FLOSS -tunniste

Hei, haluisin etsiä vain FLOSS -ohjelmia enkä FOSS -ohjelmia. Mistä siis tietää varmasti, onko ohjelma jompaa kumpaa genreä?

Hei,
FLOSS on vain tarkempi määritelmä FOSS sanasta. Englannin kielessä kun sana “free” voi merkitä sekä ilmaista, että vapaata. L tulee sanasta “Libre” joka selkeyttää lyhennettä.

Lähde:
https://www.gnu.org/philosophy/floss-and-foss.en.html

Jos haluat “vapainta” koodia ja ohjelmiä käyttää on lisensseissä hieman eroja. Yleisesti esimerkiksi BSD ja MIT lisenssit sallivat ohjelmakoodin käytön myös epävapaissa sovelluksissa, kun taas GPL2, GPL3 ja AGPL eivät salli vapaan ja suljetun koodin yhdistämistä.

Varmistaaksesi, että käytät mahdollisimman vapaata koodia voin suositella Trisquelia, GNU Guixia, Parabolaa, Hyberbolaa tai Pure OS linuxia. Nämä kaikki ovat FSF hyväksyttyjä.
https://www.gnu.org/distros/free-distros.en.html

Pure OS on debian pohjainen ja helppokäyttöisin. Arvelisin sen myös asentuvan helpoiten.
Kannattaa ottaa huomioon, että näistä linukseista on poistettu kernelistä epävapaita ajureita ja siksi ne eivät välttämättä toimi kaikilla laitteilla. Trisquel on debian pohjainen ja helppokäyttöinen, mutta tällä hetkellä hieman vanha. Se pohjautuu 16.04 Ubuntuun.

1 tykkäys

Kiitos selvennyksestä. Pure OS -käyttikseen olenkin jo hieman tutustunut. Lähinnä olen tosiaan etsimässä noita libreohjelmia.

Mites tämä:
https://directory.fsf.org/wiki/Main_Page

Eikä unohdeta että välillä pitää myös pitää hauskaa :slight_smile: