Käyttöjärjestelmän valinta

Olen asentamassa ensimmäistä Linuxiani, (vai jakelipaketeiksiko niitä kutsutaan)? Tietääkseni tässä kuussa julkaistaan uusi Linux Mint. Onko se ihan hyvä valinta kun ei tästä järjestelmästä käyttökokemusta.

Riippuu vähän keneltä kysytään. Periaatteessa se on tavallisen käyttäjän kannalta ihan sama mikä jakelu pohjalla on kunhan kaikki tarvittavat ohjelmat löytyvät kyseiselle jakelulle, se on yhteensopiva laitteiston kanssa ja tietoturvatukiaika on pitkä.

Jos nimenomaan Linux Mint kiinnostaa niin kyllä kannattaa ehdottomasti odottaa että Linux Mint 17 LTS julkaistaan vakaana versiona. Nythän siitä on Release Candidate (RC) jo julkaistu. Uusi Linux Mint 17 on LTS-versio, eli tukiaika on 5 vuotta. Ohjelmiakin löytyy paljon kun Ubuntulle paketoidut ohjelmat toimivat siinä suoraan.

Linux Mint tarjoaa MATE- ja Cinnamon-työpöytäympäristöt. Jos et ole varma minkä valita, niin suosittelen MATEa. Ainakin kun viimeksi testasin niin Cinnamon oli melkoisen “keskeneräinen”.

Linux Mint on kyllä hyvä vaihtoehto aloittelijalle. Jos löytyy moderni kone niin kokeile Cinnamon-versiota ja vanhemman kanssa MATE:a.

Muita varteenotettavia vaihtoehtoja:

Elementary OS (yksinkertainen ja tyylikäs, Ubuntuun perustuva)
Ubuntu Studio (myös Ubuntuun perustuva, sisältää paljon multimediaohjelmia esiasennettuna)

Muita vaihtoehtoja tietty löytyy… http://distrowatch.com/

Aiheeseen kannattaa perehtyä: http://linux.fi/wiki/Luokka:Jakelut
Nimenomaan linux.fi -sivuilla on mainioita ohjeita myös valitsemasi jakelun käyttöön!

Linux Mint- jakelulle ääni täältäkin, sopii hyvin myös kokeneemmallekin käyttäjälle. Ulkoasu selkeä eikä mielestäni liian erilainen, jos on vaihtamassa esim. Windows XP:stä pois.