hyvä linux jakelu?

Moi taas kerran. Taitaa olla tie pystyssä tän lubuntun kanssa, kun se on osoittautut aika huonoksi, esim noiden ilmais-ohjelmiensa osalta. Niitä yrittänyt asentaa jos jonninnäkösiä, mutta taitavat lähes kaikki olla sellaisia joita voi käyttää vain kehotteessa? Eivät ne ainakaan näy tuolla ohjelmissa? Mutta joka tapauksessa tämä täytyy vaihtaa johonkin parempaan. Löysinkin ubuntusta(10.04) tuon vanhemman version, jonka asensinkin vanhaan miniläppäriin ja ainakin siinä toimii hienosti. Mutta tähän uuteen läppäriin sitä ei taida saada? versio siis 10. jotain. Ei taida tunnistaa edes kiiintolevyä, joka on yhden teran levy? En halua tuota uusinta(14.0) asentaa, kun sen työpöytää edes, ei voi muuttaa mihinkään? Joten mitä suosittette ja mistä sen lataan? Edellytyksenä edes se, että voi asentaa rinnalle, ettei kaikki taas tältä läppäriltä katoa sinne kuuluisaan bittiavaruuteen. Ps mulla on kyllä tärkeät ulkosella levyllä. ja pps, 64 bittinen?
T. Esa Thaimaasta.

Laitoin nyt lataukseen Debian Linux update Dvdeet 2kpl. Yritin torrenttina, mut tuntu liian vaikeelta, tuleehan ne noinkin. Saas nähdä lataanko lisää sotkua vai aukeeko taivas?

http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.8.0/amd64/iso-dvd/

Oletan ,että tarkoitat 10.04:ää, koska Ubuntu 10.10:n tuki on päättynyt. En tosin suosittele kummankaan käyttöä, koska Ubuntun versiotaulukon mukaan työpöytä-tuki päättyi 2013 ja palvelinversion tuki päättyy huhtikuussa.

Mikäli ongelmasi on Unity-työpöytäympäristössä, joka tulee Ubuntulla 10.10:stä alkaen, suosittelen Ubuntu MATEn käyttöä. Se on Ubuntun rinnakkaisjakelu, jossa tulee Unityn sijaan MATE, joka on GNOME 2 fork ja näyttää aivan samanlaiselta, kuin GNOME 2, jota Ubuntu ennen käytti.

Kuvankaappaus sivulta

1 tykkäys

Mistä ohjelmista puhut? Kai asensit ne pakettienhallinnan kautta? Kyllä niiden pitäisi sinne valikkoon ilmaantua jos esimerkiksi APT-työkalulla asennat.

Paitsi, että Lubuntu 10.04 ja 12.04 eivät ole LTS-julkaisuja, joten niillä ei ole koskaan ollutkaan pidennettyä tukea. Tukematonta versiota ei kannata käyttää.

Lähteet:
http://lubuntu.net/blog/lubuntu-1004-now-available-download

Kysyjälle: Kyllä niihin uusiinkin Lubuntuihin, joista ehdotan versiota 14.04 LTS sen pidemmän tuen vuoksi, saa ihan samat ohjelmat kuin yleensä muihinkin Linux-jakeluihin. Siellä pitäisi tulla Ubuntun sovellusvalikoima mukana ja myöskin apt-get-ohjelmalla voi asentaa paketteja pakettivarastoista, jos komentorivi on juttusi. Varastot ovat aivan samat niin Lubuntulle kuin muillekin Ubuntun rinnakkaisversioille.

Toki Debiankin on mainio jakelu ja sitäkin voi suositella, vaikkakin sen ohjelmat tapaavat olemaan vähän iäkkäämpiä, mikäli käyttää vakaata versiota. Noilla Update-levyillä et kuitenkaan voi asentaa uutta järjstelmää eli tarvitset jotkin muut levyt. Itse suosittelen netinstall-levyä, jolla voit asentaa netin kautta suoraan päivitetyn järjestelmän ja sen työpöydän, jonka itse haluat (Lubuntu käyttää LXDE:tä eli se voisi olla hyvä valinta). Tuolta lisää Update DVD -levyistä: https://www.debian.org/CD/faq/#update-cd

2 tykkäystä

Kyllä tämä nyt käytössä oleva lubuntu on uusin versio 14.jotain. Laitoin tuon Ubuntu maten nyt lataukseen ja kestänee hetken, että sen pääsen asentamaan. Puhuin tosta miniläppäristä johon asensin tuon vanhan version ubuntusta. Ainakin siihen tulee nuo tietoturva ym päivitykset ja en sitä halua siihen uudenpaan ubuntuun päivittääkkään. Menee siinä ihan noinkin. niin tähä lubuntuun noita ohjelmia vain ja ainoastaan asentanut sieltä sen omasta valikosta. Adobea lukuun ottamatta. Suurin osa niistä menee johonkin, mistä minä ainakaan niitä löydä. Joskus oikein ihmettelen, kun se sanoo, että on jokin asennettuna, mutta mistään sitä ohjelmaa ei saa ajettua. Täytyy nyt tällä kokemusella sanoa, että matka joka pojan käyttöjärjestelmään on vielä pitkä ja kivinen. Minun nyt vaan on pakko, koska tätä uutta läppäriäni en saa suomen huoltoonkaan. Matkaa kun sinne on 10t km. Vaikka mielestäni olen tämän ostaessani, maksanut myös käyttöjärjestelmän, siis sellaisen jota en edes halua opetella käyttämään. Win 8 jne

Ubuntu 10.04 -versioon ei tule uusia päivityksiä enää. Jos siellä jotain päivityksiä näkyy, on ne vanhoja. Kannattaa vakavasti harkita tuetun käyttöjärjestelmän käyttöä.

Niin mistä ohjelmista puhut? Ei tekstipohjaiset ohjelmat ilmesty valikkoon, mutta graafiset, kuten esimerkiksi GIMP, ilmestyvät kyllä sinne.

Windows 8 päivittyy ilmaiseksi 8.1 -versioon jossa on ainakin omasta mielestä korjattu paljonkin ärsyttäviä juttuja kasiin nähden.

locate on kätevä tapa etsiä missä jokin asia on, siis ohjelma tai tiedosto.
Ensin

sudo updatedb

Ja sitten haku

locate ETSITTÄVÄ_ASIA

Ubuntupohjaisissa locate on valmiiksi asennettuna, joissakin jakeluissa paketin find-utils asentaminen asentaa sen. Tuota updatedb komentoa ei ole pakko ajaa aina koska cron ajaa sen ajoittain, mutta ohjelman asennuksen jälkeen se on syytä huristella jotta ohjelma tms. sitten löytyy.
Toki find käsky on myös kätevä, esim etsitään Gimp:

sudo find / -name gimp

Joihinkin palvelimiin liittyviin paketteihin voi tulla vielä päivityksiä, mutta mihinkään graafiseen ei tule, joten suosittelen myös uudempaa tuettua käyttöjärjestelmää.

Ajattelin puhua Ubuntu-valikosta, mutta en sanokaan mitään, koska tässä tapauksessa kyseessä on ymmärtääkseni Lubuntu.

Tämä päivitys on tehty hiukan vaikeaksi eli se on piilotettu kauppa-sovellukseen, joka täytyy erikseen avata ja sieltä vasta löytyy päivitys. Vaatikohan se vielä Microsoft-tunnuksen tekemistä.

Yleensä kaikilla jakeluilla käytetään pakettia mlocate, josta on enemmän tietoa kuvauksessa, jonka liitän alle (Ubuntu MATE 14.10)

Description-fi: etsi nopeasti tiedostoja nimen mukaan
 mlocate on uusi toteutus locatesta, joka on työkalu tiedostojen
 etsimiseen. Tiedostoja voi etsiä tiedostojärjestelmästä nimen perusteella
 käyttämällä joko hakusanoja tai säännöllisiä lausekkeita. Toisin kuin muut
 työkalut, kuten find, locate käyttää aiemmin tehtyä tietokantaa haun
 suorittamiseen, mahdollistaen paremman suorituskyvyn. Cron päivittää
 säännöllisesti tätä tietokantaa.
 .
 Locatesta on tehty useita toteutuksia: alkuperäinen GNU:n findutils,
 slocate ja mlocate. Mlocaten etuja ovat:
 .
 * it indexes all the filesystem, but results of a search will only
  include files that the user running locate has access to. It does
  this by updating the database as root, but making it unreadable for
  normal users, who can only access it via the locate binary. slocate
  does this as well, but not the original locate.
 .
 * instead of re-reading all the contents of all directories each time
  the database is updated, mlocate keeps timestamp information in its
  database and can know if the contents of a directory changed without
  reading them again. This makes updates much faster and less demanding
  on the hard drive. This feature is only found in mlocate.
 .
 Mlocate muuttaa asennuksen yhteydessä /usr/bin/locate binäärin osoittamaan
 mlocatea vaihtoehtomekanismin (alternatives) kautta. Asennuksen jälkeen
 saatat haluta suorittaa /etc/cron.daily/mlocate manuaalisesti luodaksesi
 tietokannan, muuten mlocate ei toimi ennen kuin sen skripti suoritetaan
 cron:ista (koska mlocate ei käytä samaa tietokantaa kuin perinteinen
 locate). Haluat myös todennäköisesti poistaa locate-paketin, koska muuten
 tietokoneellasi on kaksi erilaista säännöllisesti päivittyvää tietokantaa.

Kyllä ne ohjelmat pitäisi sinne valikkoon ilmestyä kaikissa jakeluissa. Jossain on jotain vikaa, jos ei ilmesty, mutta kyllä kaikissa tavallisissa Linux-jakeluissa mitä olen asentanut ne ovat sinne valikkoon ilmestyneet. Tähän ei siis lasketa kaikenlaisia omia “työpöytävirityksiä”. :smiley:

Mikaelalle kiitokset hyvästä vinkistä. Elämä näyttää nyt paremmalta ja työpöytä näyttää tuolta. Levykin osiotu halujeni mukaiseksi musiikki ja elokuva varastoksi. kaikki toimii ja päivitykset menee ja niihin ei tarvi juurikaan aikaa käyttää. Tämähän alkaa nyt näyttämään minun koneelta eikä microsoftin koneelta. :wink:

1 tykkäys

help:mate-search-tool/index. Testasinpa tuota ja haki 700gigasesta osiosta omalla etunimelläni kaikki kuvat ym jossa nimeni esiintyy. windowssin vastaavalla harvoin löysin yhtään mitään tai ainakaan sitä jota etsin

Ubuntu MATEen liittyen, ne päättivät uudelleenjärjestää repojaan ja nyt käyttäjien pitää itse ymmärtää suorittaa seuraavat komennot:

sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-mate-dev/utopic-mate
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Nyt on myös mahdollista saada indikaattoreita, kuten tuossa blogissa linkitettiin.


Murehdin myös aiheesta myös IRC-kanavalla, jolla kukaan ei tunnu kuuntelevan minua.

2015-03-20 08:15:07+0200 < Mikaela> I am somewhat worried about https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-utopic-ppa/
2015-03-20 08:15:07+0200 < Mikaela> Will every Ubuntu MATE user see that or read the blog (the only reason I saw it was on this channel) and will everyone remember to do that after installing new Ubuntu MATE 14.10?
2015-03-20 09:17:58+0200 < MichaelTunnell> if they are using the distro shouldn't they be subscribed to the blog's RSS feed anyway? How else are they going to get the news about the distro?
2015-03-20 09:18:37+0200 < MichaelTunnell> Mikaela: ^
2015-03-20 09:19:43+0200 <-- MichaelTunnell (~quassel@75-137-251-188.dhcp.mntv.al.charter.com) has quit (Remote host closed the connection)
2015-03-20 09:19:44+0200 < Mikaela> I am thinking about basic users who might not follow the RSS feed or even be on this channel or anywhere

(Jos siis et lue blogin RSS-syötettä tai mitään, aiheesta voi mainita, jotta voin murehtia tuolla enemmänkin…)

1 tykkäys

Noi ircit on aika vieraita, mut ajoin noi mitkä laitoit, kiitos

1 tykkäys

Ubuntu MATE:n kehittäjiltä tuo on täysin väärä tapa ylläpitää jakelua. Tuollaista muutosta ei missään tapauksessa pitäisi tehdä muulloin kuin versiopäivityksen yhteydessä. Tuokin on vain kosmeettinen muutos, joka ei sinällään tuo mitään etua, mutta ilman huomiota saattaa aiheuttaa paljon haittaa. Tälläkin hetkellä ties kuinka monet käyttäjät jäävät ilman päivityksiä.

Lisäksi tämä kehittäjien välinpitämättömyys käyttäjiä kohtaan. Nämä on ihan ohjelmistokehityksen perusasioita ymmärtää että kehittäjä != loppukäyttäjä, varsinkin kun kyseessä on jakelu, jota mainostetaan aloittelijoille.

Tämä on yksi syy miksen itse tykkää suositella noita harrastelijoiden ylläpitämiä jakeluita kellekkään.

1 tykkäys

:+1:

Tämä MichaelTunnell on ymmärtääkseni ensisijaisesti Antergos-kehittäjä, mutta sekin mainostaa itseään kaikille. En muista aiemmin nähneeni häntä tuolla kanavalla.

No tästä voi olla monta mieltä. Ensisijaisesti Ubuntu MATEssa on käytössä nuo Ubuntun omat repot, mutta niiden lisäksi on tämä ylimääräinen PPA. Ubuntu MATE on myös virallinen “maku” (miten flavour kääntyy?) alkaen 15.04:stä eli seuraavasta Ubuntusta ja silloin tämän PPA:n pitäisi poistua.

Tietysti silloinkin on vielä 14.04 LTS, joka taas ei ole virallinen.

Ny meni taas jo ohi hilseen? Muistu mieleen muuan kaveri 90 luvulta ku silloin jo jotain redhattia asentelin koneeseni. Mounttaat sen cd aseman vaa siihe kerneliin? Aha? helppoo ku heinän teko! Ny jo tietää mitä mounttaaminen tarkottaa, mut siihen aikaan vaa editoitiin confic. sys siä, että cd asema saatiin mukaan. nykyään mountataan. Eteenpäin sano mummo lumessa! :wink:

Ubuntu MATE-kehittäjä sanoo nyt kopioineensa kaikki paketit uudesta PPA:sta siihen joka tulee Ubuntu MATEn kanssa oletuksena, joten käyttäjät tulevat saamaan päivitykset.


2015-03-20 14:29:31+0200 [Mikaela away: Detached from tmux since 2015-03-20 14:29:31+0200]
2015-03-20 15:34:03+0200 < flexiondotorg> Mikaela, I have just copied all the utopic-mate PPA packages to the PPA that is linked via the Ubuntu MATE 14.10 installer. So even if user do not enable the new PPA they will get the updates.
2015-03-20 15:34:17+0200 < flexiondotorg> Mikaela, Please relay that to the forum to mentioned.
2015-03-20 15:57:58+0200 < flexiondotorg> Mikaela, ^^^^^^
2015-03-20 15:58:10+0200 < flexiondotorg> https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-utopic-ppa/
2015-03-20 17:04:56+0200 [Mikaela back: gone 02:35:25]
2015-03-20 17:05:06+0200 < Mikaela> sorry, I was travelling to Helsinki, I will do that now

mikähän nyt on poikittain, kun yritys päivittää päätyy kerta toisensa jälkeen tähän:
W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mate-dev/utopic-mate/ubuntu/dists/trusty/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found
, W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mate-dev/utopic-mate/ubuntu/dists/trusty/main/binary-i386/Packages 404 Not Found

Yrittäny pääpalvelimesta ja nyt viimeks annoin etsiä parhaan palvelimen??? ei auta?