Kumpi on tärkeänpää?

Matti ap. aapulkkinen esittää kolumnissaan hyvin mielenkiintoisen kysymyksen avoimen lähdekoodin fundamentilaislle: “onko tärkeämpää että linux menestyy vai että aate säilyy puhtaana?”

http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1396989

Tätä samaa olen usein itsekin miettinyt, kun noita ‘tenavakerholaisten’ musta-valkoisia mielteitä oon eri keskustelupalstoilta lueskellut.
Viimeksi just hiljan, kun Microsoft kertoi ostaneensa lisää tukipalveluita Novellilta - nyt 100 miljoonalla taalalla kaiketi - entisten 250 milj taalan lisäksi.
Microsoft onkin Novellin paras linux-jälleenmyyjä. Asia, josta nuo em herkkähipiäiset on saaneet näppylöitä. Mutt sehän on teini-ikäisten ongelma, vai…?

Eiväthän nuo kaksi asiaa lainkaan sulje toisiaan pois. Vapaat ohjelmat, Linux mukaanlukien, ovat menestyneet ja kasvattavat jatkuvasti suosiotaan vapaudestaan huolimatta, tai luullakseni juurikin sen vuoksi.

Minusta on ihan hieman vastenmielistä vihjailla vapaiden ohjelmien kehittäijä ja kannattajia fundamentalisteiksi tai tenavakerhoksi. Vapailla ohjelmilla nyt on ihan oikeita etuja, joita mielellään hyödyntää kaikissa ohjelmissa, joissa siihen on mahdollisuus. Jos joku hieman enemmän paalua kerännyt ei osaa niitä arvostaa, ei se silti tarkoita, etteikö niistä olisi valtavasti hyötyä ja iloa miljoonille käyttäjille.

Itselleni asiassa ei todellakaan ole kyse mistään aatteen puhtaudesta tai Microsoftin vihaamisesta, vaan ihan normaalista muista ihmisistä välittämisestä. Tukemalla nimenomaan vapaiden ohjelmien käyttöä voi samalla vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa entistä enemmän kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus hyödyntää uuden tekniikan saavutuksia tasapuolisesti. Muita ihmisiä tai yrityksiä ei voi eikä minusta kuulu voidakaan tällaisia prioriteetteja pakottaa noudattamaan, mutta omilla valinnoilla voi aina vaikuttaa vähän.

No kyllähän jotkut ottivat pahasti pulttia ko MS-Novell-sopparista ja Suse joutui melkolailla hylkiön asemaan sen seurauksena. Jos et tätä tiennyt, niin ymmärrä missä purkissa oot eläny. Ja niitä kolumnin kirjoittaja tarkoitti fundamentalisteista mainitessaan.
Tuskin hän sinusta kirjoitti, vaikka kuinka toivonut (?) oisit :wink:

Ja minä pidin niitä hyky-reagtioita tenavakerholaisille kuuluvina.
En maininnut kodareita eikä tainnut kolumnistikaan mainita, jos oikein muistan.

No siinä MS-Novell-diilissä oli/on myös aidosti arveluttavia ja potentiaalisesti vapaille softille uhkaavia asioita. “Microsoftin vastustaminen” johtuu usein siitä, että Microsoftin on järkevintä business-mielessä tehdä asioita joilla tehdään hallaa vapaille ohjelmistoille. Silloin kun tällaisesta vastustamisesta on kyse, vastustus ei ole sinänsä Microsoft-kohtaista vaan luonnollinen seuraamus Microsoftin liiketoimintataktiikoista ja tietty siitä että se pystyy sellaisia harrastamaan asemassaan.

Toki myös mustavalkoisuutta löytyy suomi24:t täynnä aiheesta kuin aiheesta.

Alkuperäisessä kolumnissa puhutaan “Linuxista”, vaikka oikeasti Linux ei tässä ole se pääasia, siihen vain usein keskitytään ja saatetaan unohtaa laajempi perspektiivi. Sinänsä hyvin huomattu että mikä on haussa on reilu peli, jostain syystä kolumnisti ei kuitenkaan usko sen olevan mahdollista kapitalismissa.

[quote=“nakki, post:3, topic:332”]No kyllähän jotkut ottivat pahasti pulttia ko MS-Novell-sopparista ja Suse joutui melkolailla hylkiön asemaan sen seurauksena. Jos et tätä tiennyt, niin ymmärrä missä purkissa oot eläny. Ja niitä kolumnin kirjoittaja tarkoitti fundamentalisteista mainitessaan.
Tuskin hän sinusta kirjoitti, vaikka kuinka toivonut (?) oisit ;)[/quote]

Minusta openSUSE on alkanut viimeisimmissä versioissaan vaikuttaa ihan varteenotettavalta jakelulta sekin. Kuitenkin juuri tuo mainitsemasi Novellin Microsoftin kanssa solmima patenttisopimus on huomattavasti vähentänyt mielenkiintoani tutustua openSUSEen, vaikka tekeehän Novell paljon myös ihan hyödyllistä työtä avoimen lähdekoodin ohjelmien eduksi. Liekkö sitten fundamentalismia vai ihan jotain lievempää epäluuloisuutta, mutta mieluummin tuen sellaista tahoa, joka ei tuolla tavoin Microsoftin ohjelmistopatenttiuhkauksiin sotkeudu. Sellaisiakin on kuitenkin useita tarjolla.

Vähitellen alkaa olla vanha juttu tuokin sopimus, mutta ilmeisesti edelleen hyvin voimissaan. Mitään konkreettista vaikutusta en sillä havaitse olleen, mutta varmaan se ainakin Novellin kassassa jotenkin näkyy.

Pitäisikö vapaiden ohjelmistojen kannattajien ymmärtää tuon sopimuksen olevan heille itselleen hyödyllinen? Tai ainoastaan jättää (open)SUSEn hyljeksiminen vähemmälle epäedullisesta sopimuksesta huolimatta?

No yritysmaailma tykkää siitä sopparista. Yritykset kun voivat/uskaltavat ottaa molempia järjestelmiä/alustoja verkkoonsa palvelimiksi, kun tietävät saavansa tukea ratkaisulleen.
Se soppari tekee linuxin uskottavammaksi todellisissa verkoissa yritysmaailmassa. Muuallakin siis kuin pikku-‘koti’- ja mikroyritysten (1-2 koneen) verkoissa.

Muuten hyvän kuuloinen väite, mutta Red Hat on kuitenkin markkinajohtaja palvelin-Linuxeissa (http://www.linux.com/feature/120731), eikä ole solminut moista sopimusta Microsoftin kanssa. Red Hatin tuotteisiin luottavat aika hyvän kokoiset puljut, IBM:stä lähtien. Myös Red Hat tarjoaa Windows-yhteiskäyttöön tukea.

Kyllä ja hyvä niin. Mutt tuo patenttisuoja, onko kaikille selvää esim. ketä se suojaa?
Se kyllä suojaa Novellin Susea käyttävät, mutt ei se suojaa mitenkään Novellia eikä Susea patenttirikkomuksissa…
Siksi kaiketi yritykset uskaltautuvat linuxin käyttöön verkoissaan, joista kuitenkin suurin osa on ns yhdistelmä- eli sekaverkkoja.

Ja minä näen sen vuoksi sopimuksen myönteisenä asiana.

Ongelma on siinä, että vapaita ohjelmistoja pitäisi saada kaikkien käyttää rajoituksitta mihin tahansa hyödylliseksi nähtäviin tarkoituksiin. Jos esim. Linux-ytimessä löydettäisiin selkeästi tiettyä lainvoimaiseksi nähtyä patenttia rikkova kohta, se korjattaisiin. Sen sijaan Microsoft väittää, että “ongelmia on, emme vain kerro mitä, maksakaa suojarahaa”. Samalla Novell taas kuitenkin väittää, että kyse ei ole siitä että myönnettäisiin mitään patenttirikkomuksia, vaan heidän välisessä diilissä on kyse vain yhteistyöstä ynnä muusta. Ongelmat diilissä siis alkavat jo siitä, että Microsoft ja Novell eivät ole aivan yhteisymmärryksessä siitä, mitä tuli sovittua.

Kaiken kaikkiaan sopimuksessa on kyse PR:stä, ja Microsoftin kannalta hyvä PR on sitä missä aiheutetaan pelkoa, epävarmuutta ja epäröimistä potentiaalisille vapaiden ohjelmistojen käyttäjille. Novell taas kerää hieman pottia sitä kautta että heillä on jonkinlainen hyvältä kuulostava sopimus Microsoftin kanssa, joka kohdistaa nämä pelot ym. pois heistä päin.

Kaiken epäselvyyden keskellä ongelma on juuri siinä, että jos Microsoft ja Novell suoraan väittäisivät että “tätä ohjelmiston osaa saavat lainvoimaisia patentteja x, y ja z rikkomatta käyttää vain Novellin asiakkaat”, kyseinen ohjelmisto ei olisi enää vapaa / avoimen lähdekoodin ohjelmisto, koska näiden ohjelmistojen määritelmään kuuluu vapaudet käyttää, tutkia, muokata, edelleenjakaa ja myydä ohjelmistoa. Näitä rikkomuksia ei kuitenkaan missään ole toistaiseksi väitetty.

Microsoftin suurimpana tavoitteena tuntuisi olevan vääristää vapaiden ohjelmistojen määritelmää enemmän “epäkaupallisen” suuntaan, vaikka epäkaupallisuus on täysin vapaiden ohjelmistojen määritelmien vastaista. Se nimittäin auttaisi siinä että aina kun raha tulee kyseeseen niin Microsoft voi tulla väliin keräämään kolehtia koska hehän omistavat kaikki tuplaklikkauksen tapaiset “innovaatiot”/ajatukset.

Kuten jo tästäkin vastauksesta näkee, homma on hämmentävän monimutkainen ja se monimutkaisuus on oikein hyvin Microsoftin mieleen, koska sillä saadaan lisää asiakkaita maksamaan asioita joita asiakkaat eivät edes ymmärrä mistä maksavat. Novell taas on lähinnä business-mielessä laittanut lusikkansa tähän PR-soppaan, mutta se nähdään usein hieman ikävänä asiana koska Novell tietyllä tapaa rahastaa vapaiden ohjelmistojen imagon vääristämisellä. Toisaalta loppujen lopuksi vain tietty faktoilla on väliä, mutta kyllä ne imagot/mielikuvat tuppaavat vaikuttamaan muun muassa siihen minkälaisia lainsäädäntöjä saadaan läpi, esimerkiksi vielä nykyistäkin enemmän ohjelmistopatentteja suosivia.

Saa korjata, tällasta melko nopeaa kirjoittelua niin voi tulla ajatusvirheitä.

IMO Novell on ihan ok siinä mielessä että “business as usual”, yritysten tehtävä on tehdä rahaa eikä parantaa maailmaa tahi olla rehellisiä/puhtoisia, mutta huomattavasti mieluummin näkisin Novellin pysyvän myös PR-mielessä lujana eikä taiteilla sanaparsilla niin että aika rajoilla mennään.

Samalla tavalla myös Microsoft tekee vain liiketoimintaa, rahan teko on osakeyhtiön ainoa tehtävä. EU:n ja vastaavien tahojen on sitten syytä ruoskia yrityksiä, jotka toimivat kilpailua/markkinoita haittaavasti, ainoa vain että myös näitä tahoja lobataan vahvasti joten aikamoista taisteluahan tuo on. Joku miljardin sakko Microsoftille ei kuitenkaan tunnu juuri missään.

Tuskin jaksan enempää analysoida tuota, itseäni Microsoft-Novell-diili ei niin kauheasti edes kiinnosta, vaikkakin suhtaudun kyseisenlaisiin diileihin hieman epäilevästi.

Mutta alkuperäiseen kysymykseen siis vastaus: molemmat ovat tärkeitä. Ei voida hukata vapaiden ohjelmistojen hyötyjä (aatetta?), eli vapauksia, tai no, sitten ne on hukattu eikä kyse ole vapaista ohjelmistoista enää. Samalla kuitenkin on hyvä että ko. ohjelmistojen käyttö leviää mahdollisimman monen / ihmiskunnan hyödyksi.

Jes! Siitä toki oon samaa mieltä - niin kuin moni muukin täällä kävijöistä, uskoisin