KDE 4 Fedoraan oletus-käliksi

Perinteinen Gnome-leirin vahva osanottaja ja tukija siirtyy (?) KDE 4:een…

http://dot.kde.org/1210692815/

KDE4 on “Default KDE”, ei “Default desktop environment”. Gnomessa on edelleen oletustäppä, mutta jos KDE:n valitsee niin ei enää asennu oletuksena 3.5.9 vaan 4.0.x (myöhemmin 4.1).

Noin yleisesti on kyllä hienoa, että KDE4 virkistää näiden kahden työpöytäympäristön kilpailua, ja antanee potkua taas Gnomenkin kehitykseen. Itse käytin 97-04 KDE, 04-nyt Gnome, KDE4:n myötä voisi kokeilla taas KDE:ta. Tai no, 4.1.3:n myötä noin suurin piirtein :slight_smile:

Jeps, kyllä Gnome on edelleen oletustyöpöytäympäristö. Monista muista jakeluista poiketen Fedora kuitenkin noudattaa KDE:n kehittäjien linjaa, eikä asenna rinnakkain kahta KDE:ta. KDE:n kolmossarjasta tarjolla on vain kirjastot, joten vanhoja KDE 3-pohjaisia ohjelmia voi edelleen kuitenkin käyttää.

Asennettavista livecd-levyistä myös työpöytä-livemedia on se Gnomella varustettu, ja KDE-livemedia on nimensä mukaisesti KDE:lla. Tavallisella asennusmedialla on tosiaan molemmat, mutta Gnome on valittu oletuksena asennettavaksi. Tässä mielessä minusta KDE:ta ei pahasti syrjitä, vaan se on ihan selkeästi vaihtoehtona rinnalla.

Fedoralle melko tavallisesti KDE-versiossakin tulee mukana GTK-pohjaisia asetustyökaluja ja jopa Gnomen NetworkManager, kun KDE:lle toimivaa, ainakaan KDE 4-pohjaista käyttöliittymää siihen ei taida olla. Tässä mielessä KDE ei Fedoralla ole yhtä mukava käyttää kuin Gnome. Jos kuitenkin KDE 4:lle tehtäisiin kunnollinen NetworkManager-käyttöliittymä, se melko varmasti otettaisiin mukaan. Eli jossain määrin Gnomen ehdoilla mennään, mutta KDE-ohjelmia hyödynnetään kun mahdollista.

mukava tai ei, lie paljolti tottumiskysymys. Mutta KDE 4 on vahvasti otettu esiin kuitenkin Redhat/FedorassaKIN menneestä poiketen :wink:

http://www.redhatmagazine.com/2008/05/14/fedora-9-and-the-road-to-kde4/

Tältäkin se vois näyttää :wink:

Niin paljon avautumista KDE 4:n tulosta KDE 3:n tilalle Fedora 9:ssa alkoi tulemaan nyt Fedora 9:n julkaisun jälkeen, että piti ottaa itsekin käyttöön tuo KDE 4. Minusta tämä on ihan käytettävä, vaikka paljon KDE 3:n toiminnallisuutta tästä varmaan puuttuukin. Itse pidän uudesta KDE:sta jo nyt paljon enemmän kuin KDE 3:sta, jossa tuntui olevan hirveän paljon kaikkea historiallista tauhkaa mukana. Uudesta KDE:stahan jäävät pois ainakin kaikki semmoiset palikat, joita ei enää kukaan vuosiin ole ylläpitänyt.