Kannettavaan Samppaan Minttiä?

Hei kaikki nerot,
mulla levisi Eestissä Samsung NC20, kun kävin hotellin Wifissä. Käynnistyminen junnaa ja mitkään virheenkorjaukset eivät sudi. Nyt olis hyvä hetki kokeilla linuxia. PCtä ja Macia löytyy taustoista riittämiin. Saako tommoseen läppäriin usbiasennuksena esim. Mintin? Kuulopuheiden mukaan se on helppo ja mukautuva. Valitsin nimmariksi ihan tarkoituksella Dummie, koska kysymykset eivät varmaan tähän lopu. Rakastan myös ohjeita filmeinä.

Vastauksista kiitollinen :smiley:

Kyllä tuolla hyvällä todennäköisyydellä Mint pelittää. Ekaksi jakeluksi voisi kannattaa kokeilla ihan Ubuntua, sille on laajin tuki ja tuollakin koneella sitä on varmasti moni kokeillut. USB-tikulta asentaminen onnistuu, sopivan tikun tekemiseksi löytyy ohjeet esimerkiksi täältä: https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick

Tänks veri mats, nopeasta reagoinnista. Yritellään ubuntulla. Tosin olen jostain lukenut, että U. olisi iso ja massiiviinen. Mutta kaipa siitäkin on jalostunut jokin virtaviivaisempi versio.

No juu, tokihan se on iso verrattuna jakeluihin joiden ykköstavoite on olla pieni, mutta koneesi on sen verran tuore, että sillä kyllä toimivat raskaammatkin jakelut. Itselläni on Thinkpad X60 vuodelta 2007 tai 2008 ja silläkin toimii kaikki karkit aivan mukisematta.

Virtaviivaisempi versio Ubuntusta on Lubuntu. Liukas kuin mikä ja jättää ohjelmille enemmän potkua. Käyttää kuitenkin Ubuntun repoja, joten tarjontaa riittää, jos oletussoftat eivät riitä. Itse olen lisännyt omaan Lubuntuuni LibreOfficen ja Firefoxin.

Muokkaus: Lubuntu boottaa noin kolmasosassa siitä ajasta kuin Ubuntu Gnome-työpöydällä. Näin ainakin pöytäkoneessani P4:2,8GHz, 2GiB ram, kovo 5400rpm, näytönohjain ATI 8500/64MiB

Tuolta löytyy:
http://lubuntu.net/
Ja ohjeita on runsaasti nimenomaan videoina
Tiedostonhaliinnan (PCManFM) suomennos löytyy haulla Suomen Ubuntufoorumilta
http://forum.ubuntu-fi.org

Ystävällisin terveisin
Jallu59

Ei kai tuossa ole muuta eroa Ubuntuun kuin käytettävä akkunamanageri, ja sen tuomat mahdollisuudet. Sama Ubuntu (Debian-johdannainen oletuksena Gnome3/Unity) on pohjalla X-managerin työpöytä/ikkunamanagerina.

Niin, hyviä vaihtoehtojahan on paljon. Mutta jos ensimmäisiä Linux-kokeiluja on tekemässä niin näkisin viisaaksi valita hyvin tunnetun vaihtoehdon jolle sitten apuakin löytyy helposti.