Itseäni ainakin kiinnostaa miniläppärit, sekä koon puolesta että mainstream-Linuxin takia. Tässäpä yksi mielenkiintoinen vertailu parin kuukauden takaa: top 10 mini laptops. Kärkinelikossa Eee PC 1000 ja 901, MSI Wind ja Acer Aspire One. Niistä taaempana olevissa (Eee 900, Elonex webbook, Eee 700/701, Via OpenBook, HP MiniNote, Packard Bell EasyNote) on vähän turhan selkeitä puutteita.
Tuo vertailu on kyllä vähän hatusta revitty, kun eivät ole monia laitteista edes nähneet. Nostaisin Vian OpenBookin kyllä kiinnostavammaksi sijaltaan, en nyt pelkän Vian suorittimen takia mollaisi kyseistä vekotinta, vaikka tietty tässä muhun vaikuttaa Vian avoimuuslupauksetkin aika paljon. Toki Intelin Atom on parempi, mutta ei se nyt ainoa asia ole se suorittimen nopeus.
MSI Windin voi unohtaa siinä mielessä, että Eurooppaan sitä tulee toistaiseksi vain Windowsilla. Tiedä sitten kuinka syvällä pedissä MS:n kanssa MSI on kun näin on tapahtunut. Ohjelmiston keskeneräisyydestä ei luulisi olevan kyse, kun Linux-versiota kuitenkin muualla myydään. MS on alkanut aika vahvasti painostaa myös Asusia kyllä, että saa nähdä milloin Linux dumppaantuu siellä tai merkittävästi vähenee (onhan se jo vähentynyt). Toisaalta Eee:iden suurimpia etuja on se Linux, Windowsilla käyttö on hitaampaa, vähemmän mobiilia ja hankalampaa. Kuten todettu Taiwanista päin, suurin osa haluaa Eee:nsä Linuxilla ja vain nörtit ottaa WinXP:n
Acer vaikuttaa tällä hetkellä olevan vahvimmin Linux-reitillä, tosin jos Acer alkaa menestyä Asuksen tavoin tai ohi niin varmaan alkaa painostuskin taas lisääntyä… Acer on kuitenkin toistaiseksi julistanut olevansa vahvasti Linux-mainostuksen kannalla jne. Aspire One eksyy melko varmasti itselleni jossain vaiheessa näillä näkymin.
No niin, yleiskatsauksen jälkeen vielä pari jokeria:
Gdium
Jisus V1/V2/V3
Mitä yhteistä on Gdiumilla ja Jisus V1:llä? No ne ovat MIPS-pohjaiseen kiinalaiseen Loongson-suorittimeen perustuvia. Itse annan välittömästi hillittömät eksoottisuuspisteet tästä. Van Der Led väittää Jisuksen pyörivän Ubuntulla, mikä on myös mielenkiintoista koska edes epävirallista siirrosta MIPS:lle ei Ubuntusta käsittääkseni ole. Toki Ubuntu on suurinpiirtein Debian ja Debianista MIPS-siirros löytyy. MIPS-pohjaista suoritinta käyttäessä ei ainakaa tule houkutusta käyttää epävapaita ohjelmia - niitä ei ole! Vai haluaako joku kysellä Adobelta julkaisivatko MIPS-siirroksen Flash-liitännäisestään?
Jisus V2 ja V3 ovat enemmänkin peruskauraa, toinen Via:n suorittimella ja toinen Intel Atomilla. Ja nimi Jisushan tulee siitä, että Loongson-suorittimen aiempi nimi oli ilmeisesti Goodson… heh heh.