Grub Rescue - Windowsin palautus

Hei,

Kokeilin aikani Kubuntua ja aikani tätä käytettyä päätin palata tutun ja turvallisen Windows 7 pariin. Yritin poistaa Kubuntun koneelta päätyen tilanteeseen jossa käynnistettyäni tietokoneen päädyn DOSin näköiseen tilaan joka sanoo Grub Rescue, enkä tunnu tästä pääsevän juurikaan eteenpäin.

Sain toisella koneella tehtyä Win 7 bootin USB tikulle, mutta tämäkään ei tunnu auttavan, ei siis anna asentaa Windowsia kokonaan uudestaan eikä repair hommakaan pelasta.

Olisiko hyviä neuvoja jolla saisin koneeni jälleen toimintakuntoon?

Kiitos jo etukäteen!

Lataa Boot Repair iso ja polta se CD-rompulle. Käynnistä sitten kone ko. CD:llä ja aja oletuskorjaus.
http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/files/

Asensitko Kubuntun Windows 7:n rinnalle dualbootiksi vai päälle ainoaksi käyttöjärjestelmäksi?

Mikäli asensit rinnalle niin Windowsin pelastusosion pitäisi olla vielä tallella, mikäli sellaista on. Muistaakseni ainakin jos Windows oli tehdasasennettuna laitteessa niin siellä pitäisi olla pelastusosio. Tällöin Windowsin voi palauttaa Windowsin omalla korjauslevyllä.

Mikäli taas asensit Kubuntun ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, täytyy Windows 7 asentaa kokonaan uudelleen. Laitevalmistajilta voi usein tilata jopa ilmaiseksikin uudet asennusmediat mikäli niitä ei toimitettu laitteen mukana, mikäli kyseessä siis pakettikone tai kannettava. Netistäkin voi etsiä niitä levyjä, mutta piraattiversioita en lähde mitenkään suosittelemaan.
http://www.zdnet.com/blog/bott/lost-your-windows-discs-how-to-get-replacement-media-legally/4320

Veikkaan että Windows antaa tehdä vain korjauslevyn eikä kokonaista asennusmediaa. Korjauslevyllä taas ei voi asentaa käyttöjärjestelmää kokonaan uudelleen. Enpä mene kuitenkaan vannomaan, en ole pitkään aikaan joutunut sekaantumaan Windowsin ongelmiin.

Toinen vaihtoehto on Kubuntun tai jonkin muun linux-jakelun asentaminen ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, tämä lienee helpoin tapa saada laite takaisin toimintakuntoon. Voit myös korjata nykyisen asennuksen tuolla raimon linkittämällä boot-repair-diskillä.

Kannattaa tosiaan aina ennen kuin tekee radikaaleja muutoksia järjestelmään ottaa varmuuskopiot, polttaa pelastuslevyt ja asennusmediat yms. jos sitten kuitenkin tulee katumapäälle jälkeenpäin. Tai sitten asentaa Linuxin kokonaan eri kiintolevylle jolloin Windows säilyy ehjänä omallansa.

Kuten MS:n Windows-versiot, asentuu Grub järjestelmän MBR:ään. Grub noutaa Linux-jakelun kiintolevyosiolta /boot/grub2/grub.cfg -tiedoston määritelläkseen käynnistysasetukset. Kun olet onnistuneesti poistanut Kubuntu-asennuksesi (Ubuntu-jakelu KDE-työpöytäversiona), ei ko. tiedostoa ole enää tarjolla. Grub tarjoaa mahdollisuuden käynnistää mikä tahansa järjestelmä, jos hanskaat manuaaliset määritykset :wink:
Joissakin tapauksissa pääset helpoimmalla asentaessasi uudelleen Linux-jakelun, joka asentaa käynnistyslataajan määritellyin asetuksin :wink:
Jos et halua korvata MBR:ää asentamalla Windows:ia uudelleen, on mahdollista asentaa Linux-jakelu ja siihen mainio käynnistin Lilo. Lilo mahtuu MBR:ään eikä vaadi mitään ulkopuolisia määrityksiä.
http://linux.fi/wiki/MBR
http://linux.fi/wiki/Lilo
http://linux.fi/wiki/GNU/Linuxin_käynnistysprosessi
http://linux.fi/wiki/GNU_GRUB_2
http://linux.fi/wiki/Grub