Graafinen käyttöliittymä

Olen tutustunut viikon verran Linuxiin. Mitä suositellaan, Ubuntu (Unity, Mate) … vai?

En halua enkä osaa soduttaa, joten ilman koodausta. Vain suomeksi ja hiirellä.

Koneena 5 vuotta vanha perusläppäri

Aivan mainio ja Unityä keveämpi, mutta monipuolisen graafinen käyttöliittymä niin Ubuntuun kuin muihinkin Linux-jakeluihin on XFCE. Ehkä parhaiten Ubuntuun saa asennetuksi XFCE4:n asentamalla Perus-Ubuntun ja lisäämällä sitten XFCE4-työpöydän:

sudo apt update sudo apt install xubuntu-desktop
Asennuksiin on kyllä käytettävissä myös graafinen ohjelma nimeltä synaptic, mutta se ei taida olla oletuksena asennettuna.
Komentorivi ei ole varsinaisesti mitään koodaamista, ja tarvittavat komennot on helposti kopioitavissa ja liitettävissä päätteelle.
Kannattaa lueskella edes hieman suomenkielisiä ohjeita:
https://wiki.ubuntu-fi.org/

Riippuu minkälainen ja kuinka tehokas on tietokoneesi.
Unityn käyttöliittymää on aika raskas. Itselläni pyörii Unity käyttöliittymä 4-ytimeisellä pöytäkoneella (AMD Phenom™ II X4 965 Processor), sekä tehokkaalla näytönohjaimella (NVIDIA Corporation GeForce GTX 560 Ti/PCIe/SSE2). Kyseessä on linux pelikoneeni.

Mate käyttöliittymää suosittelen heikompi tehoisille koneille. Mate toimii minulla loistavasti 2-ytimissä pöytäkoneissa ja läppäreissä. Olen kokeillut Unity käyttöliittymää 2-ytimisissä koneissa huonolla menestyksellä. Kannattaakin huomioida jos haluaa esimerkiksi pelata pelejä. Pitää olla hyvä näytönohjain.

jos koneesi on viisi vuotta vanha perusläppäri. Asentaisin suosiolla Mate käyttöliittymän tai suoraan Ubuntu Maten https://linux.fi/wiki/Ubuntu_MATE cd:ltä tai tikulta. Niin kuin olen useampaan 5-10 vuotta vanhoihin läppäreihin tehnyt. Ja hyvin ovat toimineet. Esimerkiksi Ubuntu Matesta on saatavana nyt myös LTS-versio. Eli pidemmän ajan tuettu versio.

"lisäämällä sitten XFCE4-työpöydän:

sudo apt update
sudo apt install xubuntu-desktop"

  • eikö tuo XFCE4 löydy pakettivarastoista … ?

“Asentaisin suosiolla Mate käyttöliittymän tai suoraan Ubuntu Maten”

  • mitä eroa on Ubuntulla ja Ubuntu Matella?

Ubuntu Mate asentaa suoraan MATE-työpöydän. Lopputulos ei eroa (ylimääräisiä paketteja lukuunottamatta) siitä, että asennat muulla tavoin alunperin asennettuun järjestelmään MATE-työpöydän.

xubuntu-desktop on metapaketti joka sisältää Xfce-työpöydän.
http://packages.ubuntu.com/xenial/xubuntu-desktop

Kannattaa tutustua Ubuntu tutuksi -kirjaan. Se on muistaakseni Ubuntu Suomen projekti ja löytyy Wikibooksista. Kirja on suunnattu aloittelijoille ja siellä on käsitelty myös työpöytäympäristöjä:
https://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linux#Ty.C3.B6p.C3.B6yt.C3.A4ymp.C3.A4rist.C3.B6t