastoistakin nykyään, mutta uudemmissa on tukea uudemmille tikuille.

Se eject /dev/sr1 on tosiaankin vaihtoehto ja nimenomaan irroittaa sen tikkuosan, jolloin modeemi tulee käyttöön, mutta se täytyy tehdä joka kerta erikseen.

Onko se sim-kortin pin-koodi vielä ok eli ei kysele vielä PUKia? En tiedä näkeekö sitä tietokoneelta, mutta ainakin sitten, jos laitat sen kännykkään.

Joo, pin-koodi on nyt tarkastettu. Kirjoitin päätteeseen eject/dev/sr1 (en muista tuliko välilyönti ejectin jälkeen - varmaan se pitäisi olla) ja kone kai ymmärsi käskyn, mutta ilmoitti, että tiedostoa tai kansiota ei ollut. Että vieläkään ei nettiyhteyttä. Tämänhetkinen Ubuntu on 9.10, josta olisi vielä tarkoitus hypätä 10.4:ään.

Pitää olla väli. Tuo voi varmaankin olla myös eject /dev/sr0 mikäli koneessa ei ole cd-asemaa.

Välilyönnilläkin on kokeiltu. Sellaista sr1 ei löydy!!? Kone on ihan kunnon HP -läppäri (oliko jokin G61…) CD/DVD -asemalla. Mutta noita USB -portteja on useita. Mokkula on kiinni siinä portissa mikä toimi version 9.04 kanssa. Voiko sitä porttia jollain käskyllä testata, että saisi tuon tunnuksen varmistettua (sr1 vai mikä?)? Muistitikulla en ole sitä käyttänyt, koska siinä on aina ollut mokkula kiinni. Pitäisikö mokkulaa kokeilla muissa USB -porteissa? Yritän olla varovainen, että en tekisi vahinkoa. Siksi kyselen näin varman päälle. Joku toinen olisi jo kokeillut vaikka mitä.

Viikonloppukaan ei tuonut ratkaisua nettitikkuongelmaan. Siitä eject -komennosta sanotaan, että 10.4:ssa komento vaaditaan udev-rulessa (CS-15) [http://www.siptune.net/siptune.net/tiki-index.php?page=3G-kayttikset]. Löysin kansion udev/rules.d, mutta en tiedä pitäisikö komento kirjoittaa sinne tiedostona vai lisätä siellä jo olevaan tiedostoon. Siellä näkyi olevan tiedosto 25-nokia-zerocd.rules. Tosin minulla on vasta ubuntun versio 9.10, mutta halusin kokeilla tuota ohjetta. Kirjoitin sinne uuden tiedoston, mutta se ei auttanut ongelmaan. Kun mikään ei tunnu saavan tuota Nokian tikkua, CS-15, toimimaan 9.10:ssa yritän seuraavaksi päivittää levyltä Lucidiin, ja jatkan sen jälkeen tikkuongelman kanssa. Jos en saa ratkaistua, on pakko kääntyä kaupallisten palveluiden puoleen.

Hei taas,

Jos joku vielä lukee tätä keskustelua, kerron miten päivitysongelma lopulta selvitettiin pari viikkoa sitten. Alkoi osoittautua, että Ubuntu 9.10 ja Nokian tikku, CS-15 oli kovin huono yhdistelmä. Tutulta tietokoneinsinööriltä sain ohjeet ladata (töissä) ns. “alternate install” CD -levyn Ubuntun helppisivulta: https://help.ubuntu.com/community/LucidUpgrades/. Kun sen levyn panin omaan koneeseeni, se tarjosi heti imagelevyn tekoa. Imagelevy asemassa sitten käynnistin koneen uudelleen ja Lucidin päivitys sujui hyvin. Aivan kaikkia päivityksiä kuten kieliä ei tullut, mutta ohjeen mukaan tein ne sitten, kun olin saanut tikun pelittämään.Tikku alkoi toimia, kun kirjoitin tuntemani tiedot nettiyhteysvalikkoon. Mitään eject- tai muita komentoja ei yhteyden käynnistämiseksi tarvita. Flashplayerikin asentui vanhan (Tomin) ohjeen mukaan. Tällä kertaa myös äänet tulivat saman tien.
Nyt vaimo voi taas opiskella. Netti on hänelle aivan välttämätön. Vielä pitäisi saada joku Adobe Digital Editions -ohjelma, jolla voi lukea sähköisiä kirjoja.
Toivottavasti tästä kokemuksesta on hyötyä muille, jotka kamppailevat saman ongelman kanssa.

Aurinkoista syksyn jatkoa