Interwiki-linkitys

Hei,

Puolalaisen Linux-wikin ylläpito lähestyi minua, ja pyysi harkitsemaan, voitaisiinko wikiemme välillä ottaa käyttöön interwiki-linkitys, samaan tapaan kuin Wikipedian kieliversioiden välillä. Sama tekniikkahan on käytössä myös meiltä Wikipediaan osoittavissa linkeissä Näen tällä käytettävyyden kannalta alkuun aika rajallisesti hyötyä, sillä uskoakseni suomenkielisille sivuille eksyy hyvin harvoin käyttäjiä, jotka osaavat lukea puolankielisiä sivuja. Samaa pätee varmaankin toisinkin päin.

Toisaalta ristiinlinkitys ilmeisesti edistäisi molempien sivujen hakukonesijoituksia, mikä voisi auttaa kummankin sivuston käyttäjiä omilla kielialueillaan löytämään näiden sivujen pariin. Kolmanneksi ajattelisin, että toimenpiteellä voisi olla esimerkkiarvoa. Jos erikielisiä linux-wikejä saataisiin interwiki-linkittämään laajemminkin, verkostohyötyjä alkaisi epäilemättä nousta esiin, etenkin maailmankielisten wikien kanssa.

Mitäs tuumaatte tällaisesta ajatuksesta?

Vaikuttaa mielenkiintoiselta idealta. Mielestäni ainakin kokeilemisen arvoinen juttu. Pari asiaa tuli kuitenkin mieleen.

Hoituuko noiden kielilinkkien lisääminen jollain botilla vai pitäisikö ne käsin lisätä kumpaankin wikiin erikseen? Ainakin Wikipediassa on jotain botteja jotka lisäävät noita linkkejä.

Puolalaisen wikin lisenssi on hieman rajoittavampi kuin mikä on linux.fi-wikissä käytössä. Eihän sen pitäisi vaikuttaa linkittämiseen mitenkään mutta esim. artikkeleiden kääntämiseen puolin ja toisin sillä saattaa olla vaikutusta.

En ole perillä näistä bottiasioista, mutta kuvittelisin, että Wikimedian käyttämät botit ovat avointa lähdekoodia ja siten meidänkin käytettävissä.

Lisenssikysymys on sinänsä kiinnostava, mutta tuskinpa sillä käytännön merkitystä on, sillä puolan ja suomen välillä kääntäviä henkilöitä, joilla on kiinnostusta näihin wikeihin osallistua lienee kohtuullisen rajallinen määrä. Eikä sillä sittenkään ole väliä kuin puolankielisestä suomenkieliseen tulevissa artikkeleissa, -sa-lisenssiin päin sisältö liikkuu mutkitta.

Minusta tämä vaikuttaa hyvältä ajatukselta, joka on varmaankin ainakin kokeilemisen arvoinen.

No, minäpä otin sen käyttöön. Tein esimerkinomaisesti tuon muutoksen muutamiin sivuihin. Ei ehkä kannata rueta vielä urakoimaan niitä, kun asia voitaneen hoitaa jollain botilla automaattisesti. Mutta testattu on ja toimii. Sivuilla vaan lisätään linkki mallin [[pl:Debian]], ja interwiki-linkki ilmestyy sivun vasemmassa laidassa olevan valikon loppuun, aivan kuten Wikipediassa.

Hyvältä näyttää :slight_smile:

Nousi tässä mieleen, että pitäiskö nämä ottaa käyttöön yksisuuntaisesti kyselemättä muutamalle muullekin wikille, näistähän on enemmän tai vähemmän ajantasainen lista täällä: http://www.linux.fi/wiki/Linux-aiheiset_wikit

Siirryinpä tuumasta toiseen ja tein muutaman uuden interwiki-linkityksen. Interwiki-sivulta voi katsoa, mitä sellaisia on olemassa. Niitä oli siellä nippu valmiiksi, en tiedä maksaako niitä vaivaa siivota sieltä pois. Saksankielinen Linux-wiki toimii suoraan samaan tapaan kuin puolankielinen (joka on kylläkin nyt alhaalla). Archwikiin, LinuxQuestionsiin ja Ubuntu Suomen wikiin voi viitata suoraan käyttämällä noita etuliitteitä linkeissä, siis esimerkiksi [[ubuntu-fi:DV2DVD]].