Läppärit jokaiselle koululaiselle

Terve,

Kuten varmasti monet ovat kuulleet, niin Opetusministeriö selvittelee mahdollisuutta jossa jokaiselle koululaiselle tarjotaan oma tietokone opetuskäyttöön. Huolestuttavinta on, että asiasta on keskusteltu VAIN Microsoftin (+ Laitetoimittajien) kanssa. Itse toivoisin Suomalaisilta Linux-yhteisöiltä yhteistyötä, joka olisi itse aktiivisesti ottamassa kantaa asiaan. Mielestäni esim. Ubuntun, Fedoran, OpenSuSen tai muun suurilevikkisen distron käyttäminen olisi varsin hyvä vaihtoehto kaupallisille ohjelmille.

Jos Microsoft saa haluamansa ratkaisut läpi, Suomeen syntyy sukupolvi joka oppii käyttämään vain Microsoftin tuotteita. Mielestäni tähän puutteeseen olisi puututtava mahdollisimman nopeasti. Linuxin sydän kuitenkin sykkii suomalaisen sydämmen tahdissa. Mitä yhteisöt ovat valmiita tekemään tämän eteen. Itse olen valmis uhraamaan omaa aikaa sille mahdollisuudelle, että uudet oppilaat saavat käsiinsä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja käyttäviä tietokoneita. Microsoftin lobbarit tekevät kaikkensa, että he saavat oman tahtonsa läpi. Tästä syystä tarvitsemme yhteistyötä, joka mahdollistaa objektiivisemman päätöksenteon.

Kertokaa toki mielipiteenne

  • Tero

En varsinaisesti ole FLUGissa muuten mukana kuin jäsenenä, mutta joku voisi ehkä FLUGin kautta koordinoida jonkinlaisen keskitetyn lausunnon/tiedotteen/jotain tästä asiasta? (Edit: niin ja nyt vasta katsoin, että Linux kouluissa -alueellahan tämä keskustelukin tosiaan on, ehkäpä sen puitteissa jotain, vaikka kaikki tietysti vapaa-ajallaan näitä tekeekin?)

nyt kiireesti yhteisön keskuudessa vaikuttavien yhdistysten johtohenkilöt keskusteluyhteyteen ministeriön kanssa ennen kuin asia menee siellä eteenpäin.

Onko selvillä, että kuka ne läppärit (ja niiden ylläpidon) oikein maksaisi? Vähän epäilyttää, ettei ainakaan kunnilta löydy tällaiseen rahoja. Ainakaan jos ei osteta esimerkiksi OLPC:itä (mikä voisi olla hyväkin idea).

Toinen juttu on tietysti läppäreihin liittyvät sosiaaliset ongelmat, eli miten varmistetaan, etteivät oppilaat roiku tunneilla chatissa? Ja ne kuinka läppärit saadaan pysymään kunnossa ala-astelaisten hallussa?

En ole seurannut asiaan liittyvää uutisointia kovin tarkasti, mutta vähän vaikuttaisi siltä, että tällaisen hankkeen toteutuminen on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Mitä Linuxin markkinoimiseen tulee, niin kannattaisi ehkä tuoda esille OLPC:tä ja vastaavia miniläppärityyppisiä koneita vaihtoehtoina normaalille Windows-PC:lle. Niillä saa toteutettua samankaltaisen “paperittoman koulunkäynnin” kuin muillakin koneilla, mutta teknisesti ongelmattomammin ja selvästi halvempaan hintaan.

Mm. yllä luetelluiden ongelmien minimoimiseksi olisi ehkä syytä tehdä koneista “lukittuja” siten, ettei ettei ohjelmistojen ja laitteiston “käpälöinti” onnistuisi ainakaan kovin helposti. Ylläpidon ja esimerkiksi kokeiden kirjoittamisen kannalta voisi olla myös kätevää mahdollistaa koneiden etähallinta ilman (tavallisen käyttäjän oikeuksilla toimivan) käyttäjän suostumusta.

pb, Olet aivan oikeassa. Koululaisten motivointi opiskeluun on todella vaikeaa, varsinkin jos ympärillä on kiinnostavampia aiheita kuin mitä opettaja luokan edessä höpöttää. Tämä on mielestäni kuitenkin teknisesti ratkaistavissa oleva asia, Kuinka… sihen en osaa vielä vastata.

Mielestäni kuitenkin olisi tärkeää, että me alamme toimimaan itse aktiivisesti tämän asian kanssa. Jos seuraamme tilannetta vain passiivisesti sivulta, omat kauhukuvani Microsoft-Suomesta tulevat (Ainakin jossakin määrin) toteutumaan. Noh… totalitarismia tuskin tarvitsee kuitenkaan pelätä.

Linux-yhteisöille ympäri maailmaa olisi suuri takaisku (mielestäni) jos Suomessa alkunsa saanut käyttöjärjestelmä ei pistäisi hanttiin tämän asian osalta (poliittisesti korrektilla tavalla). Päätäjät ovat ikäväkyllä omien vanhempieni ikäisiä, jotka eivät pysty näkemään tässä asiassa metsää puilta jollei joku tule ja kerro muistakin varteenotettavista vaihtoehdoista. Teknisiä ratkaisuja maailma on pullollaan, joten en usko etteikö tuollaiset asiat saada kuntoon. Muistakaa… Kysyntä luo tarjontaa.

Voisin vaahdota tämän asian kanssa vaikka kuinka paljon, mutta jätetään varastoon vielä muutama aspekti odottamaan parempaa ajankohtaa :slight_smile:

Laman aikana sana “ilmainen” voisi olla hyvä täky jolla herätetään kiinnostus, sitten korostetaan että se on samalla laillinen, ja että Linux on erittäin luotettava eikä lainkaan niin vaikea käyttää kuin uskotellaan. Tähän päälle vielä muistutus siitä että Linux on paitsi ilmainen, myös kopiointi on sallittua rajattomasti.
Myös suomalainen alkuperä voi olla hyvä täky, kunhan valitsee henkilön jolle kotimaisuus on plussaa.

Todella hienoa, että asiaan on havahduttu: monopoleja kun ei rakenneta asiakkaan eduksi!

Tavalliselle ihmiselle käyttöjärjestelmä on iso ja mystinen asia, kun taasen OpenOffice puolestaan alkaa jo olla arkipäivän työkalu.

Kannattaisiko mieluummin painottaa OpenOfficen käyttämistä luotettavan käyttöjärjestelmän kanssa kuin tarjota Linuxia (eli standardista poikkeavaa käyttöjärjestelmää) ilmainen -argumentilla? Käyttöjärjestelmähän on ainoastaan työkalujen pohja, ei työkalu, joten sen korostaminen vie ajatukset ihan väärään suuntaan. Ohjelmien asentamisen ja päivittämisen helppous (tunnen vain Fedoraa) ovat ylivoimaisen hyviä argumentteja. Virusturvasta nyt puhumattakaan. - Joku voisi pitää mallisuorituksen Linuxin ja ohjelmien asentamisesta opettajien kesäpäivillä.

Erittäin merkittävää voisi olla paikkakuntakohtainen asiantuntija-apu. Koulun kannalta on todella pelottavaa siirtyä erilaiseen käyttöjärjestelmään, jos oma osaaminen on keskellä kämmentä eikä atk-tuesta ole tietoa. “Onko meidän kylällä Linux-virtuaoosia?” on arkipäivän kysymys jokaisen rehtorin päässä. Ja asia on sen verran iso, että yksikään rehtori ei halua epäonnistua.

Hyviä esimerkkejä koulumaailmasta alkaa jo olla eli argumentointi periaatteellisella tasolla onnistuu, mutta luottamus tulisi siirtää tietynnimisen koulun tietynnimisille ihmisille. Tuskin kannattaa haukata koko koululaitosta yhdellä kertaa vaan panostaa siihen, mihin omat rahkeet riittävät.

Tuen organisointi vaatisi jo työtä ihan elävässä elämässä eikä pelkästään virtuaalissa. Tosin, atk tuesta kun puhutaan, niin se olisi laskutettavaa työtä, vaikka softa olisikin maksutonta.

Olisi erittäin hyvä asia, jos saisimme organisoitua eri osa-alueiden osaajia työryhmäksi, joka pystyisi omalla ammattitaidolla tekemään jonkinlaisen luonnoksen toteutuksen kokonaisuudesta. Tiedän, että tämä on varsin laaja ja monimutkainen, mutta vain hyvällä organisoinnilla ja asiantuntevalla porukalla voimme osoittaa tietynlaista kypsyyttä. Tämä lisäisi osaltaan linux-yhteisöjen uskottavuutta. Selkeä näkemys projektin aloittamisesta, toteuttamisesta ja ylläpidosta. Lisäksi näkisin tässä asiassa myös nk. työllisyys vaikutuksen, joka olisi tässä taloudellisessa tilassa erittäin hyvä heitto. Toki meidän on myös pystyttävä löytämään edut/haitat, sillä mihinkään Linux propagandaan meidän ei pidä syyllistyä vaikka haluammekin hehkuttaa Linuxin hyviä puolia :slight_smile:

Itse olen tietyllä tavalla prosessilähtöinen henkilö. Tästä syystä olisi hyvä aloittaa homma ns. Otsikoinnilla. Yritän saada sellaisen aikaan mahdollisimman nopeasti, mutta kertokaa toki omia näkemyksiä, niin yritän saada kasaan jonkinlaisen draftin asap. Hiukan näin keväällä on tuota kiireentynkää kun kaikki projektit pitää saada ennen kesää valmiiksi, mutta koska tämä asia on tietyllä tavalla lähellä sydäntä, niin revin aikaa vaikka vähentämällä unta :slight_smile: Toivottavasti joku sanaseppo saataisiin tähän keskusteluun mukaan, sillä meikäläisen sanavarasto on aivan liian suppea :slight_smile: