Ja taas, miten Flash ja Java linuxiin

Aloitin kai linuxtelun ostetulla SuSe 10 jakelulla kun silloiset Ubuntut jumittivat mikroni. Jossain välissä olin hyvin tyytyväinen Fedoraan, mutta sitten jatkoin hyppelyä jakelusta toiseen. Kai siksi että oli kiva katsoa uusia työpöytiä ja se muinainen Fedora oli hienon näköinen.

Joka kerta oli ja on oma sirkuksensa saada aikaiseksi normaalille ihmiselle kelpaava toimiva asennus. Jopa saman jakelun eri versiossa tarvitaan erilaiset temput. Netistä toki löytää ohjeita, mutta vain hyvällä onnella ne toimivat. Tämä on vapauden varjopuoli. Kuitenkin useimmat pelit ja jotkut pankkipalvelut edellyttävät ainakin orjaohjelmia (suljettua koodia), jotka omistavat Adobe ja esimerkiksi Sun - sikäli kun nämä dynaamisen talouselämän aikaan vielä ovat hengissä.

Asensin pojanpojalle Fedora 16 jakelun. Etsin ohjeita hakukoneella, löysin

http://wingloon.com/2011/12/16/yum-install-adobe-flash-player-11-on-fedora-16/

Sieltä:

This post will cover a simple installation guide to yum install Adobe Flash Player 11 on Fedora 16. Please make sure you login as root.

  1. RPM Install Adobe Yum Repository (choose either 32-bit or 64-bit)

Adobe Repository x86 32-bit

Tulos:

[ukki@pavillion ~]$ su Salasana: [root@pavillion ukki]# rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm Haetaan http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm varoitus: /var/tmp/rpm-tmp.GtwkfX: Otsikko V3 DSA/SHA1 Signature, key ID f6777c67: NOKEY varoitus: odotetaan transaction-lukkoa /var/lib/rpm/.rpm.lock Valmistellaan... ########################################### [100%] 1:adobe-release-i386 ########################################### [100%] [root@pavillion ukki]# rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-adobe-linux [root@pavillion ukki]#
Ei kuitenkaan toimi esimerkiksi Pikku Kakkonen Lapset

:cry:

Hyvin toimii Ylen Areena ja siellä pikkukakkonen. Tuossa yllä olet lisännyt adobe.com repositoryn jakeluusi, mutta et ole vielä asentanut adoben flash:iä. Lisäämällä tuo ohjelmalähde, saat päivitykset automaattisesti yum:lla.
Adoben flash:in voi myös manuaalisesti noutaa Adoben sivuilta, ja asentaa vaikkapa rpm:llä.
BTW. Pikkukakkoset ym. Yle Areenat voi tallentaa kiintolevylle yle-dl -sovellutuksella.
Linux.fi -sivuilla on hyvät ohjeet Fedoran kanssa peuhaamiseen.
esim. Adobe Flash – Linux.fi
Fedora/Asennus/Viimeistely – Linux.fi

O.K. - olisi pitänyt malttaa lukea tarkkaan, sillä

2. Yum Install Adobe Flash Player 11
yum instal flash-plugin
mutta kun Nettiä selaa on kiire olevinaan :-[

Kyllähän minä sen jotenkin ymmärrän, että näitä Flasheja yms. ei mielellään linux-jakeluun valmiiksi laiteta (vaikka joissakin ne on mukana). Sitä en ymmärrä, miksi ei helpoteta tyhmyksiä laittamalla työpöydälle vaikkapa pelkkä tekstitiedosto ajankohtaisin ohjein. Ei olisi suuri vaiva.

[quote=“fossiili, post:3, topic:1400”]2. Yum Install Adobe Flash Player 11
yum instal flash-plugin
mutta kun Nettiä selaa on kiire olevinaan :-[[/quote]

Tekevälle sattuu. Mutta aina pitäisi toteuttaessaan netistä löytyviä ohjeita, koittaa itselle selvittää, mitä on oikein tekemässä.
Eli arvata, mitä kulloinenkin komento tekee. Erityisesti kun netissä on noita ohjeita, joista jotkut ovat jopa vääriä (lue: tahattomasti virheellisiä) tai jo vanhentuneita.

Tietyt jakelut ovat tarkkoja siitä, ettei tekijänoikeuksia vahingossakaan rikota. Adobe jakaa Flash:in ilmaiseksi, mutta ei välttämättä tarjoa tuota jaettavaksi suoraa jakeluversioissa. Nimenomaan Oracle, joka nyt omistaa “Sun:in Javan”, ei salli sitä jaettavaksi. Nykyisin OpenJDK kyllä toimii erinomaisesti. Ainoastaan jotkut sivustot vaativat toimiakseen “Sun:in Javan” kuten Postipankki nyk. Sampo-pankki tai kuulemma jotkut Veikkauksen sovellutukset. Enää en itse ole vaivautunut asentamaan Sun:in javaa, vaikka mm. Sampo-pankin asiakas (toistaiseksi) olenkin.
Flash-sovellutuksia eivät varmastikaan kaikki järjestelmien käyttäjät edes tarvitse, ja ohjeet siis löytyvät sitten erikseen.
Lämmin kiitos vain kaikille niille henkilöille, jotka noita erinomaisia ohjeita mm. Wiki:in kirjoittelevat.