eli nurkassa kynnöttää turhana tällä hetkellä tuollainen hp pavilion zv5000 kannettava kone. siihen olisi tarkoitus ajaa pari linuxia, toinen netti käyttöön ja toinen serveriksi ( ihan vain testimielessä). Mitenhän mahtaa yhteensopivuus pelittää? tarkoitus olisi myös laittaa koneeseen kiinni minipci wlan adabteri ja käyttää langattomasti, sujuuko? käytössä on buffalon langaton tukiasema (airstation wgh125).
Eiköhän tuo toimi ihan heittämällä.
–
Eero
HP toimii todennäköisesti heittämällä, vanhempien koneiden rauta on usein varsin hyvin tuettua.
Pelivinkkinä myös tuossa Buffalo-reitittimessä on jo valmiiksi Linux-sisällä, ja pienellä säädöllä saat sinne paremmin omia toiveita vastaavan ratkaisun. Esimerkiksi Tomato ja DD-WRT ovat tuohon vehkeeseen soveltuvia ohjelmistoja. Muistahan olla asennusvaiheessa tarkkana.
mitenköhän lie sitten windows kone tykkää tuosta jos siihen ajelee noita firmiksi ??? kumminkin tuo linux kone tulee vain kakkoskoneeksi, pääkoneena tässä hyrrää windows pohjanen rauta.
semmosta kans sitten että mikhään linux tuohon kannattaisi laittaa? lähinnä ihan testimielessä ajattelin tehdä dual bootin josta toinen osio menisi fedoralle ja toinen sitten nettilinuxille, eli mikä linux olisi hyvä tuolle “nettipuolelle”? pitäisi bootata nopsaan ja toimiakkin pitäisi suht nopeasti…
[quote=“Maakuth, post:3, topic:853”]HP toimii todennäköisesti heittämällä, vanhempien koneiden rauta on usein varsin hyvin tuettua.
Pelivinkkinä myös tuossa Buffalo-reitittimessä on jo valmiiksi Linux-sisällä, ja pienellä säädöllä saat sinne paremmin omia toiveita vastaavan ratkaisun. Esimerkiksi Tomato ja DD-WRT ovat tuohon vehkeeseen soveltuvia ohjelmistoja. Muistahan olla asennusvaiheessa tarkkana.[/quote]
Lue: aloittelija jättää tämän ihan suosiolla tekemättä.
–
Eero
[quote=“applepie, post:4, topic:853”]mitenköhän lie sitten windows kone tykkää tuosta jos siihen ajelee noita firmiksi ??? kumminkin tuo linux kone tulee vain kakkoskoneeksi, pääkoneena tässä hyrrää windows pohjanen rauta.
semmosta kans sitten että mikhään linux tuohon kannattaisi laittaa? lähinnä ihan testimielessä ajattelin tehdä dual bootin josta toinen osio menisi fedoralle ja toinen sitten nettilinuxille, eli mikä linux olisi hyvä tuolle “nettipuolelle”? pitäisi bootata nopsaan ja toimiakkin pitäisi suht nopeasti…[/quote]
UBuntu on aloittelijalle aina hyvä ratkaisu.
–
Eero
Sanoisin mieluummin niin, että Ubuntu on yleensä yksi parhaimmista ratkaisuista. Hyviä vaihtoehtoja suomenkielistä tukea kaipaavalle on nimittäin muitakin: Fedora, Mandriva, Mint, openSUSE ym.
Mitä boottinopeuteen tulee, niin nykyään nopeimmat taitavat oletusasetuksilla käynnistyä noin 15-20 sekunnissa (tietysti riippuen koneen tehoista). Tätä aikaa voi sitten parannella vaikkapa poistamalla itselle turhia init-skriptejä käytöstä.
Mututuntumalla sanoisin, että boottinopeuden rankinglista on tällä hetkellä suurin piirtein seuraavanlainen: Ubuntu, Fedora, Mandriva, openSUSE. Erot tosin eivät ole kovin isoja, muutamasta sekunnista ylöspäin.
Ks. myös wikin artikkeli http://linux.fi/wiki/Linux_nopeammaksi
Jos aiot käyttää “palvelinharjoituksissa” Fedoraa, niin sitähän voisi käyttää muutenkin. Eikä edes dual boot ole mitenkään välttämätöntä, minulla on esimerkiksi ollut Apache pyörimässä koneella, joka on muuten ihan tavallisessa työpöytäkäytössä.
Jos haluat tehdä dual bootin kuitenkin, niin näin RH-/Fedora-näkökulmasta sanoisin, että palvelinkokeiluihin voisi laittaa myös CentOSin ja peruskäyttöön sitten Fedoran.
kiitos näistä. taidan sitten aloittaa tuolle fedoralla ja sitä ruveta sitten säätämään. eikös ubuntu ole lähes sama kuin kubuntu? pelkstään tuo ikkunointisysteemi on eri (gnome vs kfce)? tuo kubuntun ulkoasu nimittäin vetää enempi puoleensa =)
mutta nyt näin aluksi taidan sitten laittaa tuon fedoran kumminkin, ihan vain että tulee tutuksi jos sitä joskus tarvitsee työelämssä. jättää vaikka kiintarille tilaa jos myöhemmin huvittaa tehdä tuo dualbootti.
@eero: ei tässä kyllä ihan aloittelijoita olla, siinä rajoilla kylläkin. unutun kanssa tullut jonkin verran pelleiltyä =)
Kiitos näistä neuvoista kumminkin. pitää nyt odotella jotta uusi kovo saapuu johon saa sitten tuon fedoran tyrkättyä.
Kubuntu on käytännössä KDE-työpöytäympäristöllä varustettu Ubuntu-asennuslevy, jolle on sitten (jostain syystä) päätetty tehdä myös oma “brändäys”. Xubuntu on vastaava Xfce-versio.
(K/X)Ubuntuun on täysin mahdollista asennuksen jälkeen asentaa vaikka kaikki kolme työpöytäympäristöä. Fedoraankin KDE:n saa, myös silloin jos on asentanut sen Gnome-pohjaiselta live-cd:ltä.
jep noin vähän muistelinkin. mut alottelen kumminkin sillä fedoralla ensin, kumminkin tuo ubuntu on ympäristönä jo osittain tuttu.
edit: niin ja juurikin tuota KDE:Tä tarkotin kxfce:llä, meni termit sekaisin…
jees nyt on fedora 11 tulilla tuossa. muuten toimii hyvin mutta belkinin wlan usb-tikku ( F5D8051yy) aiheuttaa päänvaivaa, miten hitossa tuon saa asennettua?
laita lsusb tuloste, kun tikku on kytkettynä laitteeseen.
–
Eero
bus 001 device 004: ID 1799:8051
tuolaisen tulosteen antaa. Tässä nyt vaan löyty myös toinen ongelma, jostain syystä “sudo” komento ei toimi. tulee tämäön tyyppinen ilmoitus kun koittaa käyttää sudoa: “this user is not in sudoers file” ???
[quote=“applepie, post:14, topic:853”]bus 001 device 004: ID 1799:8051
tuolaisen tulosteen antaa. Tässä nyt vaan löyty myös toinen ongelma, jostain syystä “sudo” komento ei toimi. tulee tämäön tyyppinen ilmoitus kun koittaa käyttää sudoa: “this user is not in sudoers file” ???[/quote]
http://www.kelv.net/programming/ndiswrapper_cards_B.php eli vaatii ndiswrapperin.
sudo ilmoitus tarkoittaa sitä että käyttäjälle ei ole sallittu sudoa, se pitää määritellä /etc/sudoers tiedostoon.
–
Eero
Fedorassa ei ole sudoa käytössä oletuksena Ubuntun tapaan, vaan se on itse otettava käyttöön, jos sen haluaa. Esimerkiksi root-komentokehotteen saa avattua komentamalla
joka sitten kysyy rootin salasanan.
Ndiswrapper on asennettavissa RPM Fusion -pakettivarastosta, http://linux.fi/wiki/RPM_Fusion
Myös seuraavaa syntaksia voi käyttää:
Toki. Mutta tarkempi on useimmiten tuo su - -c “komento”. Tuolloin käytetään root-tunnuksen ympäristömuuttujia kuten esim. PATH. Suuri osa
järjestelmätyökaluista sijaitsee polkujen (PATH) takana, joita tavan käyttäjän PATH ei sisällä.
Siis pelkkä su -komento käyttää vain ko. käyttäjän ympäristömuuttujia.
Ainakin Fedorassa sbinit löytyvät nykyään kaikkien käyttäjien oletus-PATHeista.
[quote=“pb, post:19, topic:853”]Ainakin Fedorassa sbinit löytyvät nykyään kaikkien käyttäjien oletus-PATHeista.
http://fedoraproject.org/wiki/Features/SbinSanity[/quote]
Kappas vain - näin sitä oppii aina uutta Koskapa käyttelen useita jakeluja, en tarkasti selvittänyt ko. seikkaa. Tosin esim. /sbin hakemistosta löytyvää fdisk -ohjelmaa, ei missään tapauksessa pidä olla kenen tahansa käyttäjän käytettävissä. Se taas lienee eri asia, kykeneekö sillä käpistelemään osioita. Vain lukuoikeuksin esim. fdisk -l toimii näemmä useammassakin jakelussa.