Ideoita sivulle

Tällaisen laitoin kahvihuoneeseen, laitanpa tännekin kun foorumi nyt kuitenkin on keskusteluun soveliaampi alusta.

Mitä tältä sivulta odotetaan, halutaan tai toivotaan? Wikissä alkaa hiljalleen olla hyvänlaisesti materiaalia, ja foorumi on ilmeisesti piakkoin tulossa. nyt käytössä. Kertokaapas mitä muuta kivaa tämä sivu voisi suomenkielisille avoimen lähdekoodin käyttäjille tarjota.

Käyttäjiä on linux.fi:llä aika vähän vaikka toisin luulisi. Ubuntu sivut ovat paljon enemmän käytössä joten käyttäjiä olisi hyvä saada lisää. Itse en ainakaan keksi mitä voisi lisätä muutakuin jatkaa samaan malliin.

Tilastojen mukaan uniikkeja kävijöitä on 13-20 tuhatta kuukaudessa. Ei minusta mitenkään huonosti, mutta toisaalta liian pieni osa kävijöistä muokkaa wikiä (tai päätyy rekisteröitymään keskustelualueelle).

Keskustelualueelle rekisteröitymisestä on toistaiseksi paha sanoa mitään kun se on ollut vasta jonkun aikaa käytössä. Onhan noita jo kuitenkin viidettä kymmentä tuonne tullut, ei ihan huonosti muutamassa päivässä.

Asiaan liittyen flug voisi myös yhdistää vielä olemassaolevaa voimaansa tähän toimintaan.

Paikalliset Linux-toimijat, rahoitus, paikalliset asennustapahtumat, messut …

Nykysinhän http://www.flug.fi lienee melko kuollut ja liian helsinkipainoitteinen,
tätä riippuvuussuhdetta pitäisi parantaa.


Eero

[quote=“eero, post:5, topic:46”]Asiaan liittyen flug voisi myös yhdistää vielä olemassaolevaa voimaansa tähän toimintaan.

Paikalliset Linux-toimijat, rahoitus, paikalliset asennustapahtumat, messut …

Nykysinhän http://www.flug.fi lienee melko kuollut ja liian helsinkipainoitteinen,
tätä riippuvuussuhdetta pitäisi parantaa.[/quote]

Jokuhan voisi ottaa yhteyttä Flugiin ja ehdottaa jotakin. Ehkäpä Eero itse kun tuntuu olevan jokin visiokin aiheesta?

Näkisin että linux.fi:lle olisi tilausta ‘suomen linux-portaalina’. Tämä toki edellyittäisi ensinnäkin etusivun uusimista houkuttelevaksi ja myös joteknin kaikkien distrojen (tai lähinnä suomalaisten yhteisöjen, valitettavasti aktiivisia ei taida olla kuin Ubuntu ja openSuSE) esilletuomista.

Hyvänä ajatuksena joku tuolla tänään IRL heitti että jonkinlainen paketti kouluille tms. jakaa tietouttaan käyttöönotoista ja muista, opettajille mahdollisuus kysellä toisiltaan kokemuksia jne olisi tärkeää käyttäjämäärien (Linuxin, ei välttis Linux.fi:n) kasvun kannalta.

Mutta hyvältä näyttää! Kunhan kaikki vain osaavat tarvittaessa ohjata avunpyytäjiä distrojen omiin dokumentaatioihin (eli esim. ubuntu tutuksi -wikikirja olisi kova paketti monelle, myös muiden distrojen käyttäjille… MIstä tulikin mieleen että sisältö on vapaasti kopioitavissa muillekin distroille kirjan pohjaksi!)

r

[quote=“rhk, post:7, topic:46”]Näkisin että linux.fi:lle olisi tilausta ‘suomen linux-portaalina’. Tämä toki edellyittäisi ensinnäkin etusivun uusimista houkuttelevaksi ja myös joteknin kaikkien distrojen (tai lähinnä suomalaisten yhteisöjen, valitettavasti aktiivisia ei taida olla kuin Ubuntu ja openSuSE) esilletuomista.[/quote]Olen samaa mieltä.

Oletteko harkinnut sivuston laajentamista niin, että tämä olisi ns. Raja-anturan korvaaja? Näkisin tämän erittäin hyvänä vaihtoehtona kun Linux-portaaleja ei Suomessa ole kovinkaan paljoa. Nythän sivusto koostuu kahdesta, hieman erillään olevasta palasesta; foorumista ja wikistä.

trilog,
Kuulostaa hyvältä idealta, mutta voisit olla vähän yksityiskohtaisempi, mitä tarkkaanottaen tarvittaisiin että tästä tulisi “raja-anturan korvaaja”? Raja-anturan lakkautuksen jälkeenhän sieltä on tuotu sisältöä tänne wikiin, (ks. Linux.fi:Raja-antura. Yksi ongelma laajentamissuunnitelmissa on tekijöiden puute, jostain täytyisi kaivaa lisää vapaaehtoisia joilla olisi kiinnostusta sitoutua sivun tekemiseen ja kehittämiseen vähän pitemmäksi aikaa.

en tiedä onko uutta teille, mutta linkki tänne foorumille on melko näkymätön etusivulla (siis wikissä), moni ei tiedä tästä foorumista, eikä siksi ole tänne tullut.

Moni ihminen (minä mukaanlukien) haluaisi keskustelukanavan, jossa ei keskitytä yhteen tiettyyn distroon, ja tämä on vastaus noihin rukouksiin, ihmiset eivät vain tiedä tästä, tai sitten eivät löydä tänne.

En ole oikein ymmärtänyt tuota, että miten linkit eivät ole tarpeeksi esillä. Etusivun oikeassa laidassahan on linkki vieläpä boldilla, ja vasemman laidan päävalikostakin se löytyy.

Mitä distroriippumattomaan Linux-keskusteluun tulee, niin suurin osa siitä käydään nyyseissä, tarkemmin sanottuna uutisryhmissä sfnet.atk.linux, sfnet.atk.linux.asennus ja sfnet.atk.linux.palvelimet. Myös ryhmästä sfnet.atk.sodat löytyy Linux-keskustelua (tosin kuten nimestä voi päätellä, melko värjäytynyttä sellaista). Käsiksi niihin pääsee jollakin nyysiohjelmalla (Knode, Thuderbird, gnus, …) syöttämällä oman operaattorin newsgroup-palvelimen nimen. Myös Googlen kautta onnistuu.

Etusivu on nykyään niin täynnä linkkejä että sisältöä on vaikea hahmottaa (eritoten uusien kävijöiden). Etusivu kaipaisi remonttia mielestäni sen osalta, linkkejä vähentää siten vain pääkategoriat näkyisivät etusivulla. Tarkemmat tiedot ja lisälinkit sitten näkyisivät alasivuilla. Mutta tuo Etusivu2 todellakin on yhteistyöartikkelikin, voisikin alkaa miettimään sitä tässä jossain vaiheessa tarkemmin.

Kelläs kaikilla on oikeudet esim. keskustelualueiden teeman muokkaamiseen? Voisiko ainakin tuohon pingviini-kuvaan lisätä linkin linux.fi:n etusivulle?

Erityisen vänkää olisi, jos matkisi SMF-teemassa Mediawikiä hieman, käyttäen sitä vaaleata taustakuvaa, sijoittaen logon täsmälleen samaan paikkaan ja lisäämällä jopa (käsin) Mediawikin “valikko”-valikon linkkeineen etusivulle, keskustelualueelle, kahvihuoneeseen ym. Tämä olisi mitä eniten ehkä kaipaisin, että keskustelualueet ja wiki olisivat saumattomammin yhdessä ja niiden välillä voisi helpommin kulkea. SMF-teeman puukottaminen kyllä onnistuu luultavasti ehdotetulla tavalla, ainakin jos rumasti sisällyttää pari mediawikin CSS-tiedostoa mukaan jotta saa vasemman laidan fontit saman näköisiksi.

Teemaa pitäisi pystyä muokkaamaan ylläpitoalueella, mutta se ominaisuus ei tällä hetkellä toimi, täytyisi laittaa palvelimelle parin tiedoston oikeudet kuntoon.

Kuvan laittaminen linkiksi on ollut suunnitelmissa, mutta ylläpitoalueelta se ei (edellä mainitun korjauksen jälkeenkään) taida onnistua (tai sitten en vaan osaa…). Koodin puukotusta on haluttu välttää ylläpidettävyyden (päivitettävyyden) parantamiseksi.

Kyllä, tämä olisi hyvä parannus (vielä kun saataisiin yhtenäiset tunnukset wikiin ja foorumille). CSS ei ole omalta osaltani vahvimpia puolia, mutta täytyy tutkia, miten homma voisi onnistua. Joskus kokeiltiin SMF:n Mediawiki-teemaa, mutta se oli käytettävyydeltään järkyttävä, matki aivan liikaa Mediawikiä.

Jos jollakin on kokemuksia SMF:n tyylitien muokkaamisesta niin hyviä tyylitiedostoja tai kokonaisia teemoja voi lähettää!

Teeman kannattaa olla kokonaan omansa, jottei häiritse default-teeman päivitystä.

Mediawikistä tosiaan ideanani vain käsin kopioida ulkoasua / värejä sekä vasemman reunan ylimmän laatikon linkit, ei muuta. ubuntu-fi:n teemassa olen aikoinaan lähtenyt liikkeelle siitä, että olen siellä wiki-ohjelmiston etusivulta ottanut vain lähes suoraan HTML-koodia, jonka div:eillä ym. muotoilen yläreunan saman näköiseksi. Sittemmin tuli muualta (Owdy) varsinainen muokattu ubuntu-teema johon vain sisällytän yläreunan sopivaan paikkaan.

Tässä tapauksessa kopiointiin tulisi esim. linux.fi:n etusivulta HTML:ää sen verran että saa taustakuvan, pingviinilogon, valikon ja itse sisällön raamit jotenkin sisällytetyksi. Sitten itse sisältöosioon/diviin käytännössä nykyisen foorumiteeman koodi, ilman logo- ja simple machines forum -palkkia. Ja tietysti hirvittävästi säätöä jotta homma toimisi eikä olisi älyttömän ruma :slight_smile:

Jos jollakin on kokemuksia SMF:n tyylitien muokkaamisesta niin hyviä tyylitiedostoja tai kokonaisia teemoja voi lähettää!

Multa löytyy privaatisti ubuntu-fi:n foorumin teema (tai no sen versio ajalta jolloin ei vielä oltu siirrytty Canonicalin datacenteriin, käytännössä ei ole kai muuttunut). Se sisältää siis:

  • images/ , taitaa olla suurin osa tai kaikki kopioitu default-teemasta (turhaa?)
  • index.php , pelkkä “käytä upper level index.php:ta” -tiedosto
  • index.template.php , kaikki kustomoinnit, alun perin lähdetty default-teeman vastaavasta tiedostosta liikkeelle
  • languages/Settings.finnish-utf8.php , sisältää kaksi koodiriviä joissa teeman kuvaus
  • theme_info.xml , samaten pelkkkää teeman kuvausta

Käytännössä siis hillitöntä index.template.php:n säätöä omassa teemahakemistossa, loput tulevat defaultista. Lisäksi mahdollisesti melkoinen CSS-säätö myös, lähinnä valikoitua copy-pastea mediawikin css-tiedostosta smf:n default-teemasta kopioidun css-tiedoston jatkeeksi.

Onko tuolle teemoitukselle välttämättä niin tarvetta? Mielestäni on hyvä, että eri alustat näyttävät erilaisilta, jotta myös toiminnallisuuden erot tulevat selkeästi esiin. Monessa verkkopalvelussa häiritsee se, kun ei tiedä mikä on mitäkin, vaan eri alustat sekoittuvat vaikeasti navigoitavaksi “mössöksi”.

Wikin sivupalkissahan on melkein pelkästään wikimuokkaajia palvelemaan tarkoitettua Mediawiki-tavaraa, jolla ei foorumin lukijalle luulisi juuri olevan käyttöä. Lähinnä se olisi vain omiaan sotkemaan foorumin käyttöliittymää.

Wikin ulkoasu ja käyttöliittymä palvelevat hyvin wikin selailua ja muokkaamista. Samoin foorumin ulkoasu ja käyttöliittymä palvevat hyvin keskustelutoimintoja. Miksi siis turhaan sotkemaan näitä kahta? Selkeän linkityksen pitäisi riittää navigointiin.

Selkeä linkitys tosiaan olisi tarpeen, nyt sitä ei ole. Wikin sivupalkin (siitä voisi ottaa myös vain valikko-otsikon sekä “Etusivu” ja “Keskustelualue”) pääasiallinen tarkoitus olisi tarjota selkeästi ymmärrettävä reitti keskustelualueilta wikiin, jolloin puolet työstä olisi jo tehty. Sitten pitäisi wikistä olla vielä jotenkin selkeää että täällä on keskustelualueetkin.

Tällä hetkellä jos joku eksyy foorumeille, hän ei välttämättä koskaan saa tietää että linux.fi:ssä oli wikikin (“älä unohda kuitenkaan wikiä” ei tehoa eikä sitä huomaa kuin muutamat), ja jos joku eksyy wikiin hän melko varmasti ei bongaa että tarjolla on myös kokonaan wikiin liittymättömät Linux-aiheiset keskustelualueet.

Mitä kannattaisi muuttaa – tai ainakin tarkastella

Vasemman reunan valikkoon käyttöön sana keskustelupalsta eikä keskustelualue. Jos pysäytät kadulla kulkevia ja kysyt, mitä tarkoittaa internetin keskustelupalsta, niin 80% ymmärtää suurinpiirtein oikein. Vaan jos kysyt, että mitä tarkoittaa internetin keskustelualue, niin olisiko 5%:lla oikea mielikuva? Ainakin minä ymmärsin väärin, kun tuon sanan ensikertaa luin.

Vain yksi keskustelu: keskustelu yläkieleke pois näkyvistä tai sen tilalle toinen sana, esimerkiksi organisointi. Kun ensikertalainen klikkaa etusivun yläreunan Keskustelu korvaketta, hän päättelee, että Linux.fi’n keskustelupalsta on tarkoitettu alan ammattilaisille eikä aloittelijoille. Tällöin menetetään yksi tulokas sillä harva aloittelija ryhtyy etsimään toisenlaista keskustelupalstaa saman domainin alta.

Varsinaiselle keskustelupalstalle kannattaisi laittaa linkki, josta pääsee suoraan linux.fi’n etusivulle. Leijonapingiivnistä klikattava?

Mieluummin suomenkieltä kuin käännöksiä. Sivulla http://linux.fi/index.php/Toiminnot:Luokat 3D työpöydässä saisi mieluummin olla (6 kohtaa) tai (6 kpl) kuin (6 jäsentä). Kyllähän tuo jäsenen käsite nopeasti selviää, mutta sanavalinnat ovat hieman häiritseviä.

Linkkisotkuja.

Selkeä rakenne olisi hyväksi, vaan kuinka sen toteuttaisi? Onnistuuko koko linux.fi:n sisällön esittäminen paperikirjoista tutulla sisällysluettelolla. Pitäisi olla automaattinen toteutus.

Keskustelupalsta kieltämättä on parempi termi, täytyy keskustella tuosta muutoksesta ylläpitoporukan kanssa. Yläkielekkeen keskustelu-nappulasta emme ole luopumassa, ja “organisointi” on väärä termi. Wiki-käyttäjät tietävät että kyseessä on keskustelu kyseisestä wikisivusta. Ehkäpä etusivun keskustelusivulle voisi mainita tästä keskustelupalstasta. Leijonapingviinin linkitys on tulossa, mutta se vaatii muutoksen jonka vain Teppo pystyy tekemään, ja Teppo ei ole nyt ehtinyt kiireiltään.

Wiki-käyttöliittymän suomennokset ovat peräisin MediaWiki-projektista, eli samoja suomennoksia käytetään kuin Wikipedia. Suomennoksessa on ollut mukana paljonlaisesti ammattitaitoista väkeä, joiden arvostelukykyä en itse ala rueta kyseenalaistamaan - mielestäni “jäsen” on ihan hyvä suomennos.

Linkkisotkuista ei tuossa ole kysymys, vaan keskustelu-linkki johtaa tosiaan aina kyseessä olevan sivun keskusteluun. Kahvihuoneen keskustelusivu on tyhjä ja siellä on suojaus päällä, se kun tuntui keräävän roskalinkkejä.

Sisällysluettelon tarpeellisuuteen saati käytännöllisyyteen en oikein usko, kun sivulla ei ole minkäänlaista sivunumero- tai lukujärjestystä kuten kirjoilla on tapana. Kahtia jaetun aakkosellisen listan kaikista wikin sivuista löydät osoitteesta http://linux.fi/index.php/Toiminnot:Kaikki_sivut . Itse näkisin keskeisinä piirteinä wikin selkeälle rakenteelle huolellisen luokituksen ja sivujen tiiviin keskinäisen linkityksen, näitä olen itse pyrkinyt lisäämään.

Standardoinnin idean kyllä ymmärrän, joten pikkuasioissa kannattaa valita standardi sen ”parhaan mahdollisen” asemesta. Makuasioitahan nämä pitkälti ovat.

Sisällysluettelolla tarkoitin kokonaisuuden ymmärrystä jota sivuston hierarkian esiintulo voisi auttaa. Tosin täytyy myöntää, että en tunne linux.fi’n rakennetta.

Kyse on pitkälti ajatustavasta; miten ihminen hahmottaa asioita. Itse haluan ensin ymmärtää kokonaisuuden, josta lähestyn yksityiskohtia. Toinen tapahan on omaksua ensin yksityiskohtia ja niiden avulla hahmottaa kokonaisuus.

Sisällysluettelo auttaa löytämään tietoa asiasta, jota ei kunnolla tunne. Eli jos ihminen ymmärtää mitä haluaa, mutta ei tunne oikeita termejä (ammattisanastoa), niin silloin sisällysluettelo johdattelee oikeaan paikkaan.

Tuo aakkosellinen lista on erinomainen sellaiselle, joka on jo hajulla asiasta ja tarvitsee vain täsmennyksiä tai laajennuksia omaan osaamiseensa. Jos sen saa kätevästi muutettua hierarkiseksi, niin ehkä kannattaisi kokeilla. Kävijäseurannallahan selviäisi, onko sille käyttöä. Etusivullahan itse asiassa on iso pala tätä hierarkiaa mutta se lienee käsin koottu.

J.K. Arvatkaapa minkä sivun Google laittaa ykköseksi puolen miljardin sivun joukosta hakusanalla ”linux”. Että onnitteluni puuhamiehille ja -naisille.