LaCie Rikiki tökkii [ratkaistu]

Otin paketista tuliterän Rikiki USB 3.0, 1TB/1To. Käyttis on Fedora 14 ja tietsikka HP Pavilion.

  • Alustin ensin Ext4. “Ominaisuudet” väitti, että tilaa on tarjolla 251,8Mt.
  • Sitten alustin FAT. “Ominaisuudet” väitti, että tilaa on tarjolla 259,8Mt.

Aivan kuin jotakin olisi pielessä. Mikä mahtaa mättää?

Et kai enää aikuisen oikeasti käytä Fedora 14 -versiota koneessa, joka on jollakin tavoin yhteydessä ulkomaailmaan?
Ko. ulkoinen USB-kiintolevy pitää osioida, jotta se on käytettävissä. Suositus on käyttää ko. levyn omaa (Windows-pohjaista) sovellutusta, mutta osiointi onnistunee ajantasalla olevalla osiointisovellutuksella. Gparted (parted) lienee siihen ihan sopiva.
Hankin juuri 3 Teran Lacien (Minimus?), joka toimii USB2-väylässä ihan kuten pitää. USB3:a koitan kunhan viitsin (ehdin?) laittaa emolevyn mukana tulleen USB3-kortin pöytäkoneeseen. Koska tuota USB-kiintolevyä aion käyttää useiden koneiden kanssa, ei tuo USB3 ole keskeisin toiminto.
Käytän ko. lisätilaa lähinnä datan “varmuuskopiointeihin”, ei siirtonopeudella ole mitenkään ratkaisevaa merkitystä.

Lisäys: alustaminen eli tiedostojärjestelmän teko ei muuta levyn osiointia, joten tuo levysi on osioitu tehdasasetuksin. Komennolla (root-oikeuksin) fdisk -l tai fdisk -l näet kuinka levy on osioitu - ja onko vielä osioimatonta tilaa levyllä.
Rikiki-levyyn en päätynyt, vaan valitsin Minimuksen, koska pidän varmimpana, että USB-massamuistilaite saa virtansa suoraa verkosta.

Ongelma ratkesi ihan normaalilla “Levytyökalu” ohjelmalla. Ilmeisesti Win koneet toimivat paremmin.

Ja pöh väitteellesi. Ko. laitteella (ainakin omilla Lacie-USB-kiintolevyilläni) on ollut Windows-ympäristöä varten omat sovellutuksensa, joilla osiointi on ollut suoritettavissa. Linux/Unix -järjestelmillä on omat tehokkaat osiointisovellutukset, joilla myös homma on ollut hoidettavissa.
Lacie-laitteiden yhteensopivuus on koitettu rakentaa nimenomaan toimimaan Windows-ympäristössä, mutta toimivat nuo myös ihan ongelmitta mm. Linux:ssa.
Nimenomaan käytän ko. laitteilla Linux/Unix -tiedostojärjestelmiä, koska noita ei ole ollut tarkoituskaan käyttää DOS/Windows -ympäristössä. Dos/Fat/Fat32/NTFS ei ole mitenkään pakollinen tiedostojärjestelmä.
http://linux.fi/wiki/Tiedostojärjestelmä

(Linkkihän ei tuollaisenaan toimi ääkkösten takia, mutta leikkaa ja liimaa auttaa :wink: )