Läppärin pikanäppäimet

Toimiiko porukalla nuo läppäreiden pikanäppäimet? Omassa HP ze5607ea -laitteessa toimii Ubuntulla mutta Debianilla ei, ja jälkimmäistä käytän mieluummin. Ajureita ei taida erikseen löytyä vai?

Omani on Acer Travelmate 4021 ja erittäin hyvin toimii kaikki pikanäppäimet. Olin kyllä monttu auki kun asensin Ubuntun tähän, että ei voi olla totta. Isukkikin päätti tämän takia laittaa jälleen kerran Linuxin koneeseensa. Windows ei esim todellakaan tukisi noita pikanäppäimiä vaan jokainen tekee omat ajurit koneisiin.

Omassa Thinkpad T60:ssäni suurin osa pikanäppäimistä toimii oikein. Lähinnä toimimattomia ovat Fn+Space jonka pitäisi zoomata työpöytää ja no… kaikki muut taitavatkin toimia (myös erilliset äänenvoimakkuutta säätävät napit).

Meikäläiselläkin toimii muut, mutta eivät ne HP:n “Hotkey” -näppäimet. Äänenvoimakkuutta voi säätää ainoastaan ruudulta, ei koneen säätönäppäimistä, ja loput näppäimet siinä näytön alapuolella eivät inahdakaan. Harmillista, ottaa päähän kun koneessa on ominaisuuksia jotka eivät toimi >:(

Editoin hotkeys.conf -tiedostoa löytämäni ohjeen mukaan, lisäksi asensin uudelleen hotkeys-setup -paketin. Näppäimet eivät kuitenkaan näilläkään lähteneet tomimaan, joten Ubuntu jatkaa läppärin pääkäyttiksenä.

Otin asian sittenkin vielä työn alle, ja probleemaan löytyi hyvin yksinkertainen ratkaisu; näppäimistön tyyppiä muuttamalla suurin osa pikanäppäimistä toimii, valikosta hakien Työpöytä->Asetukset->Näppäimistö. Valittavana on useampiakin HP:n näppäimistöjä, joista testasin parhaiten toimivan.

Taas Linux pääsi uunottamaan sikäli, että luulin tämänkin vaativan jotakin hirveätä säätöä ;D Ubuntu on tässä mielessä automaattisempi, ts. tunnistaa näppäimistön, mutta Debian on läppärissä paljon nopeampi ja tehokkaampi.

Pätevä ohjelma noihin pika näppäimiin on xbindkeys. Löytyy aptista suoraan ja saa ohjelmoitua itse mitä haluaa mistäkin tapahtuvan. Eli lähinnä juuri noiden hotkeys näppäimien toimintaa. Man sivuilta lisää käytöstä.