Lenovo, Linux ja ulkoinen hd-telakka

Moro!
Kenelläkään antaa vinkkiä miten saa tunnistumaan eli toimimaan vanhassa Lenovo X60-läppäriin liitetyssä ulkoisessa telakassa olevan kiintolevyn? Linux-jakelu Mint Mate 32-bit.
Käyttäisin Levy-nimistä (mikä lieneekään oikeasti) toimintoa tyhjentääkseni levyn mutta kun mokoma kiekko ei tunnistu.
Pöytäkoneessa vastaavalla virityksellä homma toimi joskaan en siinäkään saanut S.M.A.R.T.-tietoja näkyville, vain suoraan SATA-liitännässä olevalta kiekolta nuo tiedot näkyivät.

Ja millainen ulkoinen telakka on kyseessä? Sata-levyjen pyörittäminen vaatii melkoisesti virtaa. Onko ulkoisessa asemassa oma virtalähteensä?
Minulla on SSD-levyjen pyörittämiseen ulkoinen USB-väylään liitettävä telakka, joka käyttää kahta USB-väylää.

PS- Tuo levy -ohjelma lienee nimenomaan ohjelma nimeltään Gparted.

Levyt -ohjelma on gnome-disks ei Gparted.

Ihan on omalla virtalähteellä telakka varustettu.
Kehitystä tapahtunut, tyhjennän nyt levyt linux-koneessa DBANilla mutta edelleen pitää SMART-tietojen tarkistamiseksi liittää telakka/kiekko windows-koneeseen ja siellä Crystaldiskillä toteuttaa operaatio.

SMART-parametreja olen tarkastellut komentorivillä smartctl-sovelluksella (smartmontools-paketti Debian-johdannaisissa). Siinä usb-sata-siltojen kanssa on useimmiten (aina?) käytettävä -d-parametria, koska sillan tyypin automaattitunnistus ei toimi. Omassa järjestelmässäni toimiva rimpsu on ollut smartctl -d usbsunplus -a /dev/sdh

Ehkäpä. Gparted ohjelma perustuu avoimeen parted-ohjelman koodiin. En ole asiaa tarkistanut, mutta epäilen, että myös Gnomen gnome-disks perustuu samaan lähdekoodiin. Myös Ubuntussa on tarjolla disks -sovellutus eli Levyt, jolla käpistellä levyjä ja levyosioita.