Kiinnostavimmat Linux-miniläppärit

Itseäni ainakin kiinnostaa miniläppärit, sekä koon puolesta että mainstream-Linuxin takia. Tässäpä yksi mielenkiintoinen vertailu parin kuukauden takaa: top 10 mini laptops. Kärkinelikossa Eee PC 1000 ja 901, MSI Wind ja Acer Aspire One. Niistä taaempana olevissa (Eee 900, Elonex webbook, Eee 700/701, Via OpenBook, HP MiniNote, Packard Bell EasyNote) on vähän turhan selkeitä puutteita.

Tuo vertailu on kyllä vähän hatusta revitty, kun eivät ole monia laitteista edes nähneet. Nostaisin Vian OpenBookin kyllä kiinnostavammaksi sijaltaan, en nyt pelkän Vian suorittimen takia mollaisi kyseistä vekotinta, vaikka tietty tässä muhun vaikuttaa Vian avoimuuslupauksetkin aika paljon. Toki Intelin Atom on parempi, mutta ei se nyt ainoa asia ole se suorittimen nopeus.

MSI Windin voi unohtaa siinä mielessä, että Eurooppaan sitä tulee toistaiseksi vain Windowsilla. Tiedä sitten kuinka syvällä pedissä MS:n kanssa MSI on kun näin on tapahtunut. Ohjelmiston keskeneräisyydestä ei luulisi olevan kyse, kun Linux-versiota kuitenkin muualla myydään. MS on alkanut aika vahvasti painostaa myös Asusia kyllä, että saa nähdä milloin Linux dumppaantuu siellä tai merkittävästi vähenee (onhan se jo vähentynyt). Toisaalta Eee:iden suurimpia etuja on se Linux, Windowsilla käyttö on hitaampaa, vähemmän mobiilia ja hankalampaa. Kuten todettu Taiwanista päin, suurin osa haluaa Eee:nsä Linuxilla ja vain nörtit ottaa WinXP:n :wink:

Acer vaikuttaa tällä hetkellä olevan vahvimmin Linux-reitillä, tosin jos Acer alkaa menestyä Asuksen tavoin tai ohi niin varmaan alkaa painostuskin taas lisääntyä… Acer on kuitenkin toistaiseksi julistanut olevansa vahvasti Linux-mainostuksen kannalla jne. Aspire One eksyy melko varmasti itselleni jossain vaiheessa näillä näkymin.

No niin, yleiskatsauksen jälkeen vielä pari jokeria:
Gdium
Jisus V1/V2/V3

Mitä yhteistä on Gdiumilla ja Jisus V1:llä? No ne ovat MIPS-pohjaiseen kiinalaiseen Loongson-suorittimeen perustuvia. Itse annan välittömästi hillittömät eksoottisuuspisteet tästä. Van Der Led väittää Jisuksen pyörivän Ubuntulla, mikä on myös mielenkiintoista koska edes epävirallista siirrosta MIPS:lle ei Ubuntusta käsittääkseni ole. Toki Ubuntu on suurinpiirtein Debian ja Debianista MIPS-siirros löytyy. MIPS-pohjaista suoritinta käyttäessä ei ainakaa tule houkutusta käyttää epävapaita ohjelmia - niitä ei ole! Vai haluaako joku kysellä Adobelta julkaisivatko MIPS-siirroksen Flash-liitännäisestään? :slight_smile:

Jisus V2 ja V3 ovat enemmänkin peruskauraa, toinen Via:n suorittimella ja toinen Intel Atomilla. Ja nimi Jisushan tulee siitä, että Loongson-suorittimen aiempi nimi oli ilmeisesti Goodson… heh heh.

Itse odotan innolla Lenovon ja Dellin vastaavia.

HP:n 2133 MiniNote kiinnostaa, se olisi hyvä monelle opiskelijalle, koska alumiinikuoret kestävät pientä kolhimista muovia paremmin ( =voi huoletta kantaa vaikka koululaukussa), eikä vaadi isoa, omaa laukkuansa kuljettamiseen (toisin kuin tavalliset läppärit)

ihmetyttää tuo maininta sen “puutteista”, olisi hauska kuulla niistäkin ennen kuin lähden tilaamaan sellaista Briteistä.

Eipä minulla siis muuta lähdettä kuin tuo linkattu artikkeli nopeasti lukaistuna. Näytöstä jotain siellä valitettu, mutta oikeastaan tuossa kuin parissa muussakaan ei välttämättä oikeasti ole mitään vikaa. Helposti tosiaan laittoivat rankkausta alas jos ei ollut Atom-prossu.

[quote=“Timo Jyrinki, post:4, topic:313”][quote author=Toni Alenius link=topic=297.msg1424#msg1424 date=1218388507]
ihmetyttää tuo maininta sen “puutteista”, olisi hauska kuulla niistäkin ennen kuin lähden tilaamaan sellaista Briteistä.
[/quote]

Eipä minulla siis muuta lähdettä kuin tuo linkattu artikkeli nopeasti lukaistuna. Näytöstä jotain siellä valitettu, mutta oikeastaan tuossa kuin parissa muussakaan ei välttämättä oikeasti ole mitään vikaa. Helposti tosiaan laittoivat rankkausta alas jos ei ollut Atom-prossu.[/quote]
hmm. tutkin arvostelua Bitissä, ja miinuksina oli näppäimistö (valiteltiin ahtautta), näyttö (jotain taustavalosta ja valon karkailusta ylä- ja alareunoissa) sekä alumiininen runko/kuori (johtaa lämmön läppärin alustalle, eli sylissä ei kannattane pitää pitkiä aikoja) lisäksi muita korkeampi hinta, mutta toisaalta 2133 on Vistaa varten tehty kompromissi koon ja suorituskyvyn välillä.

Tulipa sopivasti tällainen keskusteluaihe ! Ostin Acer Aspire Onen kun tässä on isompi ruutu (ensin katselin Asus Eee:tä).
Käyttöönotossa tuli sellainen ongelma että en saa knäppäimistöä toimimaan meikäläisellä ÅÄÖ-varustuksella vaikka yritän valita Settings-
asetuksista Finnish tai Swedish. Onko kukaan jo ehtinyt pitemmälti perehtyä Linpusin salaisuuksiin ?
Olen muutamia vuosia käyttänyt “pöytäkoneessa” Xandrosia; aloitin aikaisemmin Calderalla. Näihin lilliputteihin on pyritty muokkaamaan
mahdollisimman simppelit aloitusvalikot mutta onkohan suomalais-skandinavisen markkina-alueen tarpeita riittävästi otettu huomioon ?!
AcerFinlandin sivuilla ei löydy email-osoitetta kysymyksiä varten ja sitten muistinkin LUG-yhteisön tarjoaman “tietopankin” !

Ohessa linkki, jonka ohjeilla veljeni sai pysyvän korjauksen näppäimistöongelmaan.
http://www.thatsabsurd.net/2008/07/acer-aspire-onen-ongelmat/
Tässä on tuoreempi apu. Eli päivityksen mukana tulee korjays asiaan.


Toivottavasti auttaa asiaa.

Acerin näppis- ja yhteysongelmiin on pian valmis ratkaisu, kun Kuki Linux 3.0 tulee uunista ulos.