Kauppalehti levittää väärää tietoa ja "FUD:ia" - "Linuxista löytyi takaovi – ollut NSA:n käytössä jo 10 vuotta"

Kyseessä ovat Unix-johdannaiset, Unix on suljettu ja omisteinen järjestelmä. Tästä huomautettiin heti kommenttiosiossa toimittaja Jori Virtaselle ja hän korjasikin artikkeliaan tässä epäkohdassa merkitsemällä loppuun: “Korjattu 14:40 - Juniper JunOS, FreeBSD ja Solaris ovat unix-johdannaisia, eivät Linuxeja.”.

Pyydettiin korjaamaan otsikko sitten myös, hänen selvästikin myöntäessään disinformaation tai tietämättömyyden. Eli “Linuxista löytyi ikävä takaovi – NSA käyttänyt ahkerasti jo 10 vuotta” esim. jotenkin näin: “Unix-johdannaisista löytyi…”.

Kauppalehden Jori Virtanen kuitenkin jätti sanan Linux edelleen otsikkoon. Tästä häneltä tiedusteltaessa sähköpostilla, hän vastasi näin:

"Heippa!

Ja kiitoksia palautteesta :slight_smile:

Olet ihan oikeassa siinä, että faktuaalisempi otsikko olisi Unix-johdannaisiin viittaava. Harkitsin sitä kyllä, totta kai, mutta totesin, että on silti fiksumpi mennä Linuxilla.

Alaa tuntemattomat tunnistavat Linuxin nimen helposti, siinä missä unix sanoo nykyjonnelle aika vähän. Jos otsikossa siis puhuttaisiin unixista, otsikko ei herättäisi mielenkiintoa, ja sitten uutista ei valitettavasti luettaisi niin paljoa. Se olisi karhunpalvelus kaikille, sillä tällaisesta takaportista kertova uutinen on mielestäni tärkeä. Koska Linux taasen on tuttu, juttu avataan todennäköisemmin, ja näin tärkeä informaatio eli se itse uutinen saa enemmän lukijoita.

Tältä pohjalta valitsin ns. kapeamman todellisuuden eli vain Linuxiin keskittyvän otsikon sen täyden totuuden eli unix-johdannaisuuteen viittaavan otsikon sijasta.

Disinformaatiota asia ei ole, sillä Linux-otsikointi ei ole virheellinen, eikä se johda harhaan. Se ei vain ole koko kakku, vaikka se ehkä isoin siivu kakusta onkin.

-Jori"

Tämän jälkeen toimittaja asetti artikkelinsa maksumuurin taakse: Linuxista löytyi takaovi – ollut NSA:n käytössä jo 10 vuotta | Kauppalehti

Maksumuurin takia tuo kommenttiosio ei näy kaikille lukijoille eikä tuo ensimmäinen kommentti korjaamaan asiaa myöskään. Täten googlettaessa ihmiset näkevät tuon otsikon mutta eivät ilman maksamista pääse lukemaan koko juttua kommentteineen.

Mitä mieltä olette?

1 tykkäys

Kaikki vaan ei ole niin tarkka täydellisestä sanamuodosta.

Minun mielestäni toi toimituksen valinta on ihan OK otsikon suhteen. Toki leipätekstissä olisi ollut hyvä mainita, että kyseessä on yleisempi ongelma kuin vain Linuxin, jota tässä ei ilmeisesti ole mainittu.

Tavallinen tietokoneen käyttäjä ei tiedä edes Linuxin ja Windowsin eroa, vaikka molemmat sanat ovat varmaan tuttuja.

Siinä olen vähän eri mieltä kanssanne, että kyseessä olisi tahallinen FUD.

Jäitä hattuun siis…

Toi sama toimittaja kirjoittaa myös tiviinkin. Ei osaa tai halua korjata omia mokiansa. Nää on näitä “toimittajia”.

Nykypäivän klikkiotsikoihin turvautuvaa journalismia, jota näkee ihan kaikkialla, tärkeämpää on saada myyviä otsikoita, faktojen tarkistus jää lukijalle. Jutun siirto peräti maksumuurin taakse asiallisen palautteen jälkeen on selkärangatonta.

1 tykkäys

Valeuutisiin törmää kaikkialla - myös Kauppalehdessä. Toimittajia kiinnostaa enemmän klikkaukset ja suosio kuin totuus ja asiat.

1 tykkäys